Утеплення стін мінеральною ватою

Утеплення стін мінеральною ватою

Дуже часто, коли мова заходить про ефективність утеплення стін ззовні та зсередини житлового помешкання, думки фахівців розділяються. Скажімо, у більшості випадків перший варіант вважається кращим та продуктивнішим. Натомість проведення теплоізоляції всередині оселі залишається дискусійним запитанням.

Звичайно, якщо є можливість, тоді найбільш доцільно здійснювати ремонтні операції по організації термічної ізоляції ззовні будинку, особливо коли це оселя приватного типу. Однак, крім таких варіацій існують ще й квартири, зокрема бокові, коли холодні потоки повітря надміру дошкуляють мешканцям. Як бути в подібних ситуаціях? Чим краще утеплювати стіни? Більш детально на ці та інші запитання відповімо у статті.

Насамперед, розпочнемо з негативних моментів, які варто враховувати в процесі внутрішньої теплоізоляції житлового помешкання квартирного формату. По-перше, під час реалізації утеплювальних робіт цього різновиду буде зменшуватися загальна площа приміщення. Для прикладу, здійснивши утеплення стін мінеральною ватою, у кімнатному просторі величиною двадцять квадратних метрів, в кінцевому результаті виявиться, що загальна площа кімнати втратить орієнтовно від половини до двох квадратних метрів функціональної території.

По-друге, під час втілення утеплювальних операцій завжди слід пам’ятати про очищення кімнатного простору від усіх-усіх побутових речей, меблів, елементів декору. Відтак протягом чітко встановленого терміну кімната, яку потрібно утеплити, повністю випаде з практичного застосування.

По-третє, зазвичай операції по оформленню термічної ізоляції всередині житлового помешкання тягнуть за собою активацію інших суттєво необхідних робіт на кшталт організації допоміжної вентиляції та монтажних операцій по надійному захисту термічного матеріалу від формування небажаних конденсованих утворень. В цьому контексті завжди необхідно пам’ятати про такий незамінний виріб, як добірна мембрана. Гідроізоляція з її допомогою буде відмінно захищати утеплювач від вологості, зберігаючи термічну ізоляцію у стабільному функціональному стані протягом довгих років експлуатації квартири.

По-справжньому якісна теплоізоляція стін зсередини помешкання передбачає гарантію оформлення стін у сухому і теплому стані. Для того щоб досягти такої мети, необхідно максимально продуктивно захистити від потрапляння водяних випарів ділянки, де зазвичай розташовується росяна точка. Щоб здійснити відповідні захисні маніпуляції, слід врахувати наступні тонкощі.

По-перше, як ми зазначили вище, обов’язково треба оформити теплоізоляційний виріб високоякісною пароізоляційною плівкою з урахуванням герметичності зон стиків та примикання.

По-друге, краще використовувати таку термічну ізоляцію, що характеризується якомога меншим рівнем проникнення пари. Найбільш оптимальний варіант виявляється тоді, коли ступінь проникнення пари теплоізоляційного матеріалу виходить меншим, ніж у конструкційній структурі, яку необхідно захистити. Дотримання цього принципу допоможе правильно і поетапно виводити парові утворення назовні, без надання шкоди утеплювачеві та стінам.

По-третє, нашарування термічного виробу рекомендується прикріплювати з урахуванням якомога меншого зазору від робочої поверхні (стіни). При цьому краще послуговуватися методом на гребінку, а не маяковим способом.

По-четверте, оформлені теплоізоляційним матеріалом стіни слід облицювати високоякісним гіпсокартоном, що є повністю витривалим до вологи.

По-п’яте, варто пам’ятати про реалізацію допоміжного і досить необхідного повітряного обміну. Відповідна операція важлива для значного зменшення рівня вологості в кімнатному просторі. Для цього слід використовувати спеціальні системи механічного вентилювання, а для вікон організувати регулювальні клапани.

Чому настільки важливо ліквідувати всі ймовірні зони холоду? Справа в тому, що в процесі втілення теплоізоляції зсередини житлового помешкання відсутня нагода належним чином утеплити ділянки, що з’єднують перекриття і внутрішні стіни з огороджувальними конструкційними сегментами. Ось чому теплоізоляційний процес важливо втілювати з урахуванням зон, де примикають стіни з перекриттям.

