фасад від а до яДля того щоб отримувати максимальний комфорт і затишок у власному помешканні, необхідно належним чином дбати про кожен елемент житлового будинку. Зокрема, мова йде про правильний вибір теплоізоляції для утеплення зовнішніх стін, грамотне й естетичне оздоблення фасаду тощо. Адже стіни ззовні помешкання являються своєрідним обличчям дому, яке, в разі недбайливого догляду, може видавати казуси на кшталт тріскання, появи грибків, цвілі.

Перш за все, задля уникнення небажаних процесів варто як слід зосередитися на фасадному утепленні, оскільки вдало здійснена теплоізоляція у цій частині будівлі – половина надійного функціонування зовнішніх стін оселі.

Сьогодні найбільш поширеним вважається утеплення фасадів мінватою. Сучасна мінеральна вата являє собою екологічно чистий, безпечний для здоров’я матеріал, який продається у вигляді плит або рулонів, має добірні характеристики повітрообміну, водонепроникності, вогнестійкості. Крім того, мінеральна вата для утеплення стін, зовнішніх стін приватних помешкань виявляється відмінним матеріалом в аспекті тепло- і звукоізоляції.

Для того щоб Ваш фасад мав чудовий презентабельний вигляд, паралельно не пропускаючи потоки холодного повітря взимку та надміру високих температур у літній час, потрібно враховувати усі тонкощі, секрети, пов’язані з правильним встановленням утеплювача. І ще один вагомий нюанс стосується вибору правильного різновиду мінвати.

Справа в тому, що на ринку сучасних будівельних матеріалів існує багато варіацій мінеральної вати. І не кожен вид підходить саме для фасадного утеплення. Скажімо, скляну вату виробляють з використанням розплавленого скла. Відтак працювати з нею важко, оскільки матеріал є надто крихким та колючим. Тому в разі вибору цього мінерального продукту варто не забувати про додатковий захист: спеціальна форма, окуляри, рукавички, респіратор.

Існує також шлакова вата, що згідно зі своєю природою є досить гігроскопічною. А це означає, що шлакову мінеральну вату не рекомендується використовувати в якості утеплювача фасадів чи, наприклад, водопровідних труб. Також варто брати до уваги, що шлакова вата містить у своєму складі домені шлаки, які характеризуються підвищеним рівнем кислотності. Навіть найменше потрапляння вологи на утеплювач призводитиме до сприятливих умов для металів.

Тому серед усіх можливих сучасних варіантів найбільш оптимальною та конструктивною в сенсі фасадного утеплювача вважається базальтова мінеральна вата. Її структура компонує гірські породи на основі базальту. Матеріал є вогнетривким, екологічно чистим і безпечним для людини, навіть під час встановлення.

Отож, ми розібралися з різними видами мінеральної теплоізоляції для зовнішніх стін житлового помешкання. Тепер перейдемо безпосередньо до процесу.

Утеплення фасадів мінватою. Технологія монтажу

Найбільш поширеними є два методи утеплення: мокрий та сухий.

Технологія мокрого монтажу включає наступні робочі етапи.

Ретельне очищення фасаду, прикріплення теплоізоляції. Перед тим як наносити мінеральний утеплювач, поверхню зовнішніх стін будинку треба добре підготувати. Мається на увазі можлива наявність грибка, цвілі, інших елементів, які ймовірно «оздоблювали» фасад. Також поверхня ретельно чиститься від пилюки, бруду тощо.

Далі, на готову очищену поверхню можна кріпити мінеральний утеплювач, який фіксується до стін з допомогою спеціального клею. Наносимо клейку рідину на плити, а потім притискаємо їх до фасадного покриття. Щоб впевнитися у доброму кріпленні варто застосовувати ще й дюбеля.

Задля стійкості всього утеплення вздовж загальної фасадної площини проводять армування. Кожен теплоізоляційний етап слід робити охайно, з чітким дотриманням правил і норм. Наприклад, за умов неякісного армування утеплені стіни можуть тріскатися, що, в свою чергу, призводитиме до погіршення властивостей мінвати, та й естетика бажатиме кращого.

Відтак надійне армування передбачає нашарування спеціального клею поверх прикріпленої до стіни мінеральної вати. Опісля на клей насаджується конструкція типу фасадної армованої сітки, яка характеризується витривалістю до впливу лугів. Далі армована сітка ще раз покривається клеєм.

Останній етап технології мокрого фасаду полягає у створенні захисного й оздоблювального прошарку. Декоративний шар, приміром, у вигляді спеціальних штукатурок (короїд, баранек тощо) гарантує допоміжний захист теплоізоляції від дії зовнішнього середовища і, звісно, особливі естетичні рішення.

Якщо Ви обираєте так званий сухий метод, тоді на стінах, які потрібно утеплити, монтується дерев’яний чи металевий каркас. У нього вкладаються плити мінеральної вати.

Важливий момент: перед монтажем каркасу обов’язково знадобиться гідроізоляційна мембрана для фундаменту, ціна якої зафіксована в нашому інтернет магазині. Ця плівка захищатиме зовнішні стіни помешкання від зайвої вологи, що традиційно з’являється на поверхні у холодну пору року.

Згодом на каркас накладаються облицювальні панелі. Пам’ятаймо про зазор в діапазоні від 3 до 4 см між утеплювачем і панелями облицювання, який необхідний задля безперешкодної повітряної циркуляції, що підсушуватиме зволожений прошарок теплоізоляції.