Покрівля являється одним з найважливіших елементів будівлі. Крім того плоский дах часто виконує й інші функції: вона може служити площадкою для кафе, садом, спортивною площадкою, терасою житлового будинку або громадської споруди і навіть автостоянкою.

З появою сучасних теплоізоляційних матеріалів, які мають мінімальне водопоглинення, високу жорсткість і довговічність, появилась можливість робити інверсійні покрівлі. Суть інверсійних покрівель заключається у заміні розташування шарів даху, а саме: у інверсійних покрівлях утеплювач знаходиться над покрівельним килимом.

Жорсткий утеплювач – екструдований пінополістирол, який має водопоглинання менше 0,2%, вкладається на шар бітумної або полімерної гідроізоляції, яка одночасно служить і пароізоляцією. Тим самим ми економимо на одному із шарів в порівнянні з традиційною покрівлею. Більше того, в даному пирозі мембрана утеплена і працює у більш спокійному середовищі – не піддається промерзанню,  що впливає на довговічність.  Також гідроізоляційна мембрана захищена від впливу ультрафіолету. Таким чином всі найбільш небезпечні фактори на мембрану не впливають, що зумовлює довготривалий термін експлуатації даної конструкції. Від промерзання і перепадів температури гідроізоляцію захищає утеплювач. Але так як утеплювач боїться сонця і не може вкладатись у відкритому доступі до ультрафіолетових променів, тому технологія виготовлення інверсійних покрівель завжди включає влаштування поверхневого захисного баластного шару. В його якості може виступати гравій, керамзит, тротуарна плитка, грунт та ін.

Типовий приклад влаштування інверсійної  покрівлі:

На несучій плиті покриття робиться розуклонка керамзитобетоном і поверх неї вирівнююча стяжка. На неї вкладається гідроізоляція (євроруберойд, ПВХ мембрана) на яку влаштовується захисний, скользящий і дренажний шар – геотекстиль. Головним його завданням є підняття утеплювача над гідроізоляцією і утворення дренажного зазору для видалення води яка попадає під утеплювач через шви. На геотекстиль вкладаються плити з екструдовоного пінополістиролу.
Дана система є дуже ефективною при ремонті старої покрівлі без знімання старого «пирога». Необхідно тільки визначити чи існуюча конструкція будівлі витримає додаткове навантаження від пригрузу.изначається розрахунком в залежності від кліматичних умов регіону і вимог до температурного режиму приміщення будівлі. Для запобігання утворення мостиків холоду необхідно використовувати плити екструдовоного пінополістиролу, які випускаються  з Z-подібними краями. Здатність утеплювача витримувати великі навантаження дозволяє спокійно експлуатувати поверхню покрівлі. Якщо необхідності в цьому немає, тоді засипаємо шаром гравію – пригружаємо покрівлю і захищаємо утеплювач від попадання прямих сонячних променів.

Компанія МЕГАБУД-ПЛЮС пропонує весь комплекс матеріалів для влаштування інверсійної покрівлі, а саме екструдований пінополістирол провідних українських торгових марок Екстраплекс, Техноплекс, Стіроплекс. Геотекстиль та бітум-полімерні гідроізоляційні мембрани харківського заводу Aquaizol (Акваізол). Шиповидні гідроізоляційні мембрани провідних європейських виробників.

Фахівці компанії завжди допоможуть у правильному виборі матеріалів та нададуть грамотні технічні консультації.

МЕГАБУД-ПЛЮС м.Львів, вул.Городоцька,302а тел.(032)247-02-92, (096)903-33-36, www.megabudplus.com