Клей для пінопласту

 Утеплення пінопластом 

Пінопласт добре зарекомендував себе як утеплювач, перевагою якого є:

– Мала вага, конструкції з пінополістиролу не несуть додаткове навантаження на фундамент будівель;

– Хороші теплові властивості (набагато перевершує теплові властивості традиційних будівельних матеріалів);

– Низьке водопоглинання;

– Стійкість до біологічного впливу;

– Легкість в обробці й монтажі;

– Екологічно безпечний;

Виробники пінопласту зараз пропонують два основних види своєї продукції- це спінений пінополістирол (EPS – це традиційний пінопласт білого кольору) та екструдований пінополістирол (XPS – цей вид пінопласту порівняно недавно з’явився в нашій країні і виробляється в різних кольорах). Обидва цих матеріали роблять із одинакової сировини – полістиролу, але процес виробництва у них різний, а це в свою чергу дає різні фізичні властивості, а відповідно і різне застосування при будівництві.
Що ж таке екструдований пінопласт? Згідно властивостей цього виду пінополістиролу, його теплопровідність становить ≈ 0,030 (Вт / м · 0C), а паропроникність прагне до нуля, якщо бути зовсім точним то 0,013 Мг / (м * ч * Па). Як бачимо дані теплопровідності чудові- такий матеріал дуже добре «тримає тепло», а дані по паропроникності говорять про те, що матеріал практично не пропускає вологу. А тепер давайте зрозуміємо, де можна застосувати цей матеріал у відповідності з його властивостями. Екструдований пінополістирол правильніше буде застосувати там, де є безпосередній контакт з підвищеною вологістю, а саме плоскі покрівлі, фундаменти і цоколі, підлоги. А ОСЬ СТІНИ ТАКИМ МАТЕРІАЛОМ утеплювати НЕ МОЖНА. Чому? Та тому, що вся справа в паропроникності. Будь проектант, будівельник, виробник матеріалів знає, що стіни повинні «дихати». А обклеїти стіни екструдованим пінополістиролом- це теж саме, що обтягнути їх поліетиленовою плівкою. Спробуйте подихати, надівши на голову целофановий пакет. Все це може призвести до появи плісняви та грибків в будинку. Позбутися від цього можна буде двома способами – встановивши грамотно расчитанную припливно-витяжну вентиляцію або переробивши заново систему утеплення (а це фінансові втрати, а також втрата часу і нервів).

Так що застосувати для утеплення стін. А ось тут і приходить на допомогу старий, добрий пінопласт (на фасад будівель необхідно застосовувати як мінімум ПСБ-25). Властивості цього виду пінополістиролу «говорять», що теплопровідність у нього – 0,038 – 0,043 (Вт / м · 0C), паропроникність – 0,05 Мг / (м * ч * Па). Для порівняння у дерева паропроникність становить ≈ 0,03 – 0,06 мг / (м * ч * Па). А жити в дерев’яних будинках досить комфортно. Виходить, що тепло цей вид пінопласту не тільки дуже добре зберігає, але і дає стінам можливість «дихати».

Ще хотілося б обговорити міцність цих двох видів пінополістиролу. Багато роблять свій вибір на користь екструдованого пінопласту, тому він здається міцніше звичайного. Відразу скажу – це не здається, він дійсно міцніше. Питання в іншому, для чого потрібна ця міцність. Давайте порівняємо параметри деформації матеріалу.

Для того щоб стиснути пінополістирол з 100 мм до 90 мм, для екструдованого пінопласту щільністю 34,2 кг / м ³ потрібно докласти зусилля 0,51 МПа (5100 кг на 1 м ²), а для звичайного пінопласту ПСБ-35 потрібно 0,14 МПа ( 1400 кг на 1 м ²). Здається, різниця величезна. «Звичайно!», – Будуть кричати на весь голос виробники екструдованого пінополістиролу. Але є один нюанс, при проектуванні перекриттів будівель, середнє навантаження на 1 м ² повинна бути 350 – 400 кг на 1 м ². Як Ви самі бачите запас міцності звичайного пінополістиролу достатньо великий.

А як же фраза, – «Вся Європа і Америка утеплюється екструдованим пінополістиролом». Тут не посперечаєшся, дійсно на заході при виборі пінополістиролу, будівельники та замовники віддають перевагу «Екструдер». Але є одне «АЛЕ!». У західних країнах в будинках добре розвинена примусова система провітрювання приміщень, яка дозволяє виводити вологість з будівлі. Тому якщо Ви все-таки зважилися застосовувати для утеплення стін екструдований пінополістирол, то подбайте про примусове провітрюванні приміщення.

Підведемо підсумки. Ми познайомилися з двома чудовими матеріалами – екструдований пінополістирол (XPS) і спінений пінополістирол (EPS). Кожен з цих матеріалів по-своєму гарний, але для кожного з них є своя сфера застосування.

Екструдований пінопласт в системі утеплення застосовується для:

Утеплення різних видів покрівель (інверсійні, традиційні, експлуатовані та ін.).
Теплоізоляції фундаментів і цоколів будівель.
Теплоізоляції підлог, у тому числі і «теплих».
Точкове утеплення (утеплення балконів і лоджій).

Спінений пінопласт в системі утеплення застосовується в більшості випадків для утеплення фасадів будівель.

Найголовніше пам’ятаєте, що правильний вибір будівельних матеріалів дозволить не тільки заощадити кошти, але й уникнути багатьох неприємних моментів в подальшому.