Утеплення фундаменту

Утеплення фундаменту

Коли мова йде про теплоізоляцію приватного житлового помешкання, важливо звертати особливу увагу на всі елементи власного будинку. Адже якісної та ефективної термічної ізоляції потребує покрівельна структура, вся фасадна площина, стіни, підлога всередині житла, а також базова основа під ногами. Власне, саме про утеплення фундаменту, ціна якого вважається цілком доступною для забудовників, більш детально поговоримо у статті.

Високоякісна теплоізоляція фундаменту необхідна, насамперед, для того щоб уберегти весь простір приватного житлового помешкання від холоду, а також від надмірної вологості, яка часто виникає саме в нижніх нашаруваннях власної оселі. Відомо, що згідно з законами фізики теплі повітряні маси завжди рухаються вгору. Тому утеплення основи приватного будинку вважається обов’язковим з метою забезпечення здорового мікроклімату всередині житла, збереження тепла для всіх мешканців, незважаючи на той фактор, з яких саме будівельних матеріалів зведений дім.

Перш за все, варто наголосити, що по-справжньому якісна термічна ізоляція основи приватної будівлі передбачає реалізацію утеплювальних процесів як ззовні, так і зсередини оселі. В будь-якому разі необхідно враховувати надмірний рівень вологості, який часто зосереджується в нижніх частинах будинку. Відтак кожному забудовнику стане в нагоді висококласна мембрана. Справа в тому, що фундамент, не захищений добірним утеплювачем з додатковим застосуванням спеціальних плівкових засобів, спроможний пропускати всередину оселі холодні потоки повітря, згубну сирість, а отже – суцільний дискомфорт.  

По-друге, для того щоб здійснити продуктивну теплоізоляцію фундаменту, забудовникам рекомендується добре орієнтуватися у різновидах утеплювальних будівельних матеріалів, які пропонує сьогодні новітня будівельна індустрія. Адже відомо, що є термічні засоби більш затребувані, менш популярні, дорожчі, дешевші, модерніші, більш класичні тощо. Кожен товар вирізняється своєрідними фізико-механічними, хімічними параметрами, тривалістю ефективної експлуатації, особливостями встановлення тощо.

Класифікацій наразі існує безліч. Однак на що саме необхідно робити акцент, на які принципові технічні та споживчі характеристики утеплювальних виробів, щоб в кінцевому результаті придбати та встановити найкращий утеплювач?

Нижче пропонуємо більш детально описати найбільш розповсюджені теплоізоляційні продукти нового покоління, якими найчастіше утеплюють основу приватного житлового помешкання, акцентуючи як на перевагах, так і на недоліках того чи іншого матеріалу, а також на головних тонкощах самого утеплювального процесу.

Розпочнемо з пінопласту. Завдяки специфічній структурі з дрібних «кулькоподібних» секторів, наповнених повітрям, цей білий термічний ізолятор вважається чи не найлегшим представником з усіх існуючих утеплювальних матеріалів. Традиційно пінопластові плити виробляються у дуже зручному форматі метр на метр завтовшки 2 сантиметри і більше.

Білий термічний ізолятор характеризується малою вагою (це дуже зручно під час монтажних робіт), низьким рівнем провідності тепла, стійкістю до вологи. Проте якщо доводиться різати плити для формування менших параметрів, пінопласт може кришитися, що не дуже зручно під час ремонтних операцій. Крім того, необхідно знати, що в момент взаємодії з вогнем пінопласт здатен виділяти в повітря шкідливий токсичний дим.

Виріб цієї категорії вирізняється помірним ціновим діапазоном. Тому якщо виникає потреба утеплити приватне житлове помешкання, зокрема його основу, рекомендується враховувати наступні тонкощі.

Утеплення пінопластом

Утеплення пінопластом

По-перше, якісне утеплення пінопластом потребує врахування гідроізоляції. Так, гідроізоляційну плівку, мембрану слід наносити на вже зведені фундаментальні стіни. Далі поверх прикріплюють підготовлені пінопластові листи, накладаючи спочатку перше, так зване базове нашарування.

Ще один важливий момент. Справа в тому, що більшість фахівців будівельної галузі вважають більш продуктивнішими та дієвими утеплювальні методи, що передбачають монтаж термічної ізоляції з зовнішнього боку приватного будинку. Проте не завжди існує можливість реалізовувати відповідні роботи ще на стадії його зведення. Тому коли будинок давно сформований, а потреба утеплити фундамент ще не втілилася, можна без особливих проблем встановлювати пінопластові плити з внутрішнього боку фундаменту.

З метою якомога ефективнішого монтажу пінопластових плит рекомендується застосовувати спеціальний клей. Принагідно зазначимо, що купити клей піну для пінопласту перевіреної якості та за доступною ціною можна у нашому інтернет магазині.

Ще один розповсюдженим, економічно та екологічно вигідним вважається метод утеплення фундаменту з використанням керамзиту. Зовні цей екологічно надійний будівельний матеріал являє собою пористі камінці округлої форми, з допомогою яких є чудова нагода заощадливо та ефективно утеплити основу приватного житлового помешкання.

Класична теплоізоляція фундаменту з використанням керамзиту враховує такі етапи будівельних операцій, як встановлення опалубки на дерев’яній основі (втілюється на стадії заливки майбутньої основи власного житла), формування розчину на базі керамзиту й бетону, безпосередня заливка отриманого розчину в опалубку.

Втілюючи такий метод утеплення, споживачеві слід знати, що комбінація бетону з керамзитом все одно спроможна проводити крізь свою структуру холодні потоки повітря. Ось чому такий спосіб теплоізоляції потребує реалізації допоміжних заходів на кшталт монтажу прошарків мінеральної ізоляції поверх керамзиту. При цьому мінеральний утеплювач потребуватиме додаткового захисту від вологи у форматі гідроізоляційної мембрани.

Застосування екструдованого пінополістиролу. Будівельний утеплювальний виріб цієї категорії вважається сьогодні доволі популярним через простоту встановлення та безпроблемний аспект наступних оброблювальних етапів. Цікаво, що екструдований пінополістирол чудово функціонує з метою термічної ізоляції як нових, так і старих фундаментів у приватних житлових будівлях.

Утеплюючи фундамент з використанням екструдованого пінополістиролу, слід з зовнішнього фундаментного боку підкопати до тієї глибини, де розміщена підошва основи дому. Далі формується гідроізоляційний захист. З цією метою можна застосовувати плівкові вироби нового покоління чи заздалегідь підготовлену бітумну мастику.

Не рекомендується застосування гарячого бітумного розчину, тому що такий елемент може нашкодити структурі пінополістиролу.