Горючість – здатність матеріалу витримувати без руйнування дію високих температур і відкритого вогню. По вимогам пожежної безпеки вироби з мінеральної вати відносяться до класу негорючих матеріалів (НГ). Більше того вона ефективно протидіє поширенню вогню і застосовується в якості протипожежної ізоляції і вогнезахисту. Ця характеристика дозволяє використовувати мінеральну вату в будівництві без обмежень з точку зору пожежної безпеки.
Мінеральна вата не гігроскопічна, вміст вологи у виробах з неї при нормальних умовах експлуатації дуже мала. Однак зберігання на будівельних майданчиках і монтаж теплоізоляції часто здійснюють у вологих умовах (наприклад, під час дощу). Щоб мінімізувати водопоглинення, мінеральну вату, як правило, пропитують спеціальними водовідштовхуючими речовинами. Завдяки цим гідрофобним добавкам, водопоглинання мінеральної вати не перевищує 2,5% по об’єму. Практика показує, що підвищення вологості на 3-5% приводить до втрати 50% теплозахисту.
Важлива характеристика мінераловатних утеплювачів – нікчемно мала усадка і збереження своїх геометричних форм на протязі всього терміну експлуатації, що в свою чергу гарантує відсутність «мостиків холоду». Це забезпечується завдяки волокнистій структурі мінеральної вати.
В Україні не існує методик визначення довговічності мінеральної вати. За рахунок хімічної стійкості, морозостійкості, біостійкості матеріалів виготовлених штапельного скловолокна термін служби заявлений виробниками складає не менше 50 років і залежить від умов експлуатації і правильного монтажу.
Мінеральна вата в якості теплоізолятора може використовуватись у всіх конструкціях будівлі крім зовнішнього утеплення підземної частини фундаменту і інверсійної покрівлі. В даних конструкціях може використовуватись тільки екструдований пінополістирол.
Способи укладки мінеральної вати детально розписані у технологічних картах по монтажу конкретного утеплювача в конкретній конструкції. Тільки чітка послідовність виконання даних інструкцій забезпечує правильний монтаж утеплювача і довгий термін служби конструкції.
Ціна між мінеральною ватою виготовленою з штапельного скловолокна і кам’яною ватою визначається деякими відмінностями. Для досягнення однакових теплоізоляційних характеристик утеплювач з кам’яної вати буде мати у 2,5 рази більшу вагу. Отже потрібно у 2 рази більше сировини. Температура плавлення сировини у скловолокна удвічі нижча, отже енергоємність виробництва менша. За рахунок структури скловолокна утеплювач при транспортуванні може стискатись у 5 разів, що зменшує витрати на транспортування і зберігання. Враховуючи вищевказані обставини утеплювач виготовлений з штапельного скловолокна при однакових характеристиках буде на 20-30% дешевшим за аналог з кам’яної вати. Правда, в період економічної кризи і появи в Україні нових сучасних заводів по виготовленню мінеральної вати на основі базальтового волокна ця різниця зменшилась. Потужності українських заводів значно перевищує попит на продукцію тому ціна на них порівняно невисокі і знаходиться на рівні цін 2007року. Як тільки ємність ринку мінеральної вати виросте слід очікувати значного подорожчання даних матеріалів.