Утеплення мінеральною ватою

Утеплення мінеральною ватою

Комфортабельність, затишок, здоровий мікроклімат в приватному житловому помешканні або у квартирі суттєво залежить від температурних показників у кожній кімнаті. В дійсності збереження оптимальної температури, мінімізація тепловтрат випливає не лише з наявності якісних обігрівальних засобів, а з професіоналізму та ретельного підходу самого процесу термічної ізоляції стін, стелі, підлоги.

Власне, якісно реалізована теплоізоляція найважливіших частин приватної оселі чи квартири спроможна гарантувати комфортабельні та безпечні умови проживання в помешканні, а також суттєві заощадження коштів на допоміжне обігрівання дому.

Коли мова йде про утеплення основи, тобто підлоги, зокрема дерев’яної, тоді найбільш доцільно застосовувати такі матеріали, як керамзит, екологічно чиста мінвата рулонна, пінопласт, пенополіестерол, екструдований пінопласт тощо.

Звісно, що у випадках оформлення термічної ізоляції у приватному будинку найбільш ефективно та грамотно попіклуватися про утеплення ще на етапах проектування майбутньої оселі чи в процесі її безпосереднього зведення. Однак коли трапляється ситуація з придбанням готового помешкання з неутепленою підлогою, тоді відповідні операції можна здійснити в інакший спосіб.     

Загалом процес теплоізоляції основи під ногами не являється надміру складним. Якщо дотримуватися чітко встановлених правил, рекомендацій, проконсультуватися з кваліфікованими майстрами будівельної галузі або, ще краще, довірити процес утеплення професіоналам – тоді жодних труднощів не повинно виникати.

Варто знати, що на будівельні операції з утеплення підлоги у приватному житловому помешканні можуть впливати такі чинники, як наявність або відсутність підвального приміщення, кількість функціональних поверхів, показник залягання підземних вод та глибина ймовірного промерзання ґрунту.

Розпочинати процес термічної ізоляції основи під ногами рекомендується з зовнішньої теплоізоляції цокольної площини. Не буде зайвим утеплити фундаментальну структуру повністю, застосовуючи, приміром, високоякісний екструдований пінополістирол з низьким рівнем провідності тепла чи добірний пінопласт. Львів, зокрема успішні львівські компанії-постачальники пропонують споживачам пінопласт та його модерні похідні по-справжньому високої та перевіреної якості.

Якщо існує підвальне приміщення, тоді неутеплену підлогу найбільш конструктивно захистити з нижнього боку. Такий підхід до теплоізоляції допоможе повністю зберегти параметри висоти кімнатного житлового простору. У такому разі необхідно до перекриття зі сторони підвального приміщення прикріпити пароізоляційне нашарування, після чого слід набити дерев’яні брусочки відповідно до параметрів утеплювального виробу. Для цієї ролі відмінно підходитиме мінеральна вата нового покоління роквул, а також скловата чи пінополістирол. Нанесені прошарки термічної ізоляції треба надійно зафіксувати рейками з дерева чи спеціальною сіткою.

Натомість якщо у Вашому приватному житловому помешканні немає підвального приміщення, тоді теплоізоляційний виріб укладатиметься наступним чином. Коли на основі під ногами покладеться гідроізоляційний шар, тоді формується попередній прошарок підлоги. Наверх нього монтують утеплювальний матеріал у вигляді, скажімо, мінеральної вати, пінопласту чи керамзиту.

Тоді постає питання: який саме виріб найбільш ефективно застосовувати в якості термічної ізоляції підлоги? Нижче пропонуємо більш детально зупинитися на базових та найбільш популярних засобах для забезпечення відмінної, стійкої та довготривалої теплоізоляції основи під ногами.

Для прикладу, зовні керамзит являє собою виріб з дуже легкою вагою, що має пористу структуру та формат невеличких овальних гранульованих елементів діаметром від 0,5 до 4 сантиметрів. Його виробляють способом випалювання спеціального глиняного різновиду. Враховуючи натуральну природу походження матеріалу, не важко здогадатися, що керамзит вважається екологічно чистим, цілком безпечним для людського здоров’я та надійним засобом, якому властиві чудові параметри шумового відведення, стійкої термічної ізоляції, довговічність, доступна вартість для кожного забудовника.

