Утеплення дахуУтеплювати покрівлю потрібно для того, щоб зменшити тепловтрати, а відповідно зменшити витрати на опалення та кондиціонування. Звичайно дорогоцінне тепло «втікає» і через стіни, тому в будівлі потрібно утепляти всі огороджуючі конструкції влаштовуючи замкнутий тепловий контур. Разом з тим, згідно законів конвекції тепле повітря піднімається вверх і тепловтрати через покрівлю відчутні, тому її теплоізоляція завдання першочергове. Крім цього, якщо дах не утеплений тоді контакт нагрітого повітря з приміщення з холодною поверхнею покриття зумовлює випадання конденсату.
Скатні покрівлі бувають двох видів – з холодним та теплим горищем (мансардою). У випадку з холодним горищем утепляють перекриття останнього поверху. З економічної точки зору доцільніше у підпокрівельному просторі влаштовувати мансарду тому, що це додаткова житлова площа. Стінами мансарди являються скати даху тому утеплювати потрібно саме їх. Найкращим матеріалом для цього є мінеральна вата.
Мінеральна вата поділяється на скловату і базальтову. Досить поширене помилкове твердження, що скловата і мінеральна вата – це два різних продукти. Мінеральна вата – це утеплювач сировиною для виготовлення якого є матеріали мінерального походження. У випадку базальтової або, як ще її називають, кам’яної вати основною сировиною є гірські породи базальту. У випадку скловати – сировиною є кварцовий пісок, який в свою чергу є сировиною і для виготовлення звичайного скла. А з скловатою, яку використовували в радянській будівельній індустрії для утеплення теплотрас (її виготовляли з шлаків доменних печей, з принципово іншим в’яжучим і товщиною волокна) спільного має тільки назву. Основними брендами скловати присутніми на ринку України є виготовлені на заводах в Росії URSA (Урса), ISOVER (Ізовер), KNAUF Insulation (Кнауф інсулейшн), а також виготовлений в Німеччині CLIMOWOOL (Клімовул). Лідери на ринку кам’яної вати є продукція сучасних (всі побудовані після 2007р. з обладнанням провідних європейських виробників) українських заводів торгових марок Техноніколь, IZOVAT (Ізоват), Termolife (Термолайф), DANOVA (Данова), а також зроблена в Польщі ROCKWOOL (Роквул). Мінеральна вата зроблена на маленьких заводах в Луцьку, Костополі, Новояворівську, Одесі, Чернівцях не варта уваги по причині їх низької якості. Найпопулярніші марки утеплювача завжди в наявності на складі компанії МЕГАБУД-ПЛЮС м.Львів, вул..Городоцька,302а (096)903-33-36.