Якісна фасадна експлуатаціяЗбереження тепла в приватному житловому помешканні залежить від рівня виконання робіт по утепленню в усіх елементах будинку. Важливу роль в цьому контексті займає фасадна теплоізоляція. Зокрема у статті детально звернемо увагу на утеплення мінеральною ватою зовнішніх частин будівлі. Чому варто застосовувати саме цей різновид термічної ізоляції та що загалом потрібно знати перед тим, як приступати до будівельних робіт по утепленню?

Добірний захист зовнішніх сторін житлового будинку спроможний гарантувати відмінну експлуатацію як фасаду, так і всього помешкання. Власне, мінеральна вата нового покоління добре підходить для такого призначення, оскільки цей матеріал характеризується екологічно чистою природою походження, надійними показниками тепло- та звукоізоляції. Крім того, вартість утеплення фасаду мінеральною ватою є цілком доступною для кожного забудовника. Цей фактор є досить позитивним, тому що дозволяє суттєво заощаджувати кошти споживачів, гарантуючи при цьому надійний рівень термічної ізоляції в оселі.

Загалом реалізація фасадного утеплення не є надміру складною. Головне, дотримуватися чітко встановлених правил та рекомендацій. Також важливою є консультація чи практична допомога фахівців. Адже від якості проведених монтажних робіт буде залежати подальша функціональність утеплювача та рівень затишку, комфорту, збереження тепла в будинку.

В процесі здійснення термічної ізоляції фасаду варто враховувати наступні тонкощі. По-перше, необхідно належним чином підготувати фасадну поверхню, дбайливо вичищаючи зовнішні боки споруди від зайвих деталей на кшталт бруду, пилюки, запліснявілих зон, тирси тощо. Ділянки, пошкоджені пліснявою чи грибком, краще ретельно продезінфікувати, застосовуючи спеціальні рідини.

По-друге, серед декількох методів утеплення фасаду мінеральною ватою необхідно визначитися з найбільш оптимальним способом саме для Вашого будинку. В цьому аспекті враховуються такі критерії, як сировина, на основі якої зведена будівля, а також загальний стан зовнішніх стін та рівень платіжної спроможності забудовника. Принагідно зазначимо, що купити мінвату за помірною ціною від перевірених компаній можна у нашому інтернет магазині.

Традиційно застосовують такі основні методи фасадної термічної ізоляції:

  • за принципом колодязя – технологія, яка передбачає розташування мінерального утеплювача поміж стінами та цегляною чи бетонною обшивкою;
  • за каркасним принципом – його ще називають вентильованим способом, який володіє суттєвою перевагою, що полягає в універсальному застосуванні. Мається на увазі можливість втілювати цей метод для стін з найрізноманітніших будівельних матеріалів. «Фішкою» каркасного методу є щільне прилягання мінеральних плит у металевий каркас. До загальної фасадної структури ці елементи приєднуються з допомогою дюбелів-парасольок та клею. Важливо пам’ятати про невеликі зазори, які пропускатимуть повітря, даючи можливість утеплювачу «дихати». Такий момент необхідний для того, щоб уникати конденсованих утворень, а це гарантуватиме якісне функціонування мінеральної вати;
  • за вологим принципом – полягає у приєднуванні мінерального утеплювача до стінової поверхні з подальшою фіксацією плит розчином на основі клею та дюбелями-парасольками. Особливістю вологого способу утеплення є формування однорідної поверхні стіни, без швів, щілин тощо. Найкраще застосовувати цей метод, коли Ваш будинок сформований на основі цегли, піноблоків чи газоблоків.

Звернемо увагу, що мінеральна вата має декілька різновидів. Залежно від типу походження сировини, розташування волокон всередині структури термічної ізоляції та зовнішніх форматів мінеральна вата може бути базальтовою, скловолокнистою, шлаковою, з горизонтальними або вертикальними волокнистими прошарками, у вигляді плит та рулонів тощо.

Якщо мова йде про якісну фасадну експлуатацію, то найбільш затребуваною вважається базальтова мінвата. Вона вирізняється високими показниками екологічної безпечності. Матеріал, з якого її виробляють, – це вулканічний камінь габро-базальт, який характеризується відмінними параметрами водонепроникності та проникнення пари, тривкістю до спалахування, мінімальним рівнем усадки (приблизно 6%).

Крім того, доволі якісною вважається кам’яна мінеральна вата. Її характеристики чудово підходять для термічної ізоляції фасадних структур приватних житлових помешкань, квартирних, офісних, адміністративних будівель, які розраховуються на довготривалий термін функціонування.

Натомість шлакова мінеральна вата має дещо нижчі технічні характеристики: не надто високий рівень міцності, не стійка витривалість щодо різного типу навантажень (різкі перепади температури, фізичні, механічні впливи).

Тому перед утепленням фасаду краще проконсультуватися з фахівцями будівельної галузі, які підкажуть найбільш ефективний різновид матеріалу та технологію його встановлення, щоб весь фасад і будинок надійно зберігали тепло протягом довгих років експлуатації.