Акрилова фасадна штукатурка

Акрилова фасадна штукатурка

Приватне житлове помешкання завжди вважалося своєрідною візитною будинковою карткою, так званим «обличчям» господарів дому, показником їхніх смакових уподобань та практичних поглядів на ефективне оформлення оселі. Враховуючи насичені тенденції сьогодення в новітній індустрії будівництва, все більшої популярності набуває оригінальне оздоблення фасадів з застосуванням різноманітних декоративно-оброблювальних матеріалів на кшталт фасадних фарб, штукатурок тощо.

Відтак, у цій статті конкретніше акцентуємо на останньому різновиді декоративного і захисного оформлення зовнішніх стін приватних житлових будівель у форматі фасадних штукатурних продуктів, почергово відповідаючи на запитання: які різновиди фасадних штукатурок пропонують сьогодні прогресивні будівельні фірми, в чому їхні відмінності, переваги й недоліки, а також як саме втілювати грамотний вибір того чи іншого декоративного фасадного матеріалу.

Цікаво, що у більшості європейських країн вже тривалий час активно застосовують новітні технології та принципи утеплення, декорування зовнішніх стін власних житлових помешкань, роблячи правильні акценти на заощадженні енергетичних ресурсів, піклуванні про покращення екологічної ситуації з паралельним включенням допустимого рівня платоспроможності охочого забудовника.

Таким чином, у Європі давно реалізовується високоякісне, енергоефективне утеплення фасаду дому, ціна якого коливається в межах допустимої норми для кожного споживача, а також подальша обробка та декоративне оздоблення фасадних площин. На щастя, модерні технології, методи продуктивної, екологічно та економічно доцільної теплоізоляції і декораційного захисту зовнішніх стін будинків з високоякісних штукатурних засобів дійшли до нас. Відтак, ми також можемо сміливо експериментувати зі стилями, кольорами, імітаціями, креативними дизайнерськими втіленнями, видозмінюючи звичайний фасад на виняткові витвори архітектурно-дизайнерського мистецтва.      

Отож, що собою являє сучасний формат декоративної штукатурки? Насамперед, це будівельний матеріал нового покоління, завдяки якому є можливість обробити, захистити, прикрасити фасадне покриття власного житла, надаючи йому виняткового забарвлення, фактурності, самобутності та ексклюзиву. Різноманітні техніки застосування та різні комбінації штукатурних розчинів формуватимуть абсолютно різні, виняткові фасадні поверхні. Секрет такого розмаїття приховується не лише у багатоколірному спектрі рекомендованої будівельної продукції, але й у фактурній різноманітності, яка випливає з конкретно сформованого поєднання інгредієнтів.

Традиційно прийнято уявляти, що декоративна штукатурка експлуатується головним чином через свої естетично довершені, прикрашальні властивості. Візьмемо хоча би для прикладу такий варіант, як короїд штукатурка. Цей будівельний матеріал вирізняється специфічною фактурою, завдяки чому оформлені зовнішні чи внутрішні стіни приватного житлового помешкання мають вигляд унікального, дещо рельєфного покриття.

Звісно, функція оригінального декорування являється доволі впливовою, проте не основною. Насправді будь-який різновид декоративної штукатурки функціонує в першу чергу з метою стабільного захисту несучих конструкційних компонентів та усіх багатофункціональних нашарувань термічної ізоляції від пагубного впливу навколишнього середовища (атмосферні опади, ультрафіолетове випромінювання, брудні, пилові потоки, механічні, фізичні, біологічні, хімічні навантаження тощо). А коли мова йде про внутрішнє оформлення стін, тоді даний штукатурний компонент стає відмінним захисником від активної життєдіяльності людини всередині будинку чи квартири (випаровування, вологість, плями тощо).

Короїд штукатурка

Короїд штукатурка

Поза тим, допоміжною, проте не менш важливою функцією фасадних штукатурок від перевірених будівельних компаній вважається додаткова теплоізоляція, звукоізоляція виробу. Незважаючи на порівняно тонкі нашарування штукатурного декоративного матеріалу, оброблювальний продукт цієї категорії спроможний надійно захищати оселю від холоду, спеки, агресивних шумів знадвору, а також від вогню.

