Вентильований фасад

Вентильований фасад

У галузі новітньої будівельної індустрії прогресивні тенденції рухаються з доволі швидкими темпами. Це грає на руку як нинішнім забудовникам, так і будівельним компаніям, які пропонують споживачам щоразу кращі та ефективніші рішення в контексті якісного, ергономічного та успішного зведення приватних житлових помешкань.

Зокрема, в умовах інтенсивного сьогодення великої популярності набуває так званий вентильований фасад, базові принципи та характеристики якого вирізняються наступними моментами:

  • надсучасна технологія вентильованого фасаду знаходить практичну реалізацію для площини будь-якого різновиду, а також для будівель різноманітного спрямування (чудово підходить як для житлового, так і для промислового будівництва). Власне цей пункт пояснює величезну популярність і затребуваність даного технологічного рішення;
  • відносно простий та невибагливий монтаж – етапи встановлення всіх необхідних елементів не вимагають надміру багато зусиль і часу. Не потрібно довго підготовлювати робочу площину, вирівнюючи її та шпаклюючи. Все, що насправді треба, – ліквідувати ймовірні тріщинки, впадини, ділянки з цвіллю чи грибком;
  • розмаїтий вибір будівельних матеріалів з урахуванням широкої палітри тонів, фактури, імітацій – нинішній ринок модерних будівельних продуктів пропонує клієнтам величезний вибір прогресивних методів, способів і товарів, завдяки яким можна легко та без проблем перетворити Ваш фасад на справжній і відмінно функціональний витвір мистецтва. Серед таких засобів особливо вирізняється надсучасна декоративна штукатурка, фасадна фарба, штучний або натуральний камінь тощо;
  • технологія вентильованого фасаду вигідна тим, що завдяки її реалізації зовнішні стіни Вашого будинку будуть стовідсотково захищені від пагубних впливів навколишнього середовища (дощі, сніги, град, сильний вітер, ультрафіолетове випромінювання, фізико-механічні навантаження, цвіль, грибок, бруд, пил тощо);
  • простий і безпроблемний монтаж, а в разі необхідності – легкий демонтаж та ремонт усіх потрібних сегментів загальної конструкції;
  • посилені параметри термічної ізоляції зовнішніх стін приватного будинку – приміром, якісне утеплення фасаду мінеральною продукцією нового покоління спроможне гарантувати значну економію фінансів та інших важливих ресурсів на додаткові витрати тепла в приватній оселі;    
  • довготривала експлуатація захищеного фасаду у стабільному і надійному стані – справа в тому, що прогресивні методи встановлення навісного вентильованого фасаду спроможні вірно експлуатуватися впродовж більше, ніж 25 років.

Кожному забудовнику, який планує організувати модерну технологію цього різновиду, необхідно знати, з чого саме складається класичний варіант вентильованого фасадного покриття. Отож, нижче поетапно розглянемо кожен сегмент з урахуванням його конструкційних та функціональних особливостей.

По-перше, до складу традиційного фасадного покриття вентильованого типу входить кріплення як незамінна база для будь-якої конструкційної структури. Власне, у цій ситуації ми маємо справу з таким начинням, як дюбелі, шурупи, спеціальні частини для стійкого кріплення та компоненти з’єднувального типу на кшталт каркасного профілю і кронштейнів.

Утеплення фасаду мінеральною ватою

Утеплення фасаду мінеральною ватою

По-друге, до кожного висококласного вентильованого фасаду, які пропонує сучасний ринок будівельних продуктів, входять добірні термічні ізолятори. Залежно від конкретної ситуації, найкраще застосовувати плити мінеральної вати від перевірених брендів або пінополіуретан.

По-третє, обов’язковим компонентом ефективного вентильованого фасаду вважається висококласна захисна плівка чи мембрана. Власне, цей інгредієнт функціонує на фасадній площині з метою захисту зовнішніх стін приватного житла, прошарків теплоізоляційного матеріалу від ймовірного потрапляння води, вологи, сильних вітрів. Таким чином, вся конструкція буде стабільно захищена від атмосферних опадів, різкого коливання рівня вологості чи надміру низьких температур.

