Сьогодні, коли паливний криза стала фактом нашого життя, вже ніхто не сумнівається в тому, що стіни старих будинків потребують додаткового утеплення, а нові будівлі необхідно спочатку проектувати і будувати згідно нормативних вимоги по тепловому захисту, що диктують конкретні значення опору теплопередачі огороджувальних конструкцій .

Один із способів вирішення цих завдань – утеплення стін методом скріпленої теплоізоляції (або легким мокрим методом), для виконання якого ринок будівельних матеріалів пропонує готові комплекти матеріалів і продуктів будівельної хімії.

“Мокрий метод” полягає в кріпленні до стін зовні плит ефективного теплоізоляційного матеріалу з наступним його оштукатурюванням. Більшість  систем утеплення, на жаль, не включають в себе сам теплоізоляційний матеріал. Як правило, його потрібно купувати самостійно. В інструкції до системи утеплення максимум зазначено, для якого виду теплоізоляційного матеріалу вона призначена, і цих рекомендацій варто дотримуватися. Таким чином, ми стаємо перед дилемою: придбати систему на основі мінеральної вати або пінополістиролу? Коли це важливе рішення вже буде прийнято, виникає питання, якими параметрами повинен володіти теплоізоляційний матеріал.

Мінеральна вата – стійка до механічних пошкоджень, не горить і паропроникна. Оскільки у неї велика питома  вага (90-160 кг/м.куб.), вона повинна кріпитися до стіни дюбелями набагато кращої якості і виду,  в порівнянні з дюбелями для пінополістиролу. Вона коштує дорожче пінополістиролу і не так зручна в роботі. При утепленні будинків методом скріпленої теплоізоляції на основі мінвати використовують гнучкі плити. Можна також застосовувати і так звані ламельні плити (в цих виробах волокна розташовані перпендикулярно поверхні плит, а не хаотично, як у звичайних, гнучких). Існують і спеціальні двошарові плити з мінеральної вати. У них верхній шар – твердий і стійкий до деформації, а нижній – м’який, володіє хорошими теплоізоляційними властивостями і впритул притискається навіть до нерівних поверхонь.Поверх таких плит значно зручніше укладати армуючий шар і наносити штукатурку.

Пінополістирол (пінопласт) – легкий і зручний у роботі. Його монтаж здійснюється швидше і простіше, ніж мінеральної вати. Він характеризується кращою, ніж мінвата, вологостійкістю. Ще однією перевагою в порівнянні з мінеральною ватою – невисока ціна. Однак він набагато менш стійкий до дії вогню, а крім того, через невелику масу має також гірші звукоізоляційні властивості. Звичайний пінополістирол тільки в незначній мірі можна вважати паропроникним. Як правило, в системах утеплення використовується пінополістирол класу ПСБ-С-25 або ПСБ-С-35 (з більш високою щільністю, і тому більш твердий) товщиною від 5 до 20 см.

Інші матеріали – теоретично для утеплення стін можна застосовувати і інші теплоізоляційні матеріали, наприклад, екструдований пінополістирол, а також піноскло, плити з деревних волокон або натуральної пробки (ці продукти не є популярними і поширеними, і для використання їх в готових системах утеплення необхідна консультація фахівця).