Керамічна черепиця

Керамічна черепиця

Незважаючи на різноманіття сучасних прогресивних засобів для покрівельного покриття, витримана часом і досвідом класика завжди залишатиметься в тренді. Скажімо, до так званої класики відносять натуральну черепицю, серед якої найбільш поширеною є традиційна керамічна й цементно-піщана. Саме завдяки широкому розмаїттю кольорової палітри, форми, фактурності сотні тисяч забудовників з усього світу колись і донині послуговуються натуральною черепицею в якості стабільного, витривалого, високоефективного й екологічно надійного покриття даху.

Відтак у статті детально опишемо особливості керамічної та цементно-піщаної черепиці, зосереджуючись на позитивах, негативах і тонкощах безпосередньої експлуатації цих різновидів натуральної черепиці.

Черепичний матеріал на керамічній (глиняній) основі активно функціонує на ринку будівельної індустрії протягом тривалого часу. Причому донині його актуальність аж ніяк не зменшується. Головна причина популярності даного покрівельного виробу полягає в його екологічно чистій і безпечній природі походження.

Для прикладу, черепичний матеріал цього різновиду створюється в процесі комбінації натуральної глиняної основи і спеціальних пластифікаторів в якості багатофункціональних додатків. Попередньо ретельно підготовлену масу вичищають від зайвих компонентів на кшталт води, брудних часточок, камінців, піску. Далі відфільтрованій суміші надають спеціальної форми й фактурності. Наступний етап виробництва керамічної черепиці полягає у висушуванні й обпалюванні підготовлених черепичних елементів. Звернемо увагу, що під час обпалювання дотримуються температурного режиму, який варіюється в діапазоні 1000 градусів за Цельсієм вище нуля.

Якщо в процесі виготовлення керамічної черепиці чітко враховувати всі технологічні етапи, будівельні норми, рекомендації, правила, тоді це дасть змогу отримати по-справжньому якісний черепичний продукт, який в обов’язковому порядку відповідатиме необхідним технічним, естетичним параметрам. Добірна глиняна черепиця вирізняється міцністю, безпечністю, надійністю, витривалістю до постійних негативних факторів ззовні (дощ, сніг, підвищена вологість, туман, сильний вітер).

Серед базових позитивних моментів застосування натуральної глиняної черепиці варто виділити стійкість до води, вологи, різких перепадів температури, екологічну чистоту й безпеку, достатньо тривалий експлуатаційний період (може тривати від 50 до 100 років), відмінні звукоізоляційні показники, широкі монтажні можливості (виріб цієї категорії можна без проблем встановлювати навіть на приватних будинках зі складними архітектурними рішеннями й формами).

Цікаво, що натуральну черепицю на глиняній основі традиційно розподіляють на глазуровану та фактурну. З метою отримання глазурованого черепичного різновиду береться до уваги спеціальна склоподібна консистенція. Коли її наносять на поверхню покрівельного виробу, в результаті формується ефектне, блискуче покриття, яке відмінно реалізовується не лише як довершена естетична складова, але й як важливий захисний елемент.

Традиційно глазуроване покриття керамічної черепиці пропонується у синьому, червоному тонах, а також у кобальтовому, коричневому, сірому, мідно-зеленому, пурпуровому. Відтак широкий асортимент кольорової палітри вважається суттєвою перевагою застосування черепичного матеріалу цієї модифікації.

Коли йдеться про фактурну керамічну черепицю, її зазвичай вкривають спеціальними речовинами, які в подальшому передбачають формування матового або глянцевого покриття. Будівельні покрівельні продукти фактурного формату забезпечують досить ефектне, стильне, якісне покриття, що пасуватиме для заміських осель різноманітного архітектурного різновиду. Позитивом застосування виробів цієї категорії являється довговічність захищеної покрівлі, яка не вимагатиме спеціального догляду чи незапланованого (передчасного) ремонту.

Цементно-піщана черепиця

Цементно-піщана черепиця

Крім того, сьогодні великою популярністю користується цементно-піщана черепиця. Існує багато видів черепичного матеріалу на цементно-піщаній основі, які виготовляють різні будівельні бренди з урахуванням широкого діапазону ціни, якості. Тому кожен зацікавлений споживач без проблем зможе вибрати й встановити такий черепичний виріб, який оптимально підходитиме як по вартості, так і по архітектурних, конструкційних особливостях тієї чи іншої покрівельної площини.

Для прихильників цього виду натурального черепичного прикриття звернемо увагу, що базовими інгредієнтами цементно-піщаної черепиці являється цемент і кварцовий пісок. Ці компоненти отримується внаслідок спеціального технологічного методу, коли дрібно перемелюють вапняк, який разом із глиною обпалюють при температурі орієнтовно 1000 градусів за Цельсієм вище нуля. Після цього до отриманої консистенції домішують ще й гіпс. З метою гарантії спеціальних забарвлень до продукту додають спеціальний пігментований елемент на кшталт оксиду заліза. Відтак в результаті формується екологічно чиста, надійна й безпечна натуральна черепиця на цементно-піщаній основі.

Серед її головних функціонально-технологічних плюсів варто виділити наступні: тривалий час продуктивної експлуатації (понад 80 років), відмінні показники стійкості до морозів, вогню, висока міцність, витривалість до фізико-механічних навантажень, шкідливого ультрафіолету, хороша звукоізоляція, просте встановлення, доступна ціна.