гідро 1Під час довготривалого функціонування покрівлі на її внутрішній частині може з’являтися небажана волога. Якщо у покрівлі відсутній такий елемент, як гідроізоляція, шкідливий конденсат буде проникати до утеплювача, погіршуючи його функціональні можливості. Бувають випадки, коли накопичується дуже багато вологи. Тоді конденсат може проникати й усередину будівлі. Навіщо зайві клопоти й неприємності, чи не так?

Ось чому для здорової атмосфери у будинку рекомендується встановлювати гідроізоляційну плівку. Крім того, що її наявність вкрай необхідна для забезпечення довготривалої експлуатації теплоізоляційного матеріалу, треба також знати, як грамотно провести монтаж плівки.

Щоб вберегти горищний простір і утеплювач від накопичення конденсату, потрібно правильно встановлювати гідроізоляційні плівки. Яким чином робити цю операцію та якими тонкощами варто користатися під час монтажу, читайте далі.

Отож, для початку бажано знати, що гідроізоляційна плівка накладається на зовнішній бік теплоізоляційного матеріалу (для порівняння: пароізоляційна мембрана кладеться на внутрішній бік утеплювача).

Наведемо нижче основні тонкощі монтажу гідроізоляційних плівок:

  • Гідроізоляційну мембрану розташовують, починаючи з тих частин даху, які розташовані найнижче (в районі водостічної системи).
  • Гідроізоляційну плівку потрібно накладати у горизонтальному положенні.

При цьому кожен наступний шар має рухатися у напрямку від карнизу до покрівельного гребеня. Рекомендується робити напуск приблизно 100-150 мм. Створюючи напуск, враховуйте наступний важливий момент: провисання мембрани, яке утвориться між кроквами, може коливатися на відстані в межах 20-21 мм.

  • Між гідроізоляційною мембраною та утеплювачем має бути повітряний зазор завширшки близько 40 мм.

У зонах стиків враховується процес герметизації з допомогою своєрідного аксесуару – клейкої стрічки.

  • Гідроізоляційну плівку варто прикріплювати, використовуючи механічний степлер або оцинковані цвяхи з розширеною головкою.

При цьому кожен наступний ряд плівки вкладається з напуском приблизно 10-20 см. Тут треба знати деякі тонкощі, зокрема: відстань напуску мембрани залежить від дахового куту нахилу.

  • Зверху вже прикріпленої гідроізоляційної мембрани потрібно прикріпити частини контробрешітки.

У перерізі об’єми цих частин можуть коливатися в розмірі 40х25 мм, а відстань між ними в діапазоні від 10 до 15 см. Далі встановлюють саму обрешітку.

  • Не забувайте про так звані «гребеневі продухи».

Тобто на самому гребені треба враховувати зазор – 50 мм – між завершенням гідроізоляційної мембрани і гребеневою віссю. Ці продухи являють собою мембранні отвори під гребенем, які необхідні для вентиляції підпокрівельного простору.

Загалом монтаж гідроізоляційних плівок варто довіряти спеціалістам. Але якщо Ви маєте бажання встановити мембрану самостійно, рекомендуємо дотримуватися чітких настанов фахівців.