Щодо негативних моментів застосування керамзиту в якості утеплювача підлоги, необхідно пам’ятати про відносну крихкість виробу. Відтак у безпосередньому процесі утеплення слід поводитися дуже обережно, оскільки недбайливе укладання керамзиту може призвести до швидкісного пошкодження матеріалу, а це, в свою чергу, сприятиме недобросовісній термічній ізоляції підлоги.

Поза тим, варто брати до уваги той фактор, що керамзит вважається продуктом, який дуже добре й швидко поглинає воду. Тому якщо не подбати про високоякісну та надійну гідроізоляцію, не стабільно захищений від вологи утеплювач гірше виконуватиме своє базове функціональне призначення.

Для прихильників цього різновиду термічної ізоляції варто пам’ятати про те, що задля максимально продуктивного та стійкого утеплення підлоги рекомендується застосовувати якомога більший прошарок з керамзиту. Товстіше нашарування виробу сприятиме значно ефективнішому збереженню тепла в приватному житловому помешканні.

Пінопласт Львів

Пінопласт Львів

Наступним доволі розповсюдженим та затребуваним теплоізоляційним матеріалом вважається пінопласт чи пінополістирол. Це поширений у сфері будівництва виріб на базі полімерів, до складу якого аж на цілих 90 відсотків входять повітряні бульбашки.

Легкому білому матеріалу властивий нижчий рівень провідності тепла, ніж у керамзиті. Зазвичай з пінопластом легко працювати. Також він є цілком витривалим до пагубного впливу води, вологи, має невисоку вартість та легку вагу, завдяки чому монтажні роботи не викликають труднощів.

Якщо Ви плануєте утеплити основу під ногами з допомогою легкої білої термічної ізоляції, перш за все рекомендується втілити спеціальну стійку піщано-цементу стяжку завтовшки орієнтовно 5 сантиметрів. Таку стяжку треба накласти наверх пінопласту з метою надійного захисту житлового помешкання, зокрема всіх його мешканців, від попадання шкідливих продуктів розпаду.

Серед недоліків суттєвим фактором є його нестабільна та шкідлива для здоров’я людини природа у певних ситуаціях. Скажімо, під час сильного нагрівання пінопласт викидає у повітря токсичний дим. А під час неякісної експлуатації пінополістирол спроможний виділяти у навколишній простір шкідливі сполуки на основі фенолу.

Серед доволі затребуваних, ефективних та недорогих засобів для утеплення підлоги вирізняється екологічно чиста й натуральна мінеральна вата. Зокрема, найбільшою популярністю користується так звана базальтова мінеральна вата, яку отримують внаслідок розплавлення гірських порід базальтової групи з домішуванням спеціальних в’яжучих компонентів.

Традиційно мінеральна вата високої якості характеризується відмінною витривалістю до вогню (вироби на мінеральній основі спроможні надійно витримувати температурні навантаження аж до 1000 градусів за Цельсієм), екологічною безпекою та стійкістю до будь-яких хімічних чинників. Ось чому цей термічний виріб вважається досить затребуваним в якості утеплювача як підлоги, так і стін, даху тощо.

Єдине, що варто пам’ятати, це недостатній рівень витривалості до вологи, води. Тому в процесі укладання мінеральної вати на підлогу рекомендується належним чином попіклуватися про монтаж гідроізоляційної плівки.

Аналізуючи найбільш ефективні та прогресивні засоби для утеплення основи під ногами, варто також згадати про новітні методики й технології на кшталт режиму «теплої підлоги». Його базовим позитивним моментом є факт забезпечення рівномірного та регулярного постачання тепла по всій площині під ногами, а також контроль обсягів подачі тепла. Напевно, серед недоліків такої теплоізоляції підлоги можна виокремити ймовірність відключення електроенергії взимку.

Для того щоб вмонтувати так звану «теплу підлогу», необхідно на попередній площині накласти прошарок спеціальної термічної ізоляції, далі слід застосувати спеціалізований виріб для відбивання світла (фольгований ізолят). Після цього встановлюється кабель, що заповнюється бетонною стяжкою завтовшки від 5 до 6 сантиметрів.

Проаналізувавши найбільш популярні способи утеплення підлоги, можна підсумувати, що кожен виріб має як суттєві переваги, так і недоліки. Тому для того щоб збереження тепла у приватному житловому помешканні відбувалося максимально ефективно, найкраще звернутися за консультацією до спеціалістів, які підкажуть продуктивний спосіб та виріб для термічної ізоляції Вашої підлоги.