Розмаїття фарб для стін

Оскільки на сьогоднішній день на полицях будівельних гіпермаркетів настільки багато брендів та типів фарби для стін, буває дуже складно іноді розібратися, на що звернути увагу при виборі фарби для нового проекту. Незважаючи на те, що в магазинах є сотні банок з фарбою, по суті, існує всього два види цього продукту: олійні та водні. Тим не менш, ви також знайдете банки на яких буде написано “праймер”, “емаль”, “акрил” та багато інших незрозумілих термінів. В цій статті ми вирішили зрештою розібратися в надписах на банках фарби. Адже саме цей продукт додає затишку кімнатам та робить  унікальними фасади будинків. Каталог фарб можна переглянути на сайті нашого онлайн магазину.

1. Праймер

Це, як правило, не вважається фарбою, але такий продукт є просто необхідним для ремонту. Праймери (або простіше кажучи грунтовка) застосовуються на різних типах поверхонь. Є грунтовка для бетону, цегли, дерева тощо. Дуже важливо підібрати праймер призначений саме для ваших стін. Немає сенсу покривати бетонну стіну грунтовкою для дерев’яних фасадів, це призведе лиш до недоцільних витрат грошей та нерівномірного покриття фарбою.

2. Фарба для внутрішніх або зовнішніх робіт

На банці з фарбою обов’язково повинно бути зазначено де її можна застосовувати — всередині будинку чи назовні. Ви можете використовувати фарбу на водній основі у інтер’єрі вашого будинку, але для створення незабутнього екстер’єру вашого дому найкраще підійдуть фарби на масляній основі.

Масляна фарба для стін

3. Масляні фарби або фарби на водній основі

Масляні фарби сохнуть значно довше аніж фарби на водній основі. Останні сохнуть настільки швидко, наскільки вода може випаруватися. Проте виробники фарб постійно намагаються вдосконалити свій продукт тому сучасні масляні фарби часто містять спеціальні добавки, які скорочують час висихання у декілька разів.

Щоб змити масляну фарбу потрібно використовувати жорсткі хімічні речовини, такі як розріджувач, тоді як лише невелика кількість миючого засобу та води дозволять змити фарбу на водній основі. Цю інформацію потрібно знати, якщо вам треба змити фарбу наприклад з пензлів чи валика або якщо ви хотіли пофарбувати декори з пінопласту в інший колір, але основний відтінок випадково на них потрапив. Фарби на водній основі також не такі довговічні, як масляні, і не такі глянцеві.

4. Латекс

Це фарба на водній основі але з додаванням латексу (звідси і назва). Її можна віднести до новинок, адже для фарбування фасадних і внутрішніх стін її застосовують не так давно як інші барвники.

5. Емалі

Це довговічний лакофарбовий розчин який, окрім естетичного призначення ще й має властивість захищати поверхні на які він нанесений. Ці фарби також мають глянцевий або напівглянцевий фініш, і вони найчастіше використовуються біля вікон та дверей. З плином часу ця фарба може змінити колір (знебарвитись). Цей фактор потрібно обов’язково враховувати, оскільки колір фасаду повинен гармоніювати з кольором покриття даху, дверей, віконних рам навіть через багато років.

Фарба для стін металік

6. Акрилова фарба

Це лише ще один термін, який можна часто побачити на полицях господарських магазинів. Це фарба на водній основі, але зв’язувальною речовиною у фарбі є акрил. Акрилова фарба може бути кількох різновидів, включаючи акриловий латекс, акрилову емаль, або емаль з акрилової латексу. Завжди уважно читайте наклейки на банці з фарбою, оскільки не вся фарба дійсно містить латекс або акрил, незважаючи на назву. Крім того, пам’ятайте, що глянцеве покриття підкреслює всі недоліки поверхні. Але в той же час, якщо на ваших стінах є штукатурка баранник, глянець чи фарба металік можуть виглядати дуже ефектно.

7. Спеціальні фарби

Це фарби які містять різноманітні добавки, наприклад добавки які не дозволять плісняві та грибку рости на стінах. Такі фарби добре підійдуть для фарбування стін в кімнатах з високою вологістю повітря, наприклад ванна чи кухня.