Обробка фасаду

Обробка фасаду

Сьогодні на ринку будівельної продукції можна знайти та замовити чималий асортимент засобів для ефективного й довговічного облицювання приватного житлового помешкання. У цьому контексті важливим є як сам облицювальний процес, так і професійне утеплення мінеральною ватою, пінопластом або іншими модернізованими теплоізоляційними виробами від перевірених європейських компаній.

Тому у статті зосередимося на найбільш поширених способах і матеріалах, якими доцільно послуговуватися в процесі якісної обробки зовнішніх стін приватного будинку. Уявлення про сучасні продукти й методи дозволить вибрати найбільш оптимальний варіант фасадного оформлення у конкретному ремонтно-будівельному випадку.

Насамперед, звернемо увагу на те, що існує два найбільш розповсюджених різновиди фасадної площини. Відповідно до класифікації, яка враховує наявність конкретних складників та варіативності покриття, можна підбирати той чи інший варіант фасадної обробки.

Наприклад, прийнято розрізняти зовнішні стіни приватного житлового помешкання вентильованого й не вентильованого типу. З багатьох причин перший різновид вважається більш оптимальним, тому що своєю структурою позитивно впливає на природні циркуляційні процеси, а не блокує їх. При тому, важливо знати, що поміж утеплювальним засобом (ним найчастіше виступає відбірна мінеральна ізоляція, приміром, вата ізовер) і несучою робочою площиною в обов’язковому порядку залишається трохи вільного місця. Такий простір сприятиме відсутності небажаних конденсованих формувань. А це, своєю чергою, буде забезпечувати довговічність та якісне функціонування як фасадної структури, так і всього заміського будинку.

На противагу вентильованому фасаду, варіація не вентильованого типу встановлюється прямо на поверхню робочої площини. Притому перед тим традиційно береться до уваги реалізація термічної ізоляції зовнішніх стін приватного житла. Особливо це має відношення до будівель на дерев’яній або цегляній основі.

Здійснення фасадної обробки й захисту з урахуванням не вентиляційного методу потребує застосування спеціальних будівельних продуктів у вигляді, скажімо, ґрунтовки перевіреної якості, штукатурних або фарбувальних матеріалів нового покоління, що вирізняються не лише чудовими експлуатаційними характеристиками, але й широким асортиментом товарів в контексті кольорових, фактурних можливостей. Звідси, власне, виникла ще одна назва такого оформлення, яка визначається як «мокрий» фасад.

Важливі моменти. Під час вибору того чи іншого будівельного продукту цієї модифікації рекомендується добре брати до уваги робочі характеристики конкретного приватного будинку, можливість різних продуктів зчіплюватися з відповідною площиною. Поза тим, можна використовувати спеціальні засоби, які сприяють набагато кращій адгезії виробів. До такої продукції традиційно відносять грунтуючі матеріали, які стають особливо актуальними, коли мова йде про оформлення «мокрої» фасадної площини. Крім того, у подібних будівельно-ремонтних операціях в нагоді стає високоякісна фасадна краска акрилова, силіконова або силікатна перевіреної часом і досвідом якості.

Натомість якщо необхідно прикріпити будівельні вироби на зовнішню площину з застосуванням винятково кріпильних інгредієнтів на кшталт саморізів, цвяхів, тоді буде враховуватися так званий «сухий» фасадний метод.

Вата ізовер

Вата ізовер

Серед великого вибору облицювальних матеріалів сьогодні доволі затребуваними являються штукатурки різного виду. Ними доцільно послуговуватися, якщо виникає потреба обробити фасадну структуру «мокрим» методом. Наприклад, штукатурні вироби мінерального виду характеризуються цілком прийнятною вартістю, екологічністю, можливістю якісно оформляти чималі робочі площі. Плюсом використання штукатурок мінерального походження являється чудова можливість не порушувати природну вентиляцію всього приватного житлового помешкання. Тому такі оброблювальні засоби вигідно враховувати під час облицювання дерев’яних будівель.

Єдине, що в обов’язковому порядку треба враховувати: будівельний товар цієї категорії вирізняється високими параметрами проникнення пари. Ось чому перед його фактичною реалізацією рекомендується грамотно здійснити теплоізоляцію зовнішніх стін. У цьому контексті зазвичай забудовники використовують пінопластовий, мінеральний продукт нового покоління. Також варто пам’ятати про надійний вітровий захист.

Крім того, популярною наразі вважається штукатурка силіконового виду, якій властивий довготривалий термін продуктивного функціонування. Даній будівельній продукції притаманна хороша еластичність, антистатика, надійна витривалість до негативних впливів солі чи будь-яких інших хімічних частин.

Особливу увагу слід звернути на силікатні штукатурки, які спроможні добре пропускати крізь свою структуру потоки повітря, а також добре експлуатуватися впродовж тривалого часу. Позитивно те, що штукатурні засоби нового покоління силікатного типу вирізняються чудовими можливостями до самоочищення. Така експлуатаційна здатність досягається завдяки антистатичним елементам, що наявні у складі будівельного матеріалу.

Важливий момент. Застосування декоративної штукатурки цієї категорії актуальне у випадках, коли приватне житлове помешкання планується утеплюватися будь-якими термічними ізоляторами, окрім пінопласту.

Насамкінець, акрилові штукатурки характеризуються середнім терміном ефективної експлуатації (орієнтовно 16-20 років). Цим засобом доцільно послуговуватися у ситуаціях, якщо заміський будинок розміщений якомога далі від надміру активних автошляхів.