Утеплення будинку мінеральною ватою

Утеплення будинку мінеральною ватою

Власників приватних житлових помешкань повсякчас цікавитиме питання енергозбереження, заощадження коштів на допоміжний обігрів заміської будівлі. Особливо ці завдання актуалізуються у випадках, коли оселю зведено з будівельних засобів типу цегли, каменю. Відтак в нагоді стає утеплення будинку мінеральною ватою.

Чому теплоізоляційний виріб цієї модифікації сьогодні займає лідерські позиції на ринку утеплювальної продукції нового покоління? Якими плюсами та мінусами наділений засіб екологічно чистого мінерального походження? Яким всесвітньо відомим брендам рекомендується надавати перевагу в процесі купівлі та монтажу мінеральних плит чи рулонів модерного зразка? Відповіді пропонуємо розглянути далі у статті.

В першу чергу, популярність утеплювального продукту на мінеральній базі пояснюється екологічною безпекою та надійністю. Відомо, що залежно від різновиду сировинної похідної вата може вироблятися на основі скловолокнистих компонентів (скловата), з використанням розплавів металургійних шлаків, найчастіше доменних (мова йде про поширену шлаковату).

Третім та найбільш вигідним в контексті якості сировини, продуктивності й довговічності функціонування вважається такий різновид мінеральної термічної ізоляції, як вата базальтова. Саме цей варіант утеплювальної продукції екологічно чистого походження сьогодні завойовує все більший сегмент зацікавлених споживачів як на території Європи, так і поза її межами.

Секрет так званої популярності базальтової чи кам’яної вати пояснюється рядом чинників. По-перше, звернемо увагу на сировину, оскільки даний утеплювач передбачає у своєму складі наявність найголовнішого компонента у вигляді тонких волокнистих часточок. Їх добувають методом розплавлення під дією високої температури порід базальтової категорії. Таким чином саме мінеральна кам’яна вата переходить у розряд одних із найбільш чистих та надійних утеплювачів в контексті екології. Неабиякий аргумент для гарантії здорового мікроклімату в приватному будинку.

По-друге, ваті базальтового різновиду притаманні чудові теплоізоляційні та звукоізоляційні параметри. Ці моменти стають особливо актуальними у ситуаціях, коли приватне житлове помешкання зведене у географічних широтах з не надто стабільними кліматичними умовами, або коли мова йде про розташування власної оселі недалеко від надміру шумних автотрас тощо.

Вата базальтова

Вата базальтова

Важливо також знати, що по-справжньому якісний мінеральний утеплювач базальтової категорії, наприклад, доволі затребуваного на сьогодні бренду rockwool, ціна якого зафіксована у каталозі нашого онлайн магазину, характеризується хорошими вогнестійкими можливостями. Так, якісна базальтова термічна ізоляція не горить, а також навіть не плавиться під впливом надто високої температури. До речі, не кожен утеплювач, який сьогодні пропонується на ринку будівельних матеріалів, може «похизуватися» стабільними протипожежними ознаками.

Варто також акцентувати на довготривалій експлуатації у стабільному стані, а також на відмінному рівні міцності мінеральної теплоізоляції на основі гірських порід базальтової групи. Цікаво, що саме ця позитивна характеристика будівельного товару дозволяє без зайвих проблем застосовувати його в процесі утеплення зовнішніх стін заміської будівлі, послуговуючись мокрим способом.

У подібних утеплювальних процедурах базальтові плити приклеюють до зовнішніх стін з урахуванням спеціального стійкого клею. Поверх прикріплених плит застосовують принцип армування. Далі організовують тонкошарове штукатурення оформленої робочої площини.

Цікаво, що подібний технологічний прийом стає в нагоді, коли йдеться про фасадне утеплення з використанням пінопластових плит. Однак суттєво враховувати той факт, що пінопласт на противагу базальтовій мінеральній ваті не спроможний гарантувати зовнішнім стінам, а відтак – всьому будинку – вільного пропускання свіжих потоків повітря. Це ще один вагомий аргумент на користь придбання та подальшого встановлення високоякісних мінеральних плит чи рулонів на основі базальтового складника. Адже в такий спосіб можна забезпечити тепло, затишок і здоровий мікроклімат всієї оселі протягом довгих років експлуатації приватного житла.