Для утеплення мансарди найпоширенішим і найбільш практичним матеріалом є мінеральна вата на основі базальтового волокна. Її виготовляють шляхом розплавлення. Перед купівлею мінвати потрібно виміряти площу скатів і стелі на мансарді, які будуть утеплюватись.
Слід також обчислити площу всіх крокв, а також ригелів. Від площі схилів і стелі віднімається площа крокв і ригелів. До цього потрібно додати приблизно 10% (кількість матеріалу на запас).
Тепер залишається перевірити, наскільки товстим повинен бути шар мінеральної вати. Плити і мати мають товщину від 5 до 15 см. Зазвичай не завжди вдається отримати необхідну товщину теплоізоляції, застосовуючи тільки один шар вати, оскільки висота крокв (точніше, висота їх поперечного перерізу) складає близько 16 см. Отже, необхідно зробити набивку і укласти вату в два шари з різною товщиною, щоб сумарна товщина теплоізоляції була в межах 20-25 см.
Знаючи потрібну товщину обох шарів мінвати і площа, призначену для утеплення, можна замовити відповідну кількість плит або матів.

Опір теплопередачі для даху повинна становити не менше 4,5 м2 * К / Вт. Його забезпечить правильно укладена мінеральна вата товщиною від 20 до 25 см (в залежності від її виду і способу монтажу). Ширину теплоізоляційного матеріалу потрібно підбирати так, щоб вона була максимально наближена до відстані між кроквами.

Оскільки мінвата є матеріалом, який пилить, роботи з утеплення слід виконувати в рукавицях, масці і захисних окулярах. Краще також надіти робочий комбінезон. Матам з мінвати після відкриття упаковки необхідно дати можливість кілька хвилин полежати, щоб вони повністю розправилися, і лише потім приступити до утеплення.

Мінвату не можна різати ні електричної пилкою, ні ножицями – це може пошкодити її структуру. Для розрізання можна використовувати ручну пилку або гострий ніж.

Вдавлювання мінвати між кроквами з надмірними зусиллями також може привести до пошкодження її структури або погіршення теплоізоляційних властивостей.