Серед найуживаніших матеріалів для утеплення плоских покрівель поки, що лідирують вироби з мінеральної вати, але все частіше зустрічаються дахи утеплені екструдованим пінополістиролом (XPS). Основні вимоги які висувають до теплоізоляції плоскої покрівлі: низька теплопровідність, пожежобезпечність, висока формостабільність, низьке водопоглинання, довговічність, але саме важливе – достатня міцність на стиск (при випробуваннях утеплювач стискають і дивляться, яке зусилля потрібно прикласти, щоб стиснути його на 10% по товщині). Тому що під час покрівельних чи експлуатаційних робіт будівельники наступають на утеплювач. Коли людина вагою біля 80 кг, переміщаючись по утеплювачу, переносить свою вагу на одну ногу, площа опирання складає біля 0,027 м.кв., то розподілене навантаження на матеріал в перерахунку на 1 м.кв. складає близько 30 кПа (3 тонни на 1 м.кв.) Під таким навантаженням недостатньо жорстка мінераловатна плита може деформуватись на стільки, що монтаж покрівельного килиму стає неможливим. А якщо він буде виконаний, то в процесі експлуатації на покрівлі появляться калюжі, які приведуть до швидкого руйнування покриття. До того ж продавлена плита зменшується по товщині і частково губить свою теплоізоляційну ефективність. Виходячи з цього міжнародні стандарти передбачають міцність утеплювача на стиск при 10% деформації не менше 60 кПа. Не кожна мінераловатна плита має таку міцність, відповідно необхідні особливі конструктивні рішення. Одне з них – влаштування стяжки, яка розподіляє навантаження на утеплювач і являється жорсткою основою для гідроізоляції.
Відповідно до основних вимог до теплоізоляції плоских дахів оптимальним матеріалом являється екструдований пінополістирол XPS. Його міцність на стиск при 10% деформації складає 300кПа, коефіцієнт теплопровідності 0,035, клас горючості Г1. Краї плит виготовляются з вибраною четвертю, що виключає утворення мостиків холоду між плитами навіть при однослойному монтажі. Екструдований пінополістирол являється унікальним матеріалом в якості утеплювача у конструкціях інверсійної покрівлі.
На ринку України екструдований пінополістирол донедавна був виключно іноземного виробництва – Styrodur (BASF), Styrofoam (DOW Chemical), Fibran, Austrothem та ін. Але на сьогоднішній день українські виробники практично витіснили їх з ринку. Найпопулярніші торгові марки екструдованого пінополістиролу Техноплекс, Екстраплекс, Стіроплекс, Собраізол, Вінітекс та ін. Екструдований пінополістирол різної товщини Ви завжди знайдете у компанії МЕГАБУД-ПЛЮС м.Львів, вул..Городоцька, 302а (096)903-33-36, (063)78-448-13, 247-02-92