Утеплення фасаду (пінопластом) особливо вигідно при будівництві будинку в районах з низькими зимовими температурами, тому що, постійна теплопровідність пінополістирольних плит забезпечує високий рівень енергозбереження.

З моменту зведення першого будинку пройшли століття, технології будівництва удосконалювалися, прогрес в цій області не стоїть на місці. Проблема збереження тепла в будинку була і залишається актуальною і по сьогоднішній день. Якщо раніше будівельники в якості теплоізоляційних матеріалів використовували мох, солому, глину, суху траву, то зараз при утепленні фасаду застосовуються сучасні технології.

Утеплення будинку – одна зі стадій будівництва. Процес теплоізоляції вимагає точних розрахунків і грамотного підходу при виборі відповідних матеріалів. Необхідно розуміти, як і що буде утеплятися, в якій кліматичній зоні буде йти будівництво. Від цього залежить вартість роботи по теплоізоляції. Слід знати, що теплоізоляційні матеріали класифікуються за ознаками: горючість, теплопровідність, склад основної сировини, міцність, паро-і водопроникність, щільність і ступінь впливу на навколишнє середовище. Знаючи властивості використовуваного матеріалу, можна починати утеплення будинку зовні і всередині.

Технологія утеплення будинку, залежить від використовуваних теплоізоляційних матеріалів. Утеплення будинків – це той етап будівництва, до якого істотно посилилися будівельні норми. Однак процес утеплення різний для окремих елементів споруджуваного будинку. Утеплення пінопластом – найпростіший спосіб утримання тепла всередині приміщення. Утеплення стін пінопластом в будівництві заміських будинків застосовується найчастіше, оскільки пінопласт не пропускає холод, добре заповнює міжстінний простір і доступний за вартістю.

В цілому теплоізоляція стін зменшує їх теплопровідність. Теплоізоляційний матеріал буде виконувати свої функції тільки за умови правильного встановлення. Утеплення фасаду “мокрим спобом” це не тільки теплозахист будівлі, а й естетичне зовнішнє перетворення. Оскільки стіни в конструкціях займають найбільшу площу, то саме вони найменш стійкі до холоду і вологи і кліматичних схильних несприятливих впливів з боку навколишнього середовища. В якості теплоізоляційних матеріалів можуть застосовуватися пінопласт, скловолокно і кам’яна вата. Утеплення фасадів пінопластом – найекономічніший процес у порівнянні з іншими.

Роботи з утеплення відбуваються в кілька етапів, кожен з яких вимагає від фахівця зосередженості і певної кваліфікації. Помилка в монтажі може призвести до утворення «повітряних мішків», що надалі негативно позначиться на всій системі теплоізоляції.

Слід відповідально підходити до процесу теплоізоляції дахів і фундаментів. Кожен з них має свою специфіку. При утепленні покрівлі застосовують вогне-та вологостійкі матеріали, здатні пропускати водяні пари. Утеплення фундаменту не допускає використання матеріалів, нестійких до вологи.