Утеплення фасаду мінватоюДля того щоб грамотно утеплити фасад з допомогою мінеральної вати, необхідно володіти певним об’ємом знань. Звісно, за потреби чи бажання можна здійснити цю операцію самостійно. Однак не завадить додаткова консультація у спеціаліста, а також корисні рекомендації, наведені нижче.

Не зайвим буде нагадати, що мінвата, як матеріал для утеплення будинку, володіє кількома значними перевагами:

  • високий рівень теплоізоляційних можливостей – мінеральна вата краще утримує тепло, ніж будь-який інший елемент для утеплення;
  • високий рівень звукоізоляції – гарантований комфорт для мешканців Вашої оселі ;
  • вогнетривка, не плавиться;
  • органічність матеріалу – натуральна структура дозволяє вберігати як сам утеплювач, так і дім в цілому, від шкідників (різні мікроорганізми, гризуни, комахи);
  • доступна вартість – з її допомогою найкраще робити утеплення фасадів: ціна демократична, а якість більше, ніж оправдовує сподівання;
  • гнучкість, податливість – завдяки м’якій структурі з допомогою мінвати можна легко замаскувати можливі дефекти фасадного покриття (криві стіни тощо).

Перед початком утеплення потрібно зробити декілька операцій. Насамперед, йдеться про вичищення зовнішніх стін будинку від зайвих (тимчасово) елементів. Це можуть бути: частини систем комунікації, системи зливу (предмети, що можуть виступати зі стін, наприклад, арматура, цвяхи). Річ у тім, що у випадку перепаду температур чи осідання вологи цвяхи чи арматура ржавітимуть, а сліди від іржі з’являтимуться неестетичними плямами на фасаді будівлі.

Наступний етап утеплення – ґрунтування стін. Якщо на стінах присутні залишки грибка, їх треба обробити засобом для зняття цвілі. Ґрунтування слід проводити з допомогою ґрунтовки глибокого проникнення. Її рекомендують наносити на стіни особливим пензликом.

Сам процес накладання утеплювача розпочинають знизу доверху. Кріплять плити мінвати, використовуючи спеціальний клей. Його продають як порошок у мішках із фасуванням по 25 кг. Для утворення якісного клею потрібно висипати цей порошок у велику ємкість, додати до нього ту кількість холодної води, що зазначена в інструкції, і ретельно перемішати.

Щоб плити клалися рівно та професійно, рекомендується використовувати рівень. Не забувайте також про контроль місць стиків: вони повинні мати якнайменшу відстань, аби попередити небажане проникнення холоду з вулиці. Приклеївши плити мінвати, треба дати час для того, щоб клей підсохнув.

Якісна технологія утеплення фасадів мінватою неможлива без армування покриття. Для цієї операції знадобляться пластикові дюбеля (щоб забезпечити надійність всього утеплювача). Не слід забувати, що саме армований прошарок є важливою складовою ефективного утеплення. Адже він здатен попереджати виникнення тріщин, обвал деяких частин покриття.

Для здійснення армування потрібно нанести шар клею на самі плити, а потім втиснути зверху армуючу сітку. Далі – ще один шар клею. Така «фішка» дозволяє покращити теплоізоляцію та більш надійно закріпити мінеральну вату.

Фінішна пряма процесу утеплення – нанесення декоративної штукатурки чи спеціальної фасадної фарби. Цей крок дозволяє не лише естетично оформити Ваш фасад, але й запобігти появі небажаних грибків чи цвілі.