На сьогоднішній день в магазинах є багато недорогих і популярних ізоляційних матеріалів. Більшість з них не є новинками і використовуються десятиліттями. Кожен з цих ізоляційних матеріалів має власні плюси та мінуси. В результаті, при вирішенні питання про те, який матеріал для ізоляції обрати, ви повинні бути впевнені, що знаєте, який матеріал найкраще підійде вашому будинку і вашим проблемам. Тому ми підібрали 5 найпопулярніших ізоляційних матеріалів в одній статті. Порівняйте їх між собою і оберіть найкращий.

Скловолокно

1. Скловолокно

Скловолокно — найпопулярніший вид ізоляції на сьогоднішній день. Для того щоб виготовити цей матеріал дрібні нитки скла переплітаються між собою. Так створюється гнучке але не ламке волокно, яке здатне мінімізувати теплопередачу.

Основним недоліком скловолокна є високий ризик травм і порізів під час роботи з ним. Під час ізоляційних робіт утворюється скляний порошок і навіть крихітні уламки скла. Це може призвести до пошкодження очей, легень та навіть шкіри. Тим не менш, коли робітники використовують належне захисне обладнання і одягнуті в одяг, що повністю закриває тіло встановлення скловолокна не є небезпечним. Під час роботи з цим матеріалом обов’язково використовуйте засоби захисту очей, респіраторну маску та рукавички.

Скловолокно — це відмінний негорючий ізоляційний матеріал. Якщо ви шукаєте дешеву ізоляцію, то, безумовно, це хороший варіант.

2. Мінеральна вата

Цим терміном можна описати зразу декілька матеріалів. По-перше, це скловата, яка складається зі скловолокна, виготовленого з переробленого скла. По-друге, це кам’яна вата, яка виготовляється з базальту. Нарешті, це шлакова вата, яка виробляється з шлаку з металургійних комбінатів.

Більшість мінеральних ват не містять добавок які роблять їх вогнетривкими. Проте, цей матеріал не є легкозаймистим. У поєднанні з іншими, більш вогнетривкими матеріалами, мінеральна вата є фактично ідеальним способом ізолювання великих площ.

Мінеральну вату слід захищати від пари. Для її захисту існують спеціальні матеріали, наприклад пароізоляційна фольгова плівка.

Целюлозний утеплювач

3. Целюлоза

Целюлозна ізоляція є, мабуть, однією з найбільш екологічно чистих форм ізоляції. Целюлоза виготовляється з переробленого картону, паперу та інших подібних матеріалів. Деякі недавні дослідження целюлози довели, що це може бути відмінним варіантом протипожежної профілактики. Через компактність матеріалу, целюлоза практично не містить кисню. А кисень, як відомо, є необхідною умовою для горіння.

Однак існують певні недоліки цього матеріалу, такі як алергія на газетний пил. Крім того на даний час не так просто знайти спеціаліста який вміє використовувати цей тип ізоляції. Тим не менш, целюлоза є дешевим та ефективним засобом ізоляції.

4. Поліуретанова піна

Незважаючи на те, що це не найпопулярніший вид ізоляції, поліуретанова піна володіє цілим списком переваг. По-перше, ці піни відносно легкі.

Цей матеріал ідеально підходить якщо стіни або дах будинку має незвичну форму. До того ж, ця піна легко зчіплюється з практично будь-яким матеріалом, а значить можна зекономити на кріпленнях. Ще однією перевагою цього типу ізоляції є вогнетривкість. Такий вид ізоляції, до того ж, виглядає акуратно, монолітно, тому є фаворитом дизайнерів інтер’єру. Тому якщо вам потрібно утеплити приміщення (наприклад кімната на горищі є надто холодною), але ви не хочете жертвувати акуратним виглядом будинку, цей матеріал є чудовим компромісом.

Теплоізоляція пінопластом

5. Пінопласт

Ізоляція з пінопласту є, мабуть, найпопулярнішим в нашому списку. Дуже часто, купити пінопласт для утеплення будинку вирішують ті господарі які планують самостійно встановити теплоізоляцію. Цей матеріал досить простий у використанні і його можна легко порізати за допомогою ножа. Пінопласт не є живильним середовищем для бактерій і цвілі. Пластини пінопласту мають невелику вагу. Завдяки цьому, пінопласт практично не чинить навантаження на фундамент і несучі конструкції. Вартість утеплення фасаду пінопластом є доступною більшості господарів. Якісний пінопласт гарантує теплоізоляцію, високу пожежобезпечність.