На тлі постійно зростаючих цін на енергоносії, які впливають на вартість опалення будинків в зимовий період, тема утеплення будинків стала дуже актуальною в наш час, оскільки до 35% втрат тепла будинку відбувається через зовнішні стіни.  У цій статті Ви дізнаєтесь, як утеплити фасад будівлі пінопластом, а також почерпнете чимало іншої цікавої інформації.

Технологія утеплення фасаду пінопластом – один з найпростіших видів утеплення. Але не варто забувати про те, що навіть в простій справі необхідно дотримуватися всіх нюансів технічного процесу, адже від цього залежить збереження тепла вашого дому.

Підготовка поверхні

Як і при виконанні інших робіт, почати варто з підготовки поверхні. Якщо утеплювана стіна пофарбована, її необхідно обробити термічним або хімічним методом для кращого зчеплення пінопласту з поверхнею. При необхідності стіни вирівнюються, перевіряються на наявність пустот або відшарувань штукатурки. Якщо такі є, то всі ці проблеми варто усунути шляхом штукатурення. Стіна очищається від бруду і обробляється грунтовкою глибокого проникнення для зовнішніх робіт.


Приклеювання пінопласту на стіни

Для початку утеплення стіни бажано прикріпити стартовий профіль, який вирівняє площину по цоколю, і буде відігравати функцію опори для першого ряду плит пінопластів.

Кріпиться пінопласт за допомогою спеціальних сухих сумішей, призначених для приклеювання плит пінопластів. Суміш розбавляється водою і перемішується насадкою-міксером на малих обертах за допомогою дриля до отримання однорідної маси. Потім потрібно дати суміші настоятися п’ять хвилин і ще раз перемішати. Отримана суміш готова до використання протягом півтора – двох годин.

Якщо на стіні немає перепадів, або вони незначні (до 5 мм), то клей наноситься на пінопласт за допомогою зубчатого шпателя. Якщо перепади на стіні складають від 5 до 10 мм, то вони вирівнюються нанесенням клею на пінопласт звичайним шпателем (в середньому 3-4 смуги на лист). А якщо перепади більше 10 мм, то клей на пінопласт наносять у вигляді точкових маячків в середині і по кутах листа (близько 9 маячків на лист).

Монтаж пінопласту на стіну проводиться знизу вгору, виставляючи перші листи по стартовому профілю. Укладання листів пінопласту слід проводити “цегляною кладкою”, щоб уникнути вертикальних швів, так як вони можуть спровокувати тріщини. Листи пінопласту повинні прилягати один до одного як можна щільніше, залишаючи зазор мінімальним. У разі якщо зазора більше 2 мм уникнути неможливо, то цей простір необхідно забити смужками пінопласту або поліуретановою піною.

Після того як лист приклеєний, по ньому потрібно трохи постукати, для більш міцної адгезії пінопласту з поверхнею. Всі нерівності і перепади на стиках листів пінопласту усуваються за допомогою абразивної сітки або наждачного паперу.
Кріплення пінопласту дюбелями

Після висихання клею проводиться кріплення пінопластових листів пластиковими термодюбелями. Для цього необхідно просверлити отвори в середині і по кутах пінопластового листа (глибина отворів: бетон 40-70мм, цегла 80-100мм, ракушняк 100-120мм), очистити отвір від пилу, вставити в нього термодюбель і вбити цвях. Дюбель не повинен виступати за площину пінопласту. Зазвичай один лист пінопласту кріплять п’ятьма дюбелями. Але для економії можна засвердлити дюбеля в місцях зіткнення пінопласту так, щоб парасолька утримував одночасно кілька аркушів.

 

Армування пінопласту

Наступним етапом утеплення є армування пінопласту. Цей процес проводять для захисту поверхні “пінопластової шуби”, і полягає в нанесенні на пінопластові листи армуючої склосітки за допомогою спеціальних армуючих сумішей. На пінопласт наноситься перший шар армуючої суміші (товщиною 2 мм.), Потім один на один внахлест укладається армуюча склосітка. В дверних отворах, кутах, відкосах кріпляться перфоровані кутники з сіткою. Після висихання першого шару необхідно нанести другий шар армуючої суміші, завтовшки не більше 3 мм. Після повного висихання необхідно усунути напливи, дрібні нерівності і сліди від шпателя за допомогою абразивної сітки, або наждачного паперу.
Оздоблювальні роботи

Після повного висихання армуючого шару настає останній етап утеплення фасаду – оздоблювальні роботи. Першою справою необхідно загрунтувати “пінопластову шубу” за допомогою спеціальної грунтовки для зовнішніх робіт. Потім, залежно від бажаного виду обробки, вибираємо необхідний вид штукатурки і наносять на всю поверхню “пінопластової шуби” та фарбуємо фасадною фарбою.

На цьому процес утеплення закінчено. Тепер ваш будинок буде зігрівати вас своїм теплом і затишком.