Пароізоляційні плівки встановлюються на внутрішній поверхні огороджувальної конструкції і призначені для захисту утеплювача від пари, вологого повітря опалювальних приміщень. Необхідний опір паропроникності пароізоляційного шару визначається відповідно до рекомендацій СНиП 23-02-2003 “Тепловий захист будівель” з урахуванням напрямку теплового потоку знизу-вгору, опору паропроникності окремих шарів покриття та параметрів середовища (зовнішніх і внутрішніх)-на підставі вологісного режиму конструкції.
Всередині будинку, де більшу частину року підтримується температура повітря вища, ніж на вулиці, абсолютна насиченість повітря водяними парами завжди більше його атмосферної насиченості. Люди виділяють пар диханням і шкірою, крім того, вологість збільшується за рахунок кімнатних рослин, приготування їжі, прання білизни, купання та інших причин. Тому пар практично завжди перетікає з приміщення назовні і тільки в літні місяці він може слідувати в зворотному напрямку, коли повітря в кімнатах прогрівається менше, ніж повітря на вулиці.
Для запобігання негативного впливу вітру на видування утеплювача використовують вітрозахисні покриття. В якості вітрозахисту застосовуються різні матеріали, найкраще себе зарекомендували паропроникні мембрани. Це спеціальні перфоровані плівкові покриття, які з одного боку можуть пропускати водяну пару, а з іншого затримувати воду. Накриваючи утеплювач паропроникною мембраною, ми добиваємося того, що пар буде віддалятися з утеплювача, а конденсат, що осів на внутрішній стороні покрівельного покриття і по мірі накопичення води стікає на утеплювач, не проникне в нього.
Паропроникність мембрани повинна бути вища або дорівнювати паропроникності утеплювача. Купуючи утеплювач і мембрану, необхідно звіряти їх технічні характеристики по паропроникності. Інакше все може трапитися з точністю до навпаки: мембрана з меншою, ніж утеплювач паропроникністю залишить водяну пару в товщі утеплювача, який з часом намокне і перестане «утеплювати». У деяких випадках дорогу мембрану можна замінити більш дешевою перфорованою (в дрібних дірочках) поліетиленовою плівкою. Перфорація виводить водяну пару з утеплювача, а діаметр «дірочок» такий, що конденсат не просочується через плівку, так як їй не дозволяє це зробити сила поверхневого натягу води. Однак повторимося, використання перфорованої поліетиленової плівки можливо тільки в тому випадку, якщо її паропроникність вище паропроникності утеплювача.

Вибір пароізоляційних і паропроникних плівок

Утеплювач від намокання захищається з двох сторін плівками абсолютно різного призначення: знизу встановлюється пароізоляція, зверху – паропроникна мембрана. Нижня плівка не пропускає водяну пару з приміщення, верхня, навпаки, пропускає пар з утеплювача і не пропускає в нього зовнішню воду, що утворюється в результаті конденсації на внутрішній поверхні покрівлі або в результаті протікання покрівлі. Крім того верхня плівка, будемо називати її мембраною, захищає утеплювач від продування і виносу мінеральних волокон. Особливо актуальний цей захист для «невагомих» (об’ємною масою 11-25 кг / м ³) мінераловатних плит, в яких все збережене тепло може бути винесене вітровим потоком повітряного прошарку.

При купівлі плівки потрібно звертати увагу на наступні характеристики, які вплинуть на конструкцію покрівельного «пирога».

Паропроникність. Ця характеристика варіюється від 0 до 3000 мг / м ² на добу. Дана цифра говорить про те, скільки грамів води у вигляді пари може пройти за добу через кожен квадратний метр плівки. Паропроникність плівки, що характеризується кількома грамами або десятками грамів говорить про те, що перед нами пароізоляція. Чим менше ця цифра, тим менше пари пройде до утеплювача. Цифри, що показують паропроникність в сотні або тисячі грамів, кажуть, що перед нами паропроникна мембрана.

Міцність. Монтажна характеристика, що полегшує роботу. Плівку хорошої якості руками порвати неможливо. Міцна плівка не порветься при монтажі, якщо на неї випадково впаде інструмент або майстер оступиться ногою. Цей показник важливий як для пароізоляції, так і для мембрани. Покрівлю, накриту мембраною з хорошою міцністю, можна залишати на зиму. Вона витримує снігове і вітрове навантаження.

Тиск водяного стовпа. Здатність плівки утримувати на собі воду. Наприклад, при монтажі теплоізоляційного шару може піти дощ. Накривши дах мембраною з високим показником тиску водяного стовпа, можна не побоюватися, що вода проникне крізь плівку і утеплювач і потрапить у приміщення. Така плівка може бути використана як тимчасова покрівля.

Стійкість до ультрафіолету. Вона може варіюватися від декількох днів до декількох місяців. Наприклад, поліетилен, полежавши довгий час на вулиці, стає ламким і рветься. Хороший матеріал зберігає свої міцнісні показники на протязі тривалого часу. На цю характеристику потрібно звертати увагу в тому випадку, якщо плівка буде довгий час залишатися відкритою сонячним променям, без покрівельного покриття або внутрішньої підшивки.

