Купуємо засоби для відведення водиЯкісну й довготривалу експлуатацію приватного житлового помешкання неможливо забезпечити без професійно вмонтованої водостічної системи. Якщо звернути увагу на будинки, в яких немає пристроїв для водовідведення, можна помітити прикрий факт: постійно зволожені стіни, ймовірна деформація фасадної структури тощо.

Звичайно, цей не весь перелік негативних наслідків. Тому для того щоб попередити формування небажаного кінцевого результату, необхідно заздалегідь попіклуватися про монтаж добірних виробів, покликаних захищати зовнішні частини будинку від води. Зокрема в матеріалі сконцентруємо увагу на те, яка водостічна система краща, на яких деталях зосереджуватися, аби придбати по-справжньому якісні водостічні системи.

Нинішній ринок будівельної продукції пропонує забудовникам два найбільш поширених варіанти засобів для водовідведення: на основі металу і пластику. В принципі не існує одного-єдиного правильного рішення. Як металеві, так і пластикові засоби мають переваги й недоліки. Для оптимального виходу ми наведемо детальний перелік плюсів та мінусів обох різновидів, а Ви, оперуючи потрібними знаннями, віднайдете найкращий метод для відведення води у власному помешканні.

Сучасні металеві засоби для водовідведення вирізняються відмінними характеристиками міцності, хорошої витривалості, широким діапазоном температурної витримки (наприклад, від -40 до +100 градусів за Цельсієм). Отож, для забудовників вважається дуже надійною така водостічна система: метал в якості основи позиціонує себе як добірний матеріал з довготривалим, фактично необмеженим терміном функціонування.

Металеві системи для водовідведення можуть виготовлятися на базі різних металів. Скажімо, системи з оцинкованої сталі раніше вважалися доволі затребуваними через відносно невисоку вартість. Ними часто оздоблювали приватний будинок. Сьогодні цей матеріал дещо втратив свою популярність, тому що здатний слугувати не настільки довго, як інші продукти. Однак сучасні водостічні системи на базі оцинкованої сталі обробляють захисними нашаруваннями з полімеру. Ці допоміжні кроки дозволяють підвищити експлуатаційні можливості оцинкованих засобів для водовідведення.

Щодо високої якості й довготривалої експлуатації, позитивними характеристиками виділяються мідні водостічні системи. Мідь вважається ексклюзивним та довговічним матеріалом. З неї отримуються по-справжньому добірні засоби для відведення води, а також водопровідні труби й аксесуари для покрівлі.

Якщо Ви надаєте перевагу цьому металу, варто взяти до увагу наступний факт. Справа в тому, що згідно зі своїм природним походженням мідь не може контактувати з оцинкованою сталлю чи, скажімо, титановим цинком. Під час взаємодії з зазначеними матеріалами структура міді починає псуватися.

Ще один цікавий факт, який слід знати про мідь як основу водостічної системи, полягає у здатності цього металу видозмінювати колір впродовж років експлуатації. Наприклад, на початках мідні пристрої для водовідведення виглядають насичено та яскрава. Згодом забарвлення змінюється на затемнене коричневе. Потім відтінок стає чорним, а з плином ще декількох років – зеленкуватим. Цікаво, що впродовж 30 років функціонування мідна водостічна система може набувати насиченого і навіть презентабельного зеленого тону.

Ще один престижний матеріал для відведення води виготовляється з використанням алюмінію. Цей метал особливий довговічною експлуатацією та легкою вагою. Його добре використовувати в нестійких кліматичних умовах, зокрема у тих зонах, де потрібно витримати тривалість експлуатації 50 і більше років.

Водостічні системи пластикові сьогодні користуються особливою популярністю. Надмірна увага до засобів на основі пластику пояснюється наступними чинниками.

По-перше, пластикові матеріали для відведення води є одночасно легкими, міцними, зручними в процесі монтажу, стійкими до впливу зовнішнього середовища (їх надійно обробляють безпечним захисним покриттям).

По-друге, ринок засобів для водовідведення насичений широким видовим різноманіттям, що дозволяє визначитися не лише з якістю товару, але зі стилізованістю та купівельною спроможністю забудовника.

Різновидів модерних водостічних систем на базі пластику безліч: з використанням полівінілхлориду (ПВХ), поліетилену (ПЕ), непластифікованого поліхлорвінілу (нПХВ), поліпропілену (ПП) тощо. Який би варіант Ви не обрали, кожен буде наділений добірною витривалістю до фізичних, механічних чинників на кшталт вигинання, витягування, вицвітання під дією сонця, ржавіння. Ці матеріали не потребують регулярного перефарбовування внаслідок дії часового фактора. Так, тривалість функціонування майже всіх водостічних систем на базі пластику триває понад 50 років.