Системи зовнішньої теплоізоляції “мокрим” методом – фасадна штукатурка – з’явилися в Україні порівняно недавно. Але в світі накопичений вже багатий досвід по застосуванню даної технології для обробки фасадів.
Під системами «мокрого» типу слід розуміти оздоблювальні системи з використанням штукатурних розчинів або облицювань з окремих елементів, що закріплюються на основі за допомогою твердіючих складів.

Поява сухих способів обробки, вентильованих фасадів і нових фасадних матеріалів (з металу, пластику, скла, композитних матеріалів тощо) не змогло витіснити таких перевірених способів обробки, як мокрі фасадні системи. Це – штукатурка, облицювання штучними виробами. Традиційні способи необхідні, в першу чергу, для реконструкції історичних об’єктів. Там, де їх не можна замінити ніякими модними облицювальними матеріалами. Не менш широко вони застосовуються і для нового будівництва, як один із самих економічних способів обробки фасаду. Звичайно ж, застосування мокрих методів в новому будівництві обумовлено не тільки економічними вимогами, а й великими можливостями в «грі» з кольором і фактурою, які надають архітекторам подібні покриття.

Крім традиційних способів, які часто оновлюються сучасними матеріалами, з’явилися і нові способи мокрої обробки. Перш за все, це готові фарбувальні склади, які можна застосовувати без штукатурки завдяки їх особливостям: високого ступеня адгезії, міцності, довговічності, в’язкості і можливості створення фактур. Це – теплоізоляційні плити з екструдованого полістиролу з вже нанесеним обробним шаром і багато іншого.

Економічна доцільність застосування фасадної технології утеплення фасаду штукатурного, мокрого типу при теплоізоляції заміського будинку, котеджу, адміністративних або комерційних будівель доведена на практиці. В умовах, коли ціни на енергоносії мають стійкий щорічний ріст, значна економія на опаленні приміщень будівлі взимку, кондиціонуванні влітку завдяки технології утеплення мокрого типу представляється досить привабливою, особливо для приватних забудовників.

Технології утеплення штукатурного, мокрого фасаду будівлі із застосуванням мінвати або пінопласту забезпечить:

1.Значне зниження витрат на експлуатацію громадського будинку, заміського будинку з цегли, бетону або дерева за рахунок економії коштів на опалення, кондиціювання на 40-60%.
2.Зниження ціни будівництва заміського будинку з цегли або бетону за рахунок зниження загальної ваги зовнішніх конструкцій будівлі, зменшення обсягів земляних, бетонних і інших робіт.
3.Застосування систем зовнішньої теплоізоляції фасаду будівлі штукатурного типу з мінватою або пінопластом дозволяє при одній і тій же площі забудови збільшити внутрішню площу заміського будинку або котеджу на 3-5%.
4.Штукатурка, технологія монтажу мокрих фасадів будівель може застосовуватись на зовнішній поверхні з монолітного, збірного бетону, пористого бетону, різних видів, цегли, вологостійкої фанери, ОСП, дерева.
5.Відносна простота технології монтажу мокрого фасаду. При наявності документації на систему зовнішньої теплоізоляції мокрого фасаду, Альбому технічних рішень з кресленнями основних вузлів і проектної документації практично будь-яка будівельна бригада здатна виробити весь комплекс робіт по утепленню, штукатурці, оздобленню фасадів будівлі з цегли або бетону за доступною ціною.
6.Значне збільшення терміну служби будівлі, фасади якого, оброблені із застосуванням фасадної технології утеплення штукатурного фасаду. Огороджувальні зовнішні конструкції будівлі, при правильно обраній товщині утеплювача, штукатурці, дотриманні технології утеплення не відчувають температурних деформацій і довше зберігають цілісність.
7.Вирішується проблема герметизації, утеплення міжпанельних швів будинку.
8.Правильне використання систем зовнішнього утеплення виявляється дуже вигідним вкладенням, оскільки значно покращує дизайн, збільшує цінність заміського будинку.
9.Ціна системи мокрого фасаду з тонкошарової штукатуркою по мінваті або пінопласту набагато нижче в порівнянні з іншими зовнішніми системами і технологіями утеплення будівель.
10.Можливість індивідуального колірного і фактурного рішень дизайну штукатурки, необмежені можливості для архітектора, втілення будь-яких художніх рішень дизайну будівлі.

Технологічна послідовність виконання робіт при мокрій обробці фасадів.

Виконаний огляд різних варіантів мокрої обробки фасадів, у тому числі з утепленням, показує наступне.
Технологічна послідовність робіт при будь-якому з них практично однакова. Відрізняються лише матеріали, що використовуються кожною фірмою. При цьому, необхідно відзначити обов’язкову сумісність усіх елементів системи. Тільки в цьому випадку можлива нормальна експлуатація. Саме тому різні фірми пропонують різні, але сумісні між собою матеріали для кожного шару.
Другою особливістю таких систем є те, що лише мінераловатні плити дозволяють виконувати їх без обмежень поверховості. Поверхові розсічки з мінерало-ватних плит дозволяють використовувати більш дешеві піно-полістирольні плити до 9 поверхів. Тільки пінополісті-рольні плити допускаються в будівлях не вище трьох поверхів.
Нижче наведена технологічна послідовність операцій по влаштуванню, практично, будь-яких фасадних систем з обробкою мокрим способом.
1. Підготовка поверхні (очищення, обеспилення фасаду, при необхідності – частковий ремонт, вирівнювання).
2. Нанесення на основу шару зміцнюючої грунтовки (при необхідності).
3. Монтаж цокольних планок.
4. Нанесення на теплоізоляційні плити клейового складу. Приклеювання теплоізоляційних плит.
5. Додаткове кріплення плит утеплювача за допомогою дюбелів (анкерів).
6. Захист кутів і відкосів за допомогою перфорованих алюмінієвих кутників.
7. Армування поверхонь склосіткою, втопленою в шарі клейового складу.
8. Нанесення другого шару клейового розчину, або шару водовідштовхувальної штукатурки.
9. Декоративно-захисна обробка фасаду (з використанням захисно-оздоблювальних тонкодисперсних або фактурних штукатурок, плиток і т.п.).

 

Саме так проводиться послідовність операцій по влаштуванню, практично, будь-яких фасадних систем з обробкою мокрим способом при виконанні утеплення фасадів. Львів, Городоцька 302а (біля Епіцентру)