Кріплення. Одні виробники припускають кріплення плівок до каркаса тільки через дерев’яні рейки, інші допускають кріплення безпосередньо через плівку скобами степлера або покрівельними цвяхами (з широкою плоскою головкою). Стикування полотнищ між собою і з конструкціями даху здійснюється одностороннім або двостороннім скотчем. Необхідно купувати скотч тієї ж фірми-виробника, що і мембрана. Плівки різних виробників різняться за хімічним складом, тому скотч, зроблений іншою фірмою, може не забезпечити належного зчеплення або нашкодити – розчинити клеєм край мембрани.

Призначення. Пароізоляційних і паропроникних мембран досить багато, до того ж назви у них придумані хитромудрі, деколи буває важко розібратися, для якої мети зроблена та чи інша мембрана: для установки на стіну, дах, перекриття або для підвалів і фундаментів. Дивіться на упаковці піктограми і читайте анотації.

Вартість. При визначенні повної вартості мембрани потрібно дивитися не стільки на вартість рулону, скільки на вартість 1 квадратного метра. Плюс вартість аксесуарів: кріплення і скотча.

Пароізоляційні рулонні матеріали

Як вже говорилося, в нижній частині покрівельного «пирога» встановлюється пароізоляція. До недавнього часу нам був доступний тільки один вид пароізоляції – пергамін. Потім з’явилася поліетиленова плівка, потім поліпропіленова, зараз на їх основі виготовляються спеціальні пароізоляційні матеріали. Головне їх достоїнство в збільшенні міцності, стійкості до ультрафіолету і змін температури.

Фольгованні (покриті з однієї сторони металевою фольгою) пароізоляційні мембрани встановлюються фольгою всередину приміщення. Якщо між пароізоляцією і внутрішньою обшивкою приміщення залишити невентильовані повітряний зазор товщиною 2-3 см, то крім пароізоляційних властивостей у мембрани з’являться рефлекторні властивості. Вона буде відображати теплові промені назад в приміщення.
Пергамін і пароізоляцію з відносно високою паропроникністю можна застосовувати в перекриттях неопалюваних горищ з засипною теплоізоляцією і в якості підпокрівельного матеріалу «холодних покрівель». Поліетиленову плівку, а краще поліпропіленову, можна встановлювати як пароізоляцію мансардних дахів при обмеженому бюджеті. Для нормального будівництва використовують спеціальні пароізоляційні матеріали, частина з яких за ціною не сильно відрізняються від пергаміну і поліетилену. Ці матеріали легше в монтажі, оскільки їх складно порвати, крім того, для їх з’єднання є одно-і двосторонні скотчі, спеціально для них придумані. І головне, термін їх служби розрахований і близький до терміну служби всієї покрівлі.

Паропроникна мембрана або гідроізоляція.
Розрізняють декілька типів верхніх підпокрівельних мембран.

Перфоровані мембрани – це армовані плівки або комбіновані тканини. У них водяна пара проходить через колоті отвори, тому паропроникність таких матеріалів вкрай низька – до 40 г / м ² на добу. Дані матеріали не можуть використовуватися в якості паропропускної гідро-, вітроізоляції утеплювача і є псевдодиффузійними будівельними мембранами. Їх призначення – підпокрівельна гідроізоляція холодних скатних покрівель. В утеплених мансардах вони встановлюються з двостороннім вентиляційним зазором. Недоліком таких мембран є те, що в морозну погоду пара, потрапляючи з теплого утеплювача в перший холодний продух, осідає на внутрішній поверхні мембрани у вигляді мжички і закупорює перфорацію, ще більш знижуючи паропроникність матеріалу. При установці таких плівок коник під покрівельним покриттям обов’язково повинен бути відкритим, тобто плівка не повинна доходити до верху крокв 10-15 см.
Пористі мембрани. Дані матеріали, що мають структуру фільтра, зроблені з безліччю міжволоконних пор, через які проходить водяна пара. Паропроникність залежить від розміру пор і ступеня гідрофільності їх стінок. У волокнистих матеріалів, як у будь-якого пористого фільтра, можливо забруднення пор і зниження паропроникності. При підвищенній запиленості повітря (міські умови, близько розташована дорога, орне поле, пилок квітучих рослин і т. п.) в суху або жарку погоду пил з вентиляційного зазору (продуху) притягається до наелектризованої мембрани і закриває пори.
Тришарові супердифузійні мембрани. Ці мембрани виготовляються з декількох шарів різного призначення. На відміну від пористих мембран такі супердифузійні плівки не втрачають паропроникності, так як не мають отворів, які можуть засмічуватися. Висока паропроникність мембран не зменшується при експлуатації в запиленому середовищі, а вітрозахисна здатність мембран є дійсно стовідсотковою.
Двошарові плівкові мембрани є здешевленим різновидом тришарових мембран, де відсутня одна із захисних підкладок. Однак невелике здешевлення призводить до різкого падіння надійності при їх застосуванні. Тонка полімерна плівка втрачає гідроізоляційні властивості при будь-якому легкому пошкодженні.
Пористі, двох-і тришарові мембрани застосовуються в якості вітрозахисного, паро проникного і антиконденсатного покриття по утеплювачу з одним вентиляційним продухом над плівкою або двома продухами: над плівкою і під нею.

При покупці мембран звертайте увагу на анотацію на упаковці будівельного матеріалу, на те, яким способом встановлюється ізоляція: з одним або двома вентиляційними продухами. Для мансардних утеплених дахів краще придбати пароізоляцію, підпокрівельну мембрану і аксесуари до них від однієї фірми-виробника і строго слідувати інструкції. Незважаючи на уявну простоту, утеплення покрівель, насправді, один з найважливіших будівельних етапів.