Ековата

Ековата

Сучасний ринок будівельних матеріалів рекомендує споживачам-забудовникам величезний вибір термічної ізоляції, різновиди якої відрізняються природою походження, технічними параметрами, спроможністю надійно виконувати своє функціональне призначення впродовж довгих років експлуатації приватної оселі, вартістю.

Незважаючи на доволі широкий асортимент надсучасних теплоізоляційних виробів, багато покупців все ж таки надають перевагу екологічно надійній та перевіреній часом і досвідом термічній ізоляції, зокрема такій, як ековата чи мінвата пресована, ціна якої є помірною у каталозі нашого інтернет магазину.

Щодо останнього варіанту, то його традиційно виготовляють або з сегментів розплавленого під дією високої температури скла (скловата), або на основі безпечних та натуральних компонентів типу гірських порід базальтової групи (базальтова, кам’яна вата). Існує також шлаковата, що являє собою різновид утеплювача мінерального походження, виготовлений на базі доменних шлаків.

Якщо говорити про так звану ековату або целюлозну вату, то вона трохи відрізняється від класичних варіацій мінерального утеплювача, хоча також має екологічно чисту й безпечну природу походження. Так, целюлозна вата має вигляд легкого виробу у сіруватих або світло-сірих відтінках, що вирізняється волокнистістю та рихлістю. Традиційно до складу ековати входять компоненти на кшталт целюлози (деревного волокна, яке сягає близько 80 відсотків від усього складу), борної кислоти (приблизно 18-19 відсотків) та спеціального антисептичного сегменту бура.

Якими перевагами наділена целюлозна термічна ізоляція?

По-перше, ми неодноразово згадували екологічно чисту та надійну природу походження сировини. Безперечно, цей факт грає на користь придбання продукції. Всі інгредієнти целюлозної вати, як і мінеральної, у процесі довготривалої експлуатації не виділяють шкідливих для здоров’я речовин. Ось чому цей матеріал вважається доволі практичним та безпечним з метою теплоізоляції підлоги, стін, стелі, покрівельного простору приватних житлових будинків чи квартир.

У цьому контексті вигідно застосовувати як целюлозну, так і мінеральну вату. Адже обидва різновиди натурального утеплювача вважаються дуже зручними під час монтажу та надійними в процесі тривалого функціонування. Скажімо, утеплення стелі мінватою, ціна якої зафіксована у каталозі нашого інтернет магазину, особливо актуальне, коли забудовник прагне заощадити власні кошти, гарантуючи при цьому якісну та довговічну теплоізоляцію власної оселі.

Повертаючись до екологічно чистої природи походження ековати, слід наголосити, що цей матеріал є одним із лідерів серед будь-яких різновидів термічної ізоляції натурального спрямування. Експерти будівельної галузі безперечно вважають її одним із найбільш безпечних та якісних продуктів. Адже навіть в процесі горіння целюлозна продукція не викидає в повітря токсичних речовин.

По-друге, виріб цієї категорії характеризується чудовими теплоізоляційними параметрами. Факт підкріплюється такими властивостями целюлозної вати, як низький рівень проникнення повітря; спроможність відмінно ізолювати повітря, що знаходиться в самій структурі товару; низький ступінь провідності тепла (завдяки тонковолокнистій структурі матеріалу целюлозне волокно здатне ефективно мінімізувати віддачу тепла через термічну ізоляцію).

Поза тим, навіть впродовж довгих років функціонування ековата не буде погіршувати своїх теплоізоляційних можливостей. Тому цей виріб спроможний якісно експлуатуватися протягом досить-таки тривалого часу. У цьому контексті ще досить ефективною вважається мінеральна вата rockwool, ціна якої є демократичною на нашому сайті.

По-третє, суттєвим позитивним моментом використання саме целюлозної вати в якості утеплювача стін, стелі чи, приміром, даху є здатність виробу надійно протистояти пагубним впливам металевих сегментів, з якими товар може контактувати під час експлуатації. Таким чином ековата не піддається дії корозії, що дуже суттєво впливає на подальший рівень якісного захисту оселі від холоду взимку чи спеки в літній період.

По-четверте, целюлозна ізоляція, встановлена на конструкції вертикального типу, не всідається з плином часу. Секрет такої позитивної «фішки» криється у волокнах целюлози, які вирізняються відмінною еластичністю та пружністю. Через це ековата навіть виграє у порівнянні з мінеральними утеплювальними засобами.

По-п’яте, виріб екологічно чистого природного походження на целюлозній основі характеризується відмінними звукоізоляційними можливостями. А все завдяки тій самій волокнистій структурі матеріалу. Цікаво, що ековата завтовшки 5 см спроможна поглинати зайві шуми в діапазоні 63 ДБ. Це надзвичайно високі показники шумового поглинання!

По-шосте, целюлозна вата, як і мінеральна, гарантує швидкий, простий монтаж. Ековата може якісно заповнювати всі прогалини, щілини, важкодоступні зони. Матеріал на базі целюлози відмінно підходить для утеплення будь-яких конструкцій.

Целюлозна вата

Целюлозна вата

Крім того, встановлювати ековату дозволено у будь-який період року. Якщо монтувати виріб з урахуванням всіх правил, рекомендацій, норм, тоді він слугуватиме надійно та якісно навіть довше, ніж експлуатація самого будинку.

По-сьоме, целюлозній термічній ізоляції властива відмінна проникність пари та стійкість до вологи. Справа в тому, що продукт цієї категорії спроможний накопичувати та паралельно відштовхувати вологі утворення, не втрачаючи при цьому теплоізоляційних можливостей. Секрет такого подвійного захисту криється у капілярній структурі виробу. Так звана капілярна структура матеріалу провокує накопичення і рух води всередині волокон, але в жодному разі не поглинання. Вода накопичується, проходить крізь волокна і потім виходить назовні, не завдаючи шкоди целюлозній термічній ізоляції.

По-восьме, целюлозна вата вважається досить стійкою до пагубного впливу мікроорганізмів. Така стійкість забезпечується складниками самого виробу (солі борної кислоти і бура, що рішуче та згубно впливають на вторгнення будь-яких мікроорганізмів).

Щодо негативних моментів застосування целюлозної вати в якості термічної ізоляції, варто виокремити наступні.

По-перше, з метою забезпечення по-справжньому якісної і довготривалої експлуатації виробу рекомендується звертатися до кваліфікованих спеціалістів. Все-таки краще довірити монтаж фахівцям. Адже неграмотний монтаж провокуватиме неякісне функціонування екологічно чистого матеріалу.

По-друге, якщо забудовник зацікавлений у стовідсотковому та по-справжньому якісному використанні ековати, тоді найбільш ефективно застосовувати метод механічного встановлення продукту.

По-третє, целюлозну вату не рекомендується використовувати у пожежонебезпечних ситуаціях. Адже під дією високої температури виріб починає тліти.

По-четверте, необхідно знати, що в процесі застосування вологого способу встановлення целюлозний продукт буде сохнути більше, ніж одну добу. Відтак якщо основна ціль – зведення будинку протягом якомога швидшого темпу, тоді цей момент може ставати на заваді.