Фасадна фарба, звичайно ж, повинна бути достатньо довговічною. Фарбувати зовнішні стіни будівлі щороку його власникам навряд чи захочеться, але при цьому саме фасади щодня піддаються досить сильному агресивного впливу. Для того, щоб зберігати свої візуальні характеристики незмінними протягом якомога довшого періоду часу, фасадні фарби повинні бути досить стійкими до впливу вологи, механічного та абразивного впливу, а також ультрафіолетового випромінювання і низьких температур. В залежності від вартості фасадної фарби, її термін служби, як правило, складає від 7 років для бюджетних варіантів і 20-25 років для досить дорогої продукції.

Значні перепади температур можуть стати серйозним випробуванням для фасадів, виготовлених по будь-якій з поширених сьогодні технологій. На жаль, не приймати в розрахунок можливість настання сильних холодів в наших умовах не можна, адже наші зими славляться і морозами, і різкими перепадами температур, і великою кількістю як снігопадів, так і дощу який потім перетворюється в льод. У зв’язку з цим при виборі фасадних фарб слід особливу увагу приділяти такій їх характеристиці як атмосферостійкість.

Фасадна фарба повинна не тільки надійно захищати стіни будівлі від агресивного впливу середовища, але ще й давати стінам можливість, що називається, дихати. Іншими словами, надлишки вологи, що скупчилися усередині стіни, повинні безперешкодно виходити у вигляді пари назовні крізь шар фарби. Важлива умова: пропускаючи пари вологи зі стіни назовні, барвисте покриття ні в якому разі не повинно дозволяти волозі з атмосфери проникати всередину фасаду. Таким чином, важливими властивостями якісної фасадної фарби є відмінна гідроізоляція по напрямку з вулиці в будинок і висока паропроникність по напрямку з будинку на вулицю.