По-четверте, серед складників новітньої технології вентильованого фасаду розрізняють спеціальне вентильоване нашарування, яке експлуатується з метою захисту приватного будинку від небажаних втрат тепла взимку, попередження нагрівання поверхні будівлі у спекотну пору року. Вентильований прошарок дозволяє зовнішнім стінам вільно дихати, гарантуючи здоровий мікроклімат всередині оселі.

По-п’яте, зовнішнє, оброблювальне нашарування, що може мати у своєму складі різноманітні будівельні матеріали типу кераміко-гранітних плит, пластикових панелей, сталевих засобів, фіброцементних листів та багато інших надсучасних варіацій.

Принагідно зазначимо, що з метою втілення максимально ефектної та ефективної технології вентильованого фасаду кваліфіковані майстри будівельної галузі рекомендують забудовникам попередньо формувати так звану технологічну карту на майбутній вентильований фасад. Карту можна зробити самостійно або замовити у фахівців відповідної галузі. Справа в тому, що за наявності цього документу всі наступні етапи втілення вентильованого фасаду спростяться в десятки разів, попереджаючи виникнення небажаних помилок чи розбіжностей. Навіщо зайві клопоти, чи не так?

Для встановлення даної прогресивної фасадної технології необхідно запастися всім інструментарієм. Так, під час ремонтних операцій Вам знадобляться: інструменти для свердління невеликих отворів на робочій поверхні, викрутки, шуруповерт, рулетка, рівень, молоток, киянка, гострі ножиці для різання металу, канцелярський ніж.

Перед початком ремонтних робіт треба належним чином підготувати фасадну площину: ліквідувати всі зайві предмети типу освітлювальних засобів, елементів декору, будь-якого кріплення. Наявні вади, скажімо, тріщини, впадини краще закласти спеціальними засобами для того, щоб попередити появу небажаного переохолодження будівлі. Обов’язково необхідно ліквідувати ділянки з цвіллю та грибком.

До речі, вагомою перевагою прогресивної технології вентильованого фасаду вважається той факт, що в процесі підготовки робочої основи можна обійтися без штукатурних засобів для вирівнювання.

Далі приступаємо до розмітки площини, відзначаючи нижню точку горизонтального профілю, яка, власне, виступає за каркасний старт. Потім слід позначити ділянки прикріплення кронштейнів.

Процес встановлення каркасу передбачає прикріплення нижньої горизонтальної направляючої у заздалегідь підготовлені отвори. Ця частина повинна бути строго рівною. Адже від її точності в подальшому залежатиме якість зовнішнього вигляду всієї конструкції. Згодом монтуємо кронштейни для забезпечення стабільного вертикального профілю.

Подбайте про якісний теплоізоляційний прошарок. Його можна встановлювати із застосуванням спеціального клейового розчину або тарілчастих цвяхів. Перший варіант позбавить Вас зайвих клопотів типу свердління отворів, забивання дюбелів тощо. Однак даний метод традиційно передбачає залишки клею наприкінці робіт. Другий спосіб хоч і дещо затяжний, проте безвідходний.

Надалі приступаємо до приєднання фасадних плит. Разом з монтажем плит прикріплюють інші необхідні елементи типу стічних труб, освітлювальних засобів, кріплень під укоси тощо.

Важливий момент. Надсучасна технологія вентильованого фасаду не є підходящою для основ такого різновиду, як пінобетонні блоки чи саман. Це пояснюється тим фактом, що через ймовірну деформацію каркасної частини внаслідок не надто сильного приєднання, можуть бути небажані наслідки на кшталт значного погіршення естетичних, теплоізоляційних властивостей.

Насамкінець, не зайвою виявиться перевірка оформленої конструкції на міцність. З цією метою можна злегка похитати оновлену фасадну структуру, уважно прислухаючись, чи не чути скрипу, тріскотіння тощо.