Серед найбільш розповсюджених та вагомих технічних параметрів фінішної штукатурної продукції виділяють наступні: відмінні показники проникнення пари (гарантує здоровий мікроклімат всередині будинку), хороша витривалість до зовнішніх дифузійних процесів, стійкість до температурних коливань протягом доби, перевірені тепло- і звукоізоляційні можливості. З допомогою сучасних фасадних штукатурок є чудова нагода швидко «залатати» будь-які недоліки фасадної площини на кшталт кривизни, впадин, тріщинок. Це доволі зручно і вигідно для забудовника, тому що зникає необхідність у додаткових малярських роботах по ліквідації локальних вад фасаду.

Отож, підкреслимо, що завдяки ретельному підбору і дозуванню спеціальних компонентів на основі полімерів формуються фасадні штукатурні вироби високого класу, що вирізняються позитивними споживчими параметрами типу відмінної еластичності, чудової адгезії (на будь-яке покриття, навіть на деревину чи сталеві поверхні), невибагливого приготування й нанесення, довготривалого терміну ефективного функціонування, широкої барвистої палітри, здатності самоочищатися (більшість фасадних штукатурок володіють цією практичною особливістю).

Нижче наведемо найбільш розповсюджені види фасадних штукатурних матеріалів, якими наповнений сучасний ринок будівництва. Оперуючи цими знаннями, кожен охочий зможе без проблем підібрати такий різновид штукатурки, який максимально точно та вигідно захищатиме ту чи іншу фасадну поверхню від зовнішнього середовища, підкреслюючи весь шарм та винятковість екстер’єру приватного житлового помешкання.

Насамперед, звернемо увагу, що новітні штукатурки для фасадного оздоблення можуть продаватися у форматі готових розчинів чи сухих сумішей, які треба буде ще доводити до стану повної готовності перед безпосереднім нанесенням. Будівельні матеріали цієї категорії можуть різнитися між собою типажем компонування інгредієнтів, фактурністю, параметрами і видом зернистого компонента.

Для прикладу, мінеральні оздоблювальні штукатурки виготовляються на цементній базі. Найчастіше вони продаються у вигляді сухої суміші (порошку), який потребує розведення водою, ретельного розмішування перед початком ремонтних операцій. Продукти мінерального різновиду добре експлуатуються на мінеральних поверхнях, характеризуються міцністю, стійкістю до зношування, відмінним проникненням пари, вологостійкістю. Недоліком можна вважати недостатній еластичний рівень, що призводить до незначної витривалості різноманітним механічним навантаженням.

Високоякісна акрилова фасадна штукатурка належить до категорії засобів синтетичного спрямування, що має у своєму складі стійкі полімерні компоненти типу акрилових смол. Традиційно штукатурні вироби на акриловій базі пропонуються у форматі водно-дисперсійного розчину, готового до використання.

Варто знати, що акриловим штукатуркам властивий чудовий показник адгезії, хороша еластичність, витривалість до деформування попередньої фасадної поверхні. Також матеріали акрилового різновиду вирізняються відмінною стійкістю до води, вологи. Тому ними добре прикрашати житлові помешкання, розміщені у кліматичних зонах з нестабільним кліматом (часті дощі тощо).

Якщо говорити про негативні моменти, слід враховувати здатність матеріалу до загорання, невисокий показник проникнення пари, дифузійну складність для вуглекислого газу. Власне, через це акрилові штукатурки не рекомендується застосовувати для фасадних площин, оформлених мінеральним утеплювачем.

Великою популярністю користуються силікатні фасадні штукатурки, яким властива гідрофобність, прекрасна еластичність, антистатика (не притягує бруд і легко чиститься), чудова здатність пропускати пару (добре використовувати наверх мінерального утеплювача).

Також досить затребуваними є високоякісні силіконові штукатурки, що вважаються чи не найбільш прогресивними та інноваційними. Характеризуються відмінним еластичним показником, водостійкістю, довготривалим терміном ефективної експлуатації. Також силіконові штукатурні матеріали відрізняються хорошим рівнем проникнення пари, найкращою адгезією. Їх легко мити, а під впливом атмосферних опадів можуть самі очищатися.