Правильний монтаж водостічної системиВи підійшли до етапу встановлення водостічної системи у своїй оселі чи будь-якому іншому громадському, промисловому помешканні? Найкращий варіант, коли монтажем займатиметься професіонал своєї справи. Однак зробити правильний монтаж водостічної системи можна самотужки. Якщо Ви все-таки вирішили самостійно зайнятися установкою, пропонуємо ретельно вивчити інструкцію перед тим, як братися до справи.

В будь-якому разі варто пам’ятати, що правильний і якісний монтаж водостічної системи гарантуватиме її надійну довгострокову функціональність.

Розпочнемо з протилежного – з помилок. Приміром, неправильний добір діаметру труб і кількості воронок може призвести до того, що водостічна система не втримуватиме великі потоки води.

По-друге, якщо ринви кріпити горизонтально, наслідки не примусять чекати: усередині ринви, а також по кутках самої системи накопи чутиметься вода. В результаті Ваша водостічна система не виконуватиме основне призначення – відведення непотрібної води. Адже якщо вдарять заморозки, і рідина перетвориться у тверду масу, утворяться так звані затори, які гальмуватимуть процес водовідведення.

По-третє, у випадку занадто близького наближення труби до стіни будинку може виникнути небажане намокання стін під час дощу.

Четверта поширена помилка: покрівля знаходиться надто близько або далеко від центру ринви. Ще одне невірне рішення: встановлювати ринву з ухилом до стіни помешкання чи навпаки (від стіни). Така ситуація передбачає переливання води через краї ринви, особливо якщо нагряне сильна злива.

Щоб уникнути вищезазначених помилок, пропонуємо ознайомитися з рекомендаціями, які допоможуть Вам здійснити правильний монтаж водостічної системи. Отже, що потрібно знати і враховувати для цього?

  1. Температура під час установки.

    Якщо водостік пластиковий, його рекомендують встановлювати при температурі вищій, ніж +5°С. У випадку з металевим водостоком, усе  залежить від матеріалу захисного покриття.

  2. Установити кріплення для ринви водостоку.

    Потрібно задати невеликий ухил у бік водостічної труби. Таким чином вода швидко протікатиме в трубу, не переливаючись через краї жолоба. Також це попередить намокання покрівлі та стін будинку.

  3. Встановити ринву так, щоб край покрівлі припадав на половину жолоба.

    Ринва має розташовуватися трохи нижче умовної лінії (можна прикласти рейку, щоб побачити цю межу), яка продовжує покрівлю. Внаслідок проведеної дії великі маси снігу не сповзатимуть всією вагою на жолоб.

  4. Монтувати водостічну систему до стіни з допомогою потрібної кількості тримачів труб.

Щоб переконатися, наскільки надійним і правильним вийшов монтаж водостічної системи, достатньо перевірити:

  • правильність ухилу жолоба – можна з допомогою будівельного рівня;
  • герметичність усіх з’єднаних елементів – закрити зливні отвори, наповнити водою ринви й спостерігати, чи не протікає рідина;
  • розташування жолоба на краю покрівлі – достатньо прикласти до скату рейку. Вона не повинна впертися в жолоб, а проходити над ним.

Щойно ми розібралися у правильності встановлення водостічної системи. Сподіваємося, що наші поради стануть Вам корисними, а функціональність Вашої водостічної системи – довготривалою і надійною.