Утеплення фасадів будинку пінопластом

Перш ніж утеплити фасад пінопластом нам необхідно виконати цілий ряд підготовчих робіт. Першочерговим завданням є підготовка стін.

Для того щоб пінопласт якісно приклеївся і щільно прилягав до стіни, необхідно зробити поверхню рівною. Для цього виконуємо наступні дії:
• Оглядаємо стіну. Якщо є нерівності – збиваємо їх. Якщо є ями, їх необхідно заштукатурити. Взагалі ідеально якщо перепаду на стіні не буде, в крайньому випадку, допустимо перепад не більше одного сантиметра.
• Якщо  стіна сиплеться, то вам необхідно зачистити верхній шар, або  слід повністю штукатурити стіну.
• Наступним етапом беде грунтування. Не шкодуйте грунтовки, її ціна досить низька, а користь може бути величезною. Поверхня пінопласту досить гладка, а так як утеплювати пінопластом ми будемо «мокрим» методом, це не дозволить розчину якісно схопитися з його поверхнею. Для додання більшої рельєфності його поверхні використовують голчастий валик, такий , як при роботах по гіпсокартону. Якщо такий відсутній, можна застосовувати металеву щітку або інші пристосування, які дозволять швидко зробити поверхню пінопласту більш рельєфною. Варто відзначити, що на даний момент випускають екструдований пінопласт з рельєфною поверхнею.  Перед тим як утеплювати стіни пінопластом вам необхідно утеплити укоси, щоб укіс не виступав на стіну. Для цього потрібно заміряти відстань між рамою і стіною. Зазвичай вона становить  3 – 5 см. Тепер нам необхідно приклеїти пінопласт товщиною на 5-10 мм  більше цієї відстані. Тобто якщо у вас відстань між рамою і склом 30 мм, то клеїмо пінопласт товщиною 35 – 40 мм. Враховуючи додаткові шари клею і шпаклівки у вас вийде, що укіс на 15 – 20 мм буде наповзати на раму. За рахунок цього забезпечимо хорошу теплоізоляцію і привабливий зовнішній вигляд вікна чи дверей. Після цього встановлюємо саме підвіконня. Його розмір повинен бути трохи більше товщини стіни. У випадку якщо він буде сильно виступати – гримітиме. Якщо ж підвіконня буде занадто маленьким, то в утеплювач буде затікати вода з нього. Перед тим як утеплити стіну пінопластом, необхідно встановити стартову планку. Можна, звичайно, обійтися без неї, але якщо ви хочете отримати рівну лінію, то краще її використовувати. Встановлюємо її за рівнем і кріпимо. Тепер можна приступити до безпосереднього кріплення листів. Якщо стіна у вас рівна, то можете наносити розчин на стіну шпателем- гребінкою. Якщо ж рівність стіни залишає бажати кращого, кріпимо за допомогою «ляпух». Їх ми також наносимо на стіну. Для закріплення аркуша досить 8-10 «ляпух».  Варто відзначити, що розчин краще наносити на стіну, так як при цьому, пінопласт може поламатися і працювати з ним стає не дуже зручно. Тепер прикладаємо лист і притискаємо його. Робимо це з зусиллям, але, не допускаючи деформації листа. Розчин, що виповзає з-під листа, забезпечить нам краще схоплювання з сусідніми листами. Другий і наступні ряди укладаємо як при кладці цегли. Прибивання приклеєних листів найкраще робити через 2 – 4 дні. Залежно від погоди саме за цей період повністю висохне клеюча суміш. Якщо суміш ще не висохла, ви можете підняти лист, і тоді вам доведеться вирівнювати його додатковими грибками. Грибком називають пластмасовий дюбель з широкою головкою. Вони бувають двох видів: з металевим і пластмасовим цвяхом. Ми рекомендуємо використовувати грибки з пластмасовим цвяхом. Рекомендовано глибину занурення цвяха в стіну прийняти рівною 4 – 5 см. Цього достатньо для надійного закріплення. Виходячи з цих розмірів і товщини пінопласту, вибираємо розмір грибка.
При обробці стиків виконуємо наступні дії:

1. Перевіряємо, чи немає стиків між листами з відстанню більше 5 мм. Цю величину ми вибрали тому, що  саме 5 мм величина трубки для подачі монтажної піни.
2. Якщо такі є, задути їх.
3. Якщо є стики більш 20 мм, перш ніж задути їх необхідно покласти в стик шматки пінопласту. Виконати це необхідно якомога щільніше.
4. Через 4 – 5 годин обрізаємо піну.
5. Виступаючі частини обробляємо теркою по пінопласту, до рівності.
6. Тепер всі стики і грибки замазуємо клеючою сумішшю.
7. Після висихання суміші ще раз вирівнюємо місце стиків теркою.

Тепер всі стики і грибки замазуємо клеєм. Після висихання суміші ще раз вирівнюємо місце стиків теркою. Для нанесення вирівнюючої суміші нам буде потрібно сітка для зовнішніх робіт, захисна суміш і кілька шпателів різного розміру.

Варто відзначити, що сітку необхідно використовувати для зовнішніх робіт, стійку до лужних розчинів, інакше вона просто розлізеться.
Отже, етапи нанесення захисного шару:
1. Приклеюємо сітку в кутах, радимо використовувати перфорований куточок.
2. Приклеюємо сітку до листів пінопласту по всій площі ділянки, причому виконується це внахлест.
3. Після висихання розчину, яким клеїли сітку, затираємо поверхню.
4. Грунтуємо і наносимо вирівнюючий шар.
5. Після висихання поверхню ще раз зачищаємо, покриваємо грунтовкою і вона готова до фарбування.
Завдяки утепленню стін вашого будинку або квартири ви зможете заощадити до 30 % тепла.