Гідроізоляційні або дифузійні плівки поділяються на три види:

Супердифузійні мембрани, показник паропроникності від 1000 і вище г/м2 на добу

• Дифузійні мембрани, з показником паропроникності від 400 до 1000 г/м2 на добу

Псевдодифузійні мембрани, з показником паропроникності від 20 до 300 г/м2 на добу.
У псевдодифузійних плівок паропроникність присутня, але рівень її недостатній для застосування в будівництві утепленого будинку.
Основне призначення псевдодифузійних плівок – це підпокрівельна гідроізоляція холодних скатних покрівель (неутеплених скатних дахових конструкцій).

Дифузійні мембрани, є підпокрівельної гідроізоляцією з дуже високими показниками паропроникності. Цей вид матеріалів з’явився в Україні порівняно недавно, хоча в Європі вони застосовуються вже більше 20-ти років. Мембрана являє собою суцільну полімерну плівку, захищену двома шарами нетканого поліпропіленового полотна. Між двома шарами поліпропілену, які надають мембрані міцність і виконують захисну функцію, знаходиться «робочий» шар, що забезпечує гідроізоляційну здатність.

У випадку різкого перепаду температур в підпокрівельному просторі утворюється конденсат (це можливе при неправильному виборі товщини або марки утеплювача). Конденсат випадає на поверхні утеплювача, а потім вбирається вологопоглинаючим шаром плівки і виводиться в вентильований повітряний зазор.

Утеплювач укладається безпосередньо впритул до гідроізоляційної мембрани, виключаючи необхідність вентиляційного зазору, паропроспускної здатності достатньо для того, щоб виводити водяні пари з утеплювача, а це створює додатковий простір для теплоізоляції, спрощує монтаж і знижує трудоємкість робіт.

Висока паропроникність мембрани дозволяє укладати полотна гідроізоляції внахлест, що дає можливість надійно гідроізолювати весь дах. Дифузійні мембрани гідро-і вітронепроникні, тобто не тільки надійно захищають від проникнення атмосферної вологи, але і перешкоджають видуванню верхніх шарів утеплювача. Поліпропілен, з якого виготовлена мембрана, має високу міцність, завдяки цьому, дифузійні мембрани витримують укладку і переміщенні по грубій, шорсткій поверхні, а також механічні навантаження під час монтажу.

Тришарові мембрани навіть при пошкодженні зовнішніх шарів не втрачають високі гідроізоляційні властивості. Рулони дифузійних мембран шириною 1,5 м. і довжиною 50 м.п., і такий розмір дозволяє гідроізолювати покрівлі будь-якої складності з мінімальною кількістю швів.
Область застосування – вентильовані системи скатних дахів з однією зоною вентиляції. Можливе застосування мембран у вентильованих фасадних конструкціях.