Дизайн фасадів

Дизайн фасадів

Основна частина приватного житлового чи промислового будинку являє собою структуру, що потребує особливого підходу до якісного оформлення. Так, сучасне оздоблення фасаду будинку – це поєднання новітніх технологій, перевірених методик та стандартів, з допомогою яких можна без проблем перевтілювати зовнішні боки оселі у справжні шедеври, які при цьому не втрачатимуть відповідного рівня надійного й довготривалого функціонування.

На щастя, нинішні ринок будівельної продукції налічує чималий асортимент найрізноманітніших товарів для оригінального та прогресивного оздоблення зовнішніх боків приватного житлового помешкання. Таким чином кожен забудовник має унікальну можливість організувати такий дизайн фасадів, який буде максимально вигідно підкреслювати всі позитивні аспекти розташування власної оселі.

У статті пропонуємо детально розглянути найбільш розповсюджені та актуальні способи, матеріали для якісного, ексклюзивного, неперевершеного фасадного покриття.   

Панельна обшивка для фасадного оздоблення

Якщо розглядати будову панельних виробів для декорування зовнішніх сторін будинку, то вони мають у своєму складі три функціональних нашарування. Верхній прошарок представлений у форматі тонкого алюмінієвого сегменту, захищеного лаковим покриттям, декорованого як імітація деревини чи штукатурки. Зовнішнє нашарування виконує функцію захисту всієї структури виробу від пари та різких температурних коливань.

Середній прошарок являє собою фольгову пінополіуретанову частину, яка покликана якісно зберігати тепло, а також, подібно до призначення верхнього шару, – захищати виріб та фасадну площину від парових надходжень, занадто спекотних чи холодних потоків повітря.

Важливий момент. Якщо Ви спланувати оздобити зовнішні стіни приватного житлового помешкання сучасною панельною обшивкою, тоді можна додавати теплоізоляційний матеріал зі значно меншою товщиною, ніж під час іншого способу фасадного декорування.

Щодо тонкощів встановлення панелей, необхідно знати, що їх монтують у вертикальному положенні, приєднуючи елементи з урахуванням специфічного замкового прилягання. Відповідний з’єднувальний принцип покликаний гарантувати монолітність, однотонність фасадного покриття, а також стійке прикріплення панелей один з одним.

Сандвіч-панелі

Своєрідний різновид панельної обшивки, який також має у своєму складі три нашарування: верхній і нижній шар металевих листів, а середній – у форматі теплоізоляційного захисту. Прикріплення сандвіч-панелей втілюється способом стискання всіх елементів під дією надміру високої температури.

Найчастіше у форматі середнього термоізоляційного нашарування застосовують екологічно чисту мінеральну вату, скловату, пінополіуретан, пінополістирол. Власне, від функціональних теплоізоляційних характеристик утеплювального шару залежатиме практичність та надійність тих чи інших сандвіч-панелей.

Перевага використання саме цього різновиду фасадного покриття полягає в заощадливості забудовника та можливості реалізувати монтаж швидко, просто, без врахування допоміжних технічних засобів. Враховуючи відносно невелику вагу сандвіч-сегментів, можна не турбуватися про надмірну завантаженість на основу житлового помешкання.

Якщо говорити про мінуси панельних «сандвічів», то серед них виділяють спроможність виробу промерзати в з’єднувальних зонах, а також порівняно незначна захищеність від впливів зовнішнього середовища.

Штукатурне покриття

Доволі простий, розповсюджений та невибагливий спосіб оригінально оздобити зовнішні боки приватного житлового помешкання. А завдяки ексклюзивним можливостям сучасних методик та технологій, які враховують акцент на фарби для фасадів будинків, можливо реалізувати виняткові дизайнерські рішення, забезпечуючи по-справжньому неповторний фасад житлового будинку.  

З допомогою цього старого й перевіреного методу є можливість якісно вирівняти всю фасадну поверхню. Серед найбільш поширених засобів для вирівнювання робочої площини розрізняють вапняні, піщано-цементні, гіпсові розчини.

Камені натурального та штучного походження

Оздоблення фасаду будинку

Оздоблення фасаду будинку

З допомогою цих засобів для фасадного оздоблення є чудова нагода реалізувати давно омріяні дизайнерські ідеї. Адже фасад, декорований під натуральний чи штучний камінь, – це вдале поєднання практичності, естетичної довершеності, неповторності та якісного функціонування впродовж довгих років.

Практичність застосування цього способу полягає в тому, що штучні чи натуральні камені спроможні гарантувати необхідні бонуси на кшталт допоміжної термічної ізоляції, довговічності, більшої витривалості до пагубного впливу навколишнього середовища.

До речі, доволі поширеною стала тенденція оформляти фасад штучним або натуральним камінням не повністю, а лише окремими сегментами. Єдине, що варто брати до уваги: монтаж каменю являє собою нелегкий процес. Тому перед встановленням необхідно належним чином проконсультуватися з фахівцями будівельної галузі.