Орієнтовано-стружкова плита стала незамінним матеріалом, вживаним в житловому будівництві. OSB (ОСБ) успішно виступає в ролі настилу для всіх видів покрівлі – починаючи від черепиці і закінчуючи рулонними матеріалами. Плита ОСП являє собою тришаровий матеріал з тріски дерев»яних порід. Секрет у тому, що плита стружкова OSB складається з «деревної вовни», покладеної в трьох напрямках – в крайніх шарах тріска покладена уздовж довжини плити, а в середині – перпендикулярно. Водостійкий віск, смола, прессовка під високим тиском – таким чином виготовляють OSB (ОСБ) плити. У підсумку виходить екологічно чистий негорючий матеріал, не схильний до дії цвілі і грибка, гниття або розмокання.
OSB плити випускаються в наступних варіаціях: OSB (ОСБ) 3 – вологостійка орієнтовано стружкова плита, а також OSB (ОСБ) 2 – звичайна плита, відповідно.
До числа переваг, якими володіє орієнтовано стружкова плита OSB, відносяться довговічність, невелика вага, практично безвідходне використання матеріалу. У зв’язку з цим ОСП плита успішно застосовується як основа для всіх видів покрівлі, так і для обшивки стін і стель, для створення обрешітки і підлогових покриттів і виготовлення змінної опалубки.
Особливо важливе застосування в сфері будівництва найшла плита ОСП 3 – її відрізняють підвищена міцність і стабільність форми, однорідність структури і стійкість до механічних впливів. OSB (ОСБ) 3 забезпечує чудову звукоізоляцію і гарантує легкість отримуваних конструкцій, також ця орієнтовано стружкова плита OSB 3 характерна довговічністю і легкістю в обробці, вона трудногорюча і екологічна.
Показником визнання цього матеріалу як незамінного при будівництві стало зростання обсягів виробництва OSB (ОСБ) за кордоном. Найбільшою популярністю нагородила OSB Канада, першою включивши, цей матеріал в свій національний будівельний кодекс. Потім OSB (ОСБ) плити були схвалені будівельними законодавствами США, Німеччини, Британії, Швейцарії, Японії. Так, одним, з самих універсальних будівельних матеріалів тисячоліття, західні фахівці визнали саме OSB. Розмір плит змінюється згідно властивостей плити – товщина її, наприклад, може варіюватися від 9 до 22 мм. Завдяки такому широкому розмаїттю ОСП плита знайшла найширший спектр застосування. Наприклад, крім будівельної сфери та ж плита ОСП 3 використовується в автомобілебудуванні та виготовленні меблів, застосовують її і при створенні упаковки.
Ще одне відмітна властивість цього будівельного матеріалу – порівняно низька вартість OSB. Ціна орієнтованно стружкової плити невисока в порівнянні з аналогічними матеріалами, тому плиту ОСП купити може кожен.