Як подбати про теплу основу домуУ приватному помешканні майстерно утеплена підлога суттєво впливає на загальний мікроклімат дому, на відчуття комфорту й затишку. Тому навіть якщо в процесі будівництва власної оселі Ви не подбали про теплоізоляцію під ногами, це без проблем можна реалізувати опісля.

Для того щоб здійснити термічну ізоляцію основи дому самостійно, насамперед, необхідно визначитися з наступними моментами. По-перше, слід вибрати сам матеріал для утеплення підлоги. По-друге, серед усього різноманіття методик потрібно віднайти найбільш оптимальне рішення саме для Вашого житлового помешкання.

У питаннях вибору вдалого теплоізоляційного матеріалу рекомендується звертати увагу на основні технічні параметри тієї чи іншої сировини, а саме на рівень стійкості до вологи, до вогню, на екологічне походження, діапазон міцності та провідності тепла. Поза тим, суттєву роль під час вибору утеплювача відіграють такі критерії, як тривалість функціонування, легкість і простота встановлення, вага самого виробу, а також його спроможність до витримки значних навантажень.

Добірна теплоізоляція підлоги може бути виконана на основі різнотипних теплозахисних виробів. Відповідно до свого функціонального призначення, способів нанесення, тривалості та якості експлуатації, утеплювальні товари можуть розподілятися на такі:

  • термічні вироби, які наділені пониженими показниками провідності тепла, головне функціональне призначення яких полягає виключно в теплозахисті підлоги;
  • термічні вироби, які вирізняються серед усіх інших варіацій посиленими властивостями відведення зайвих шумів;
  • термічні вироби, що характеризуються особливим рівнем витривалості до різноформатних навантажень. Традиційно подібні матеріали є достатньо стійкими, щоб під дією різних фізичних чинників не змінювати свого зовнішнього вигляду та структури;
  • термічні вироби, які наділені високим рівнем стійкості до вогню;
  • термічні вироби, що поєднують в собі відносно невисоку вартість утеплення підлоги та високі технічні параметри й функціональні можливості.

Найбільш поширеними утеплювальними різновидами є матеріали екологічно чистого походження (мінеральна вата, вироби на основі цементу з додаванням спеціалізованих домішок, легкі пористі будівельні матеріали на кшталт керамзиту тощо); вироби на базі дерев’яної стружки (екологічна вата, фанера, плити з пресованої та склеєної тирси); термічні вироби з полімерного класу (пінопласт та його похідні, а також піноізол, пенофол, спеціалізовані фарби з теплозахисними властивостями).

Відтак для того щоб визначитися з найкращим захисником підлоги від холоду, треба орієнтуватися, які саме матеріали вдало підходять для конкретного різновиду покриття під ногами. Скажімо, якщо мова йде про термічну ізоляцію підлоги з бетону, в першу чергу треба звертати увагу на такі можливості теплоізоляції:

  • високий рівень міцності під час з’єднування окремих сегментів;
  • неширокий прошарок теплоізоляційного нашарування;
  • стовідсоткова спроможність не втрачати здібностей термічної ізоляції, незважаючи на пагубну дію фізико-механічних чинників, а також підвищений рівень вологості тощо.

Варто підкреслити, що вищезазначеними позитивами наділені термічні вироби пінопластової групи. Приміром, досить затребуваним є сучасний різновид пінопласту – пінополістирол.

Для того щоб утеплити ним основу приватного будинку, необхідно спершу оформити прошарок (приблизно 30-40 см) так званої бази на основі гравію з подальшим легким утрамбовуванням. Далі насипається пісок завтовшки 10 см, на який накладається початковий шар бетону. Як він висохне, потрібно вмостити гідроізоляційне нашарування у вигляді, наприклад, міцної поліетиленової плівки. Лише згодом накладаються пінополістиролові плити завтовшки 10 см. Поверх плит знову формується гідроізоляційна плівкова структура, а зверху – ще один прошарок бетонної стяжки завтовшки 5 см (не менше).

Якщо Ваш будинок оформлений дерев’яною основою, тоді термічна ізоляція втілюється безпосередньо на дошки. Встановлення теплоізоляційного матеріалу обов’язково має здійснюватися з використанням гідроізоляційної плівки, яка зазвичай монтується по обидва боки термічного виробу.

У приватному будинку найчастіше підлогу утеплюють з використанням пінопласту, а також з допомогою різних видів мінеральної вати (базальтова, скловата). Крім того, досить затребуваними є такі матеріали природного походження, як тирса, керамзит. Ці екологічно чисті термічні ізолятори наділені відмінними показниками стійкості до вологи, вогню. Враховуючи природу їхнього походження, вони є цілком безпечними для здоров’я людини.

Також останнім часом популярним утеплювачем підлоги стає екологічна вата, яка характеризується позитивними тепло- та звукоізоляційними параметрами.