Основне завдання  гідроізоляційних і пароізоляційних плівок – підтримувати необхідний режим роботи дахового утеплювача. На них покладені дві функції: перешкоджати проникненню в теплоізоляційний матеріал вологи, яка різко знижує його теплоізоляційні властивості, і запобігати проникненню водяних парів в утеплювач і нагромадження в теплоізоляційному матеріалі вологи, полегшуючи її вихід назовні.

Гідроізоляційні плівки необхідно викоритовувати, насамперед, при монтуванні скатних дахів з покриттями, які не утворюють суцільний килим (всі види черепиці, металеві покрівлі, шифер). Вони виступають другим шаром захисту теплоізоляції від зовнішньої вологи (сніг, краплі води, конденсат), яка може проникати підпокрівельне покриття при екстремальних погодних умовах (сильний вітер або косий злива).

Гідроізоляційні плівки іноді називають “дихаючими мембранами”, тому що основне призначення таких дифузійних плівок полягає в тому, щоб вивести вологу у вигляді пари з утеплювача наверх, а конденсату, який утворився у вигляді крапель води, не дати проникнути назад в утеплювач. Ще одна дуже важлива функція таких плівок полягає в тому, щоб захистити покрівельну конструкцію від поривів вітру, снігових хуртовин та банальних протікань покрівельного покриття, часто викликаного помилками в монтажі.
Дахові плівки поділяють на наступні три види: поліетиленові плівки, поліпропіленові плівки і неткані “дихаючі” мембрани. Перший тип плівок застосовується в якості як паро-так і гідроізоляції, плівки другого типу – переважно для гідроізоляції, а плівки третього типу – виключно в якості гідроізоляційних матеріалів.