Про необхідність внутрішнього утеплення стінБільшість житлових помешкань сучасного типу будуються з урахуванням новітніх технологій та методик, які дозволяють раціонально контролювати пропорції тепловтрат. Таким чином можна суттєво економити на опаленні приміщення, грамотно розподіляючи роботу енергоносіїв.

Проте якщо житлове помешкання зведене з урахуванням колишніх стандартів та менш прогресивної сировини (панельні блоки, цегла тощо)? Тоді, в разі виникнення потреби утеплити боки оселі, постане декілька важливих моментів на рахунок максимально ефективної термічної ізоляції. Власне, теплоізоляція стін зсередини стає актуальним завданням, про яке детальніше проговоримо у статті.

Насамперед, найчастіше потреба утеплювати боки житлового помешкання саме зсередини виникає в тому разі, коли будівля являється стародавньою пам’яткою архітектури чи розміщена в історичному сегменті міста, через що зазвичай місцева влада не дозволяє коригувати зовнішні фасадні елементи. По-друге, за поки що не утепленою стіною квартири може розміщуватися дещо спотворений з’єднувальний шов, який прикріплює дві житлові будівлі з надто близьким розташуванням. По-третє, якщо більшість квартирних стін примикають до не утеплених просторів на кшталт коридорів, ліфтів, сходів, тоді також знадобиться внутрішня термічна ізоляція.

Незважаючи на необхідність цієї процедури, існує ряд нюансів, які варто знати перед початком реалізації утеплення. Розглянемо деякі з них.

  1. Процедура внутрішньої термічної ізоляції стін вимагає повного опустошення квартири від усіх побутових речей. На момент проведення цих робіт житлове приміщення повністю вибивається з практичного місця проживання. Тому мешканцям оселі треба буде попіклуватися про тимчасове житло.
  2. Крім безпосереднього встановлення теплоізоляційного матеріалу, слід пам’ятати про чималий перелік допоміжних операцій типу захисних робіт, які гарантуватимуть стійкість конструкцій, відмінну вентиляцію, а також блокуватимуть появу конденсату.
  3. Можливе зменшення квартирної площі через вмонтовані прошарки термічної ізоляції зсередини. Скажімо, якщо у випадку площі кімнатного простору 21 кв. м здійснити утеплення двох стін з використанням теплоізоляційного матеріалу завтовшки 51 мм, тоді загальна площа кімнати зменшиться аж на ½ кв. м від загальної площі. В цьому контексті доречним буде використання якісних матеріалів, які здатні одночасно комбінувати як відмінні теплоізоляційні властивості, так і відносно тонку сировинну структуру. Наприклад, цим параметрам відповідає мінеральна вата ізоват. Це екологічно чистий утеплювач нового покоління, який володіє надійними показниками проникнення пари, вологостійкості (однак пам’ятаємо про монтаж захисних мембран), тепло- та звукоізоляції.
  4. Загалом роботи по внутрішньому утепленні стін вважаються відносно недешевими. Проте якщо підходити до справи з урахуванням консультації зі спеціалістами, з дотриманням усіх правил, вимог та стандартів, тоді можна поєднати аспекти заощадження та використання якісних, але не дуже дорогих засобів. Приміром, вартість мінвати добірної якості сьогодні не є досить високою.
  5. Знову ж таки, необхідно брати до уваги врахування норм, правил, всіх порад фахівців будівельної галузі, оскільки легковажне ставлення до цього серйозного процесу може спричинити ряд неприємних наслідків на кшталт з’яви цвілі, грибків тощо.

Що потрібно робити для того, аби уникнути чи попередити негативні наслідки недостатньо якісної термоізоляції внутрішніх боків помешкання:

  • в жодному разі не слід забувати про монтаж супердифузійних захисних плівок, які герметизуватимуть зони стиків та примикання термічного матеріалу;
  • якісний теплоізоляційний матеріал для утеплення стін будинку зсередини має характеризуватися низьким рівнем проникнення пари. Краще, коли цей показник являється ще нижчим, ніж у стіні, яку необхідно утеплити. В такому разі парові утворення плавно будуть виринати назовні;
  • структура теплоізоляційного матеріалу не повинна прилягати до стіни впритул. Пам’ятаймо про важливий зазор. Відтак під час примикання термічної ізоляції до поверхні стіни треба застосовувати не так званий «маяковий» метод, а спосіб «на гребінку»;
  • обшивку внутрішніх стін варто реалізовувати з використанням спеціального гіпсокартону, що є стійким до вологи;
  • з метою зменшення рівня вологості в утепленому приміщенні краще здійснювати допоміжний повітрообмін. Один із найефективніших варіантів полягає в реалізації спеціалізованої системи механічної вентиляції з подальшим монтажем регулюючих клапанів на вікна з полівінілхлориду.

Ще один важливий нюанс полягає в уникненні холодних зон. Справа в тому, що в процесі монтажу термічної ізоляції зсередини немає нагоди для утеплення зон примикання перекриття та внутрішньої стіни. Через це слід враховувати ізоляцію сегментів стін та перекриття від пагубної дії пари.