Зовнішнє утеплення стін квартири або будинку – це відповідальне завдання, до якого необхідно підходити серйозно. Як вибрати теплоізоляційний матеріал і якої товщини повинен бути шар теплоізоляції саме для вашого випадку?

Перше, що необхідно знати – недостатння товщина утеплювача загрожує промерзанню утеплювача, і перенесенню «точки роси» ( точка роси— температура, при якій повітря досягає стану насиченості при даному вмісті водяної пари. У такому випадку надлишок води в повітрі починає конденсуватися, утворюючи крапельки на холодних поверхнях.) на поверхню стіни, що викличе утворення конденсату на стінах, і в подальшому призведе до плісняви між стіною і утеплювачем. Температура “точка роси” повинна знаходитись в утеплювачі, для цього потрібно розрахувати його правильну товщину.

Як розрахувати товщину теплоізоляції?

Необхідна товщина теплоізоляції – це опір теплопередачі (R). Опір теплопередачі є величиною постійною, яка розраховується для кожного регіону окремо. Виходячи з кліматичних умов України, Львівська область знаходиться в температурній зоні № 2, для якої:

Опір теплопередачі стін R = 2,5 (м2 * К / Вт).

Згідно з ДБН В.2.6-31: 2006, це значення теплоопору є мінімально допустимим для житлових і громадських будівель, які знаходяться в температурній зоні України № 2 ( Волинська, Львівська, Івано- Франківська, Чернівецька)

При розрахунку теплоізоляції стін, які складаються з кількох шарів – загальний теплоопір дорівнює сумі показників теплоопору кожного шару:

R = R1 + R2 + R3

Показник опору теплоізоляційного шару конструкції розраховується за формулою:

R = δ / λ

Де, δ – товщина шару (м); λ – коефіцієнт теплопровідності матеріалу (Вт / м*к) – це значення береться з таблиць теплопровідності матеріалів.

 

Для прикладу візьмемо цегляну стіну в півтора цеглини (звичайна стіна цегляного будинку) і зробимо розрахунок необхідного шару теплоізоляції з пінополістирольних плит ПСБ-25.

 

1. Нам необхідно домогтися загального теплоопору стіни не менше 2.5 (м2 * К / Вт). Отже, ми спочатку повинні дізнатися теплоопір даної цегляної стіни. Товщина стіни в півтора цеглини δ = 0,38 (м). Коефіцієнт теплопровідності цегли (повнотілої) λ = 0,6 (Вт / м * к), отже за формулою:

R = δ / λ

R (цегли) = 0,38 / 0,6 = 0,63 (м2 * К / Вт)

 

Опіртеплопередачі цегляної стіни 38 см (півтора цеглини) R (цегли) = 0,63 (м2 * К / Вт)

 

2. Щоб досягти необхідного показника теплоопору стіни R = 2,5 (м2 * К / Вт), нам потрібно розрахувати якої товщини потрібно вибрати пінопласт ПСБ-25 для утеплення.

 

Обчислюємо який теплоопір має припадати на поки невідому товщину нашого пінопласту ПСБ-25:

 

R (псб-25) = R – R (цегли)

R (псб-25) = 2,5 – 0,63 = 1,87 (м2 * К / Вт)

 

3. Виходячи з основної формули, ми робимо розрахунок товщини теплоізоляції, в нашому випадку пінополістирольних плит ПСБ-25:

 

δ (псб-25) = R (псб-25) * λ (псб-25)

 

λ (псб-25) = 0,035 (Вт / м · 0C) – табличне значення

 

δ (псб-25) = 1,87 * 0,035 = 0,065 (м)

 

З розрахунків виходить, що для зовнішнього утеплення цегляної стіни в півтора цеглини, необхідно застосувати пінопласт ПСБ-25 товщиною 65 мм. Якщо врахувати товщину повітряного прошарку між цеглою (яка передбачена при будівництві стін від 5см до 10 см), а також оздоблювальних внутрішніх матеріалів, то для зовнішнього утеплення стіни стандартного цегляного будинку досить пінопласту ПСБ-25 товщиною в 70 мм.