Захист верхньої частини домуДля збереження хорошого мікроклімату в будинку, для якісного функціонування кожної частини помешкання необхідно належним чином планувати утеплення всіх елементів: фундаменту, фасаду, даху. Зокрема, у статті більш детально зупинимося на питанні грамотного утеплення верхівки оселі.

Правильна теплоізоляція даху передбачає врахування всіх складових, а також дотримання правил і норм, що стосуються безпосередньо самого процесу вкладання теплоізоляційних шарів, мембран тощо.

У сфері сучасного будівництва часто використовується утеплення даху мінватою. Цей метод є доволі затребуваним, тому що його легко реалізовувати самостійно в домашніх умовах, прочитавши інструкцію, підкріплюючи теорію практичними порадами спеціалістів. Поза тим, здійснення теплоізоляції з використанням мінеральних утеплювачів дозволяє суттєво економити кошти, оскільки матеріал на основі мінеральних речовин є недорогим у порівнянні з іншими інструментами-утеплювачами.

Ще один нюанс на користь застосування мінеральної вати в якості дахової теплоізоляції полягає у декількох важливих перевагах цього матеріалу. Насамперед, мінеральна вата відмінно справляється в ролі тепло- та звукоізоляції: цей матеріал добре зберігає тепло взимку і не пропускає надміру нагрітих потоків повітря влітку. Крім того, мінвата якісно поглинає зайві шуми, що є дуже актуальним особливо у зонах з підвищеною звуковою активністю (траси, діяльність виробництв тощо). Враховуючи можливість правильного і швидкого монтажу, мінеральний утеплювач спроможний функціонувати якісно, надійно протягом тривалого часу проживання в будинку.

Також нагадаємо, що мінеральна вата є стійкою до горіння. Тобто вона є вогнетривкою, а ще – гідрофобною. Однак спроможність не поглинати воду є трохи двоякою. Справа в тому, що в разі небажаного потрапляння навіть невеликої кількості рідини на утеплювач може трапитися деформація структури мінеральних плит чи рулонів. А втративши початкову форму, матеріал не буде виконувати належним чином своє призначення. Тому в цьому контексті завжди треба пам’ятати про такий незамінний атрибут, як гідроізоляційна мембрана для даху.

Цікаво, що протягом останніх років поширеної тенденції набуває застосування так званої екологічної вати. Це матеріал з легкою і пухкою текстурою, як і мінеральна вата, є екологічно чистим, виготовляється на основі целюлози, борної кислоти і спеціальних антисептичних елементів.

Отож, розглянемо, як берегти від холоду верхню частину житлового помешкання зі скатною покрівлею. Так, на крокви накладаються з внутрішнього боку бруски обрешітки. На них прикріплюються мінеральні плити. Довжина кожного кріплення має коливатися від 20 до 30 см. Мінеральна вата накладається на зовнішні боки крокв. У випадку проживання в надміру суворих кліматичних умовах краще мостити мінеральну вату в два шари. Під час накладання мінвати, треба ретельно слідкувати, щоб між плитами не було щілин.

Наступний етап монтажу теплоізоляційного матеріалу полягає у встановленні захисної мембрани. Плівка гідроізоляційна для даху, ціна якої зафіксована у нашому інтернет магазині, прибивається до крокв із врахуванням невеликою напуску. В жодному разі не слід її щільно натягувати поверх утеплювача. Рекомендується враховувати так званий зазор між плівкою та мінеральними плитами завтовшки приблизно 5 см.

Після накладення мембрани слід подбати про допоміжну вентиляцію, набиваючи вздовж крокв дерев’яні бруски. Далі формується обрешітка з допомогою набитих дощечок у напрямку поперек дощечок. Задля максимально довгого та ефективного функціонування всієї системи дахового утеплення краще обробляти обрешітку та бруски спеціальною антисептичною рідиною.

Згодом ще варто встановити пароізоляційний прошарок, який попереджатиме потрапляння пари на мінвату.

Якщо брати до уваги системи покрівлі з плоским дахом, то в такому випадку монтаж (може бути вентильованим і не вентильованим) мінерального утеплювача виглядатиме наступним чином.

У випадку вентильованої теплоізоляції шари мінеральної вати завтовшки 20 см кладуться прямо на підлогу горищного простору. Кріпити краще мінвату з допомогою дюбелів чи спеціального клею.

Під час не вентильованої теплоізоляції на дахову основу накладається пароізоляційний прошарок. Далі на нього монтуються плити мінеральної вати (найкращий варіант, коли товщина утеплювача сягає позначки 25 см), дотримуючись щільності. Поверх плит вмощується шар рулонного покрівельного гідроізоляційного матеріалу (руберойд).

Нагадаємо, що одним із найоптимальніших варіантів утеплення даху вважається метод із застосуванням базальтової мінеральної вати. Вона є екологічно чистою, безпечною для здоров’я та зручною в процесі монтажу. Також її вартість є цілком доступною.