утеплення скатного даху
Всі ми знаємо, що дах – є верхньою, завершальною частиною конструкції всієї будівлі, і призначений для захисту  від впливу зовнішнього середовища. Дахи конструктивно поділяються на скатні (одно, -подвійні, шатрові, вальмові, багатощипцеві, мансардні) і плоскі. Конструктивно дах складається з покрівлі (зовнішня оболонка) і внутрішні підпори (крокви, плити перекриття і т.д.).
Види утеплення даху будинку залежать від того, на якому етапі проводиться теплоізоляція даху. Якщо це етап будівництва, то схема утеплення даху складається у процесі проектування, коли є можливість передбачити і відрегулювати всі етапи утеплення даху.
Утеплення даху є важливою частиною комплексу по утепленню будинку. При цьому слід одразу зазначити, що технологія, на відміну від утеплення фасадів, однакова незважаючи на матеріал з якого зведено будинок. При виборі матеріалу для утеплення покрівлі зсередини необхідно обов”язково врахувати в яких умовах експлуатується дах: чи то перепади температури та опади, чи сильні механічні  навантаження. Економити кошти  на якості матеріалів для утеплення  даху не варто.
Теплоізоляція даху залежить від того, як використовується приміщення горища. Це важливо для розрахунку необхідних матеріалів і складання схеми теплоізоляції даху. Якщо горище не є житловим, то утепляти покрівлю зсередини не потрібно. Ретельно утеплюються лише підлога горища. Якщо ж горище або мансарда використовуються в якості житла, то обов’язково утеплити покрівлю зсередини.
Ревізія і ремонт конструкцій перед початком утеплення покрівлі – це важлива умова. Перевіряється стан крокв на предмет наявності гнилі, вогкості. Проводиться обов’язкова антисептична обробка або заміна частин конструкції. Таким самим чином діємо і з комунікаціями: електропроводка або водопровід. Після цих заходів можна сміливо приступати до самого утепленню даху.
Схема теплоізоляції даху зсередини практично повторює технологію утеплення вентильованого фасаду, за винятком способу монтажу утеплювача і матеріалу зовнішньої обробки. Ця технологія – найбільш прийнятний і оптимальний варіант для утеплення даху. Як в плані фінансових інвестицій, так і в плані трудовитрат.
Якщо у вас відсутній гідробар’єр між покрівлею і кроквами, то доведеться трохи повозитися, так він обов’язковий. Монтаж гідробар’єра зсередини покрівлі проводитися таким чином, щоб він «обволікав» кроквяні ноги до яких гідробар’єр кріпитися за допомогою степлера.Для теплоізоляційного шару рекомендована мінеральна вата в плитах або рулонна. Товщина її не повинна перевищувати товщину кроквяних ніг, але і не бути менше 100 мм. Укладання плит виконується, звісно знизу від ската. Кріпити мінераловатні плити можна за допомогою рейок набитих перпендикулярно на кроквяні ноги, або за допомогою звичайного капронового шнура. Перед закупівлею мінераловати зробіть розрахунок з такою умовою, щоб плити укладалися з невеликим зусиллям між кроквами, без великих зазорів.
Пароізоляція проводитися паробарьером поверх теплоізоляційного шару і кріпитися до крокв. В якості паро- і гідроізоляції рекомендується використовувати будівельну мембранну плівку, але не пластикову плівку, яка не має перфорації.
Перевагою плоскої покрівлі є те, що в експлуатованому будинку, утеплення плоскої покрівлі можна проводити і зсередини і зовні. Але, це може спричинити зайві витрати, як фінансові, так і фізичні. Тому почніть утеплення плоскої покрівлі зовні. Якщо після зими ви побачили, що ефект утеплення незначний утепляйте покрівлю із середини.Найбільш підходячим за своїми експлуатаційними характеристиками матеріалом для утеплення плоского даху зовні є базальтова мінераловата. Вона довговічна, має низьку теплопровідність, гарну паропроникність і опірність до механічних навантажень. Крім того, вона пожежобезпечна.«Пиріг» утеплення плоскої покрівлі виглядає наступним чином:
– паробар’єр;
– теплоізоляційний шар;
– рулонне покриття;
– насипний матеріал.Після проведених робіт, якщо вони виконані, якісно і з дотриманням технології утеплення даху, зима пройде в теплі.

Тепла Вам у вашому будинку!