Утеплення даху

Утеплення даху

Відомо, що базовим функціональним призначенням покрівельної структури є захист будинку від потрапляння води, вологи, а також надійне збереження тепла всередині оселі у холодну пору року. Відтак, максимально ефективне утеплення даху, ціна якого зафіксована у каталозі нашого онлайн магазину, завжди залишатиметься актуальним для кожного забудовника.

На щастя, новітній ринок будівельної індустрії пропонує клієнтам великий вибір сучасних засобів для термічної ізоляції верхньої частини приватного житлового помешкання. Завдяки широкому асортименту утеплювальної продукції кожен споживач має чудову нагоду обрати саме той матеріал, який найбільше підходитиме для його власного житла, враховуючи при цьому вагомі аспекти типу конструкційних особливостей даху, енергоефективності приватного помешкання, фінансової спроможності покупця тощо.

Тому перед тим як переходити до безпосередньої купівлі того чи іншого теплового ізолятора, рекомендується належним чином ознайомитися з перевагами й недоліками найбільш затребуваних утеплювальних виробів. Не зайвою також виявиться консультація з кваліфікованими майстрами будівельної галузі, які допоможуть обрати найкращий товар саме для Вашої покрівлі.

Загалом в процесі купівлі чи замовлення продукції онлайн необхідно звертати особливу увагу на наступні критерії вартісної термічної ізоляції: технологічні параметри продуктивної і довготривалої експлуатації, вартість теплоізоляційного виробу, рівень витривалості до пагубного впливу навколишнього середовища та ймовірних пошкоджень фізико-механічного характеру. Поза тим, важливу роль під час вибору термічної ізоляції відіграє різновид покрівельної структури. Адже вона може бути плоскою, скатною, мансардною, шатровою.

Серед широкого видового розмаїття утеплювальних засобів сьогодні великою популярністю користуються екологічно чисті мінеральні плити або рулони, зокрема від прогресивного виробника rockwool, а також пінопласт та його модерні похідні, спінене скло, пінобетон тощо. Серед представлених варіацій доволі розповсюдженими вважаються саме екологічно надійні плити мінерального походження. Вони вдало комбінують в собі хороші експлуатаційні властивості з цілком доступною ціною і легким, безпроблемним встановленням.

До базових позитивних моментів застосування мінеральної вати у форматі плит варто віднести наступні: спроможність без перешкод витримувати величезні температурні навантаження, низький рівень провідності тепла, універсальність структури (тобто мінеральні плити можна без проблем монтувати на покрівлі будь-якого різновиду – скатні, плоскі, мансардні тощо). Крім того, добірна мінеральна вата від прогресивних всесвітньо відомих брендів спроможна забезпечувати стійке шумове поглинання.

Гідроізоляційна плівка для даху

Гідроізоляційна плівка для даху

Звісно, що з метою організації максимально продуктивної мінеральної теплоізоляції обов’язково слід попіклуватися про монтаж такого незамінного елементу, як гідроізоляційна плівка для даху. Адже відомо, що мінеральний утеплювач без відповідного плівкового захисту може піддаватися згубній дії води, вологи, знижуючи свої теплоізоляційні властивості чи деформуючись. Тому аби попередити появу небажаних наслідків, треба заздалегідь захистити мінеральні плити висококласними гідроізоляційними плівками.

Отож, якщо Ви вирішили обрати добірну мінеральну вату в якості термічної ізоляції покрівлі – адже цей виріб характеризується доступністю, хорошими технологічними параметрами, безпроблемним монтажем – рекомендуємо надалі враховувати наступні важливі етапи монтажних операцій.

Насамперед, з метою утеплення скатного даху треба на кроквяні частини з внутрішнього боку набити спеціальну опалубку. Власне, на неї в подальшому буде приєднуватися мінеральна термічна ізоляція. Відстань між окремими прикріпленими частинами повинна коливатися в межах від 20 до 30 сантиметрів.

По-друге, на зовнішні боки кроквяних сегментів необхідно монтувати підготовлені мінеральні плити. Важливий момент: якщо Ваше приватне житлове помешкання розташовується у географічних широтах з надто суворими зимами, тоді краще застерегти свою оселю від зайвих втрат тепла, встановлюючи мінеральний виріб у два нашарування. Під час відповідних монтажних робіт обов’язково слідкуйте, аби місця стиків окремих плит дуже щільно прилягали до кроквяних сегментів, а в мінеральних нашаруваннях не виявилося наскрізних щілин. Якщо раптом щілини-отвори все ж таки прослідковуються, рекомендується якісно замаскувати їх із застосуванням спеціальної монтажної піни.

По-третє, коли мінеральні плити надійно приєдналися до кроквяної структури, треба переходити до захисного етапу на кшталт встановлення високоякісної гідроізоляційної мембрани. Плівку монтують до кроквяних сегментів з урахуванням незначного натягу (орієнтовно завдовжки 5 сантиметрів), в жодному разі не за принципом щільного натягування.

Важливий момент: в процесі встановлення гідроізоляційної плівки обов’язково слідкуйте за правильним розташуванням відповідних сторін мембрани. Справа в тому, що верхнє нашарування плівкового засобу має якісно блокувати потрапляння вологи на утеплювач. Натомість нижнє нашарування, яке повинне прилягати до теплоізоляційної поверхні, в ідеалі не має ставати на заваді природного руху вологих і парових утворень.

Четвертим етапом утеплювальних покрівельних операцій являється формування допоміжного вентилювання. Для цього обираються бруски, які набивають вздовж кроквяних сегментів. Принагідно зазначимо, що параметри перетинів брусків сягають позначок 25 на 50 сантиметрів чи 50 на 50 сантиметрів.

П’ята частина теплоізоляційного процесу полягає в організації надійної опалубки, яку формують завдяки набивці дощечок впоперек кроквяної структури. Важливий момент: кваліфіковані майстри будівельної сфери рекомендують захищати бруси та опалубку спеціальним антисