Переваги автоклавного газобетону

Слово “економічний” стосовно до приватного будинку часто означає “енергоефективний”. Безперечно, економія поточних витрат, скажімо, на обігріві будинку, може бути чималою. Однак суми за поточний та капітальний ремонт будинку цілком можуть перевищити заощадження на експлуатаційних витратах. Як уникнути великих витрат, зробити будівлю довговічною, теплою, а будівництво – простим і швидким?

Надійно
Сучасні раціональні рішення для заміських будинків обов’язково передбачають технології, що збільшують експлуатаційний термін служби будівлі. Одна з найбільш ефективних на сьогоднішній день – використання автоклавного газобетону. Термін служби будинків з цього матеріалу перевищує 100 років!
Автоклавний газобетон активно застосовується в європейській будівельній практиці. Він не горить, не іржавіє, не гниє, не боїться цвілі, не взаємодіє з водою (не розчиняється і не вимивається), не схильний до дії гризунів та комах.
У скандинавських країнах об’єкти з газобетону зводяться більше 50 років. При цьому фасади будівель, не захищені будь-якими матеріалами, стоять без тріщин і відшарувань кладки до теперішнього часу.
Кліматичні умови України не такі суворі як у скандинавських країн, тому автоклавний газобетон можна вважати одним із найбільш оптимальних будівельних матеріалів для огороджувальних конструкцій будівель, що зводяться в нашій кліматичній зоні.

Тепло
У той же час будинки з автоклавного газобетону не програють і в теплоізоляції. Автоклавний газобетон з щільністю від 400 до 600 кг / м ³ є одночасно і конструкційним, і теплоізоляційним матеріалом. Це штучний пористий камінь зразок природної пемзи або туфу, що відноситься до класу комірчастих бетонів. Дана властивість визначає його високі теплоізоляційні якості. Про нього нерідко говорять, що він поєднує в собі кращі властивості каменю та дерева.
Газобетон сьогодні є чи не єдиним будівельним матеріалом, з якого можна зводити однорідні стінові конструкції. Стіна товщиною 375 см забезпечує нормативні вимоги щодо опору теплопередачі без додаткового утеплення ефективними, але, на жаль, не надто довговічними теплоізоляційними матеріалами.
Відсутність теплопровідних включень забезпечує рівномірний розподіл температур на внутрішній поверхні стінової конструкції, що підтримує комфортний мікроклімат в приміщеннях будинків, побудованих з газобетону.

Економічно
Високі теплоізолюючі властивості газобетону, теплотехнічна однорідність стіни – мінімізують витрати на підтримку в приміщеннях квартири або будинку необхідних параметрів мікроклімату, що робить практичне використання стін з газобетонних блоків вигідним з економічної точки зору.
Котедж з однорідними стінами з газоблоків товщиною 375мм без додаткового утеплення і обробкою фасаду штукатуркою цілком раціональне рішення. Такий кам’яний будинок забезпечує комфортні умови проживання, енергоефективність, довговічність і розумні витрати на будівництво.
Газобетонні блоки часто застосовуються і при зведенні будинків з багатослойними огороджувальними конструкціями. Утеплювач і облицювання забезпечують ще більш ефективну експлуатацію газобетонної стінової конструкції, захищаючи газобетон від впливу коливань зовнішньої температури та вологості повітря, що підвищує довговічність газобетонної комбінованої стіни.
В обох випадках важливим експлуатаційним показником якості життя в будинках з газобетону є те, що газобетонна стіна, володіючи гарною теплоаккумулюючою здатністю, може ефективно накопичувати і довго зберігати тепло. У цьому випадку при різких коливаннях зовнішньої температури в будинках з газобетону буде довго зберігатися тепло взимку і прохолода влітку.

Просто
Будинки, що вимагають створення конструктивного пирога з великою кількістю механічних кріплень, вразливі з точки зору людського фактора. Адже, на жаль, їх нерідко будують люди, дуже далекі від будівельних спеціальностей. Тому і надійність такого конструкційного пирога може опинитися під загрозою. Помилки в будівництві призводять до появи щілин в каркасі і, отже, в стіні будинку, де в кріпленнях, місцях стиків конструкційного пирога з’являються тріщини. Значить, будуть потрібні додаткові витрати на латання дірок.
У будівництві стін з автоклавного газобетону можливість збитків від людського фактору зведена до мінімуму. Механічного кріплення шарів тут немає, оскільки шар тільки один, він складається з блоків товщиною 300-375 мм. Навіть некваліфікованому робочому укласти блоки рівно набагато простіше, ніж нерівно. Розчин клею в 1 мм не дозволяє блокам “ходити” по суміші. Блоки на розчині стають стик в стик, чого набагато важче домогтися при кладці цегли або пінобетону. Тут закладається 10-15 мм шару цементно-піщаної суміші, а отже, створюється певна подушка з розчину, на якій блок пінобетону або цегла може переміщатися. Один газобетонний блок замінює 20-25 цеглин, а це істотно прискорює будівництво, знижує витрати на робочу силу. При будівлі приватного будинку стіни з газобетонних блоків можна просто і швидко звести своїми силами.

Якісно
На будівельному ринку продовжує залишатися актуальною проблема якості пористобетоних виробів, яка характерна в загальному випадку для всіх видів будівельних матеріалів. Не всі вироби з ніздрюватого бетону можна віднести до категорії надійних будівельних матеріалів. Неавтоклавні матеріали однієї щільності з автоклавним газобетоном мають істотно меншу міцність. Усадка таких матеріалів в 10 і більше разів вище, ніж у автоклавного газобетону, що в процесі експлуатації приводить до утворення тріщин в стінах.
Ці недоліки окремих видів продукції іноді негативно позначаються на ставленні до всіх матеріалів з ніздрюватого бетону. Але за рахунок автоклавування – загартовування блоків при великій температурі і тиску в середовищі насиченої пари, експлуатаційні властивості такого загартованого матеріалу виявляються на порядок вище, ніж у виробів, які не пройшли автоклавну