Дуже часто з метою проведення теплоізоляційних робіт зсередини квартири чи приватного будинку забудовники використовують мінеральну вату. Цей універсальний утеплювач, безсумнівно, вирізняється екологічно чистою та безпечною природою походження, має невисоку вартість, невибагливий у процесі встановлення. Однак, як ми щойно зазначали, якщо якісно не організувати монтаж допоміжних гідроізоляційних, пароізоляційних плівок, мінеральна вата в ролі утеплювача стін зсередини може значно понизити свої функціональні можливості.

З одного боку мінеральна вата характеризується екологічною безпекою, дешевизною та спроможністю вільно пропускати крізь себе потоки повітря. З іншого боку, її гідрофобність може призвести до негативних наслідків.

Пінополістирол

Пінополістирол

Серед найбільш розповсюджених матеріалів для утеплення стін зсередини квартири чи приватного житлового помешкання вирізняється пінополістирол. У галузі сучасного будівництва цей матеріал вважається одним із найкращих та найбільш ефективних для втілення потрібної цілі.

Для будівельного виробу цієї категорії характерний низький рівень провідності тепла та проникності пари, мінімальний ступінь поглинання води, спроможність витримувати надміру великі навантаження як в аспекті стиків, так і розривання, просте й безперешкодне встановлення, легка вага виробу.

Відтак, якщо застосовувати пінополістирол у спіненому чи екструдованому форматі, є чудова можливість значно покращити рівень збереження тепла в будинку з урахуванням мінімальної товщини використаної термічної ізоляції. Цей аспект відіграє позитивну роль в тому сенсі, що невеликі витрати утеплювального матеріалу сприятимуть мінімальним втратам квадратних метрів дорогоцінної житлової площі.

По-справжньому якісний пінопласт, пінополістирол та інші модерні пінопластові похідні ефективно використовувати в якості теплоізоляції стін зсередини житлового приміщення через те, що будівельні виробі цієї категорії не поглинають вологу, з плином часу не втрачають добірних теплоізоляційних характеристик, не дозволяють водяним парам проникати в делікатну ділянку точки роси.

Звісно, для того щоб пінополістирол виконував своє функціональне призначення максимально якісно та ефективно, рекомендується здійснити відмінну ізоляцію ділянок прилягання плит і зон з’єднання їх з огороджувальними конструкційними елементами. Цей крок можна без проблем реалізувати, застосовуючи добірну піну на основі поліуретану.

Щодо питань монтажу пінополістиролу, то з метою його встановлення на стіни (коли наявна стабільна фасадна система) можна без проблем використовувати паралельно і спеціальні клеї, і дюбелі з пласкою шапкою.

Єдине, що в цьому контексті необхідно пам’ятати про не надто відмінні параметри звукової ізоляції. Також серед недоліків пінополістиролу вирізняють ймовірність передчасного руйнування виробу під впливом надміру високої температури (більше, ніж 80 градусів за Цельсієм).

Ще одним доволі розповсюдженим продуктом для теплоізоляції стін зсередини житлового помешкання являється пінополіуретан. Він характеризується відмінною міцність, невеликою вагою та чудовими звукоізоляційними параметрами, які випливають через комірчасту структуру самого виробу.

Цікаво, що коефіцієнтний показник провідності тепла по-справжньому якісного пінополіуретану коливається в межах 0,025 Вт/мК. У сучасному будівництві цей параметр вважається одним із найкращих.

Звернемо увагу, що завдяки пористій структурі поліуретану (його пористі часточки наповнені звичайним повітрям або інертним газом) кожна така крихітна ділянка виявляється цілком герметичною один від одного. Таким чином вологі утворення в жодному разі не будуть проникати всередину утеплювального виробу, не псуючи саму термічну ізоляцію та захищені стіни.

Власне, поліуретановий продукт вирізняється низьким рівнем провідності тепла, мінімальним ступенем поглинання води, вологи, надійною пароізоляцією. Ось усі позитивні моменти, які особливо необхідні під час якісної та надійної теплоізоляції стін житлового помешкання зсередини.