Одним з ефективних рішень по енергозбереженні виступають системи утеплення фасадів мокрим способом. Сьогодні зовнішнє утеплення стін є обов’язковим, внутрішнє ж використовується тільки при не можливості монтажу зовнішнього утеплення. В якості шарів системи використовуються шар утеплювача, армуючий шар і декоративний (структуру). Теплоізоляційний шар можна сформувати з плит пінопластову  або мінераловатних плит.

На утеплювану стіну наносять шар клейової суміші, на неї встановлюють плити, які кріплять до основи  дюбелями. Своє призначення захисний шар виконає тільки в тому випадку, якщо він буде надійно захищений від впливу атмосферних опадів, але оскільки він не володіє достатньою несучою здатністю, то він вимагає зміцнення. Саме на армуючий шар покладена дана задача. Клейова основа наноситься рівним шаром на теплоізоляційну поверхню, в неї вдавлюється армуюча склосітка, яка покривається кварцовою грунтовкою. Основною функцією даного шару є захист теплоізоляції від згубного впливу вологи, ультрафіолету, мікроорганізмів, посилення механічної міцності, забезпечення несучої здатності теплоізоляції. В якості обробки стін використовують декоративні штукатурки, які і формують декоративно-оздоблювальний шар.

Проектні роботи по влаштуванню фасаду включають певні умови – в обов’язковому порядку повинна бути дотримана безперервність теплового контуру – виключаються розриви, пропуски, щілини. Кожен наступний шар системи повинен володіти більш високим показником паропроникності зсередини-назовні – стіни будинку повинні дихати.

Для штукатурних фасадів рекомендується використовувати базальтові плити і фасадні марки пінопласту, що характеризуються здатністю до самозагасання і слабогорючістю. Підвищити пожежобезпечність будинку можна за допомогою спеціальних розривів з мінеральної вати. Скловату використовувати не рекомендується оскільки через свою структуру вона не може нести на собі механічного навантаження. Згідно з аналізом екструдований пінополістирол рекомендується застосовувати тільки при надійній припливно-витяжної вентиляції в будинку, оскільки йому притаманна паронепроникність, і невисока адгезія з клеючими розчинами.