Декоративна штукатурка короїд. НанесенняСьогодні в будівництві часто застосовують своєрідний вид фактурної штукатурки під назвою короїд. Найчастіше її використовують під час декоративного оформлення фасадів. Завдяки короїду можна також чудово оздобити частини помешкання всередині. Цікаво, що специфічна назва матеріалу походить від його зовнішнього вигляду: після нанесення на поверхню фасаду короїд чимось нагадує «візерунки», які залишає після себе жук-короїд в деревині.

Чому цей особливий матеріал є досить популярним у сфері сучасного будівництва? Позитивних причин чимало. Наведемо основні:

  • екологічно чистий матеріал – не містить жодних штучних елементів;
  • легкі складники матеріалу – справа в тому, що до складу готової суміші короїду входить мінеральний наповнювач та полімерні компоненти (а не пісок). Завдяки цим елементам не відбувається додаткове навантаження на частини будівельних конструкцій;
  • витривалість до різних температурних коливань – добре витримує температурні перепади від -55°С до +60°С. Крім того, короїд не вигорає під дією сонячних променів та є стійким до вогню;
  • довготривала експлуатація – у чудовому стані завжди залишатимуться фасади будинків: короїд дуже стійкий до впливу цвілі та води;
  • стійкість до механічних впливів – штукатурку можна легко доглядати (вичищати з допомогою пилососа чи ганчірки) і при цьому залишати саму поверхню неушкодженою;
  • якість, поширеність і доступність – на ринку будівельних послуг знайти короїд, ціна якого є цілком доступною, не становить проблеми;
  • втілення оригінальних дизайнерських ідей – короїд за своєю структурою має біле забарвлення. Однак якщо Ви бажаєте отримати інший колір, це можна легко реалізувати, домішавши до основної маси потрібні барвники.

Фактурна штукатурка короїд найкраще наноситься на такі поверхні, як цегла, бетон, гіпсокартон, камінь (скло, залізна поверхня не підходять). До речі, позитивний момент: нанесення короїду є відносно легким процесом. Для якісного проведення цієї операції достатньо ретельно слідувати чітко встановленим правилам.

Для нанесення фактурної штукатурки Вам знадобляться допоміжні матеріали: відро, шпателі, пластмасова терка, дриль із насадкою для змішування, сам матеріал – короїд.

Насамперед, потрібно очистити поверхню від пилу, бруду, можливої цвілі, жиру. Далі підготовлена поверхня вирівнюється з допомогою шпаклівки: площина має бути ідеально рівною.

Короїд зручно наносити із застосуванням тертушки, яку розташовують під кутом нахилу 60° до оброблюваної площини, рівномірно розмазуючи штукатурку по всій поверхні. Товщина нашарування короїду залежить від зернистої фактури штукатурки. Коли волога суміш повністю відстане від тертушки, можна утворювати малюнок з допомогою пластмасової терки. Залежно від Ваших смакових уподобань варіації узорів необмежені: горизонтальні, вертикальні лінії, кругові, схрещені розводи тощо.

Ще один тонкий нюанс: процес нанесення короїду рекомендується робити без перерв. Якщо технологія виконана правильно, із дотриманням усіх норм, тоді оновлена короїдом площина виглядатиме рівно, охайно, однотонно, а, отже, – естетично та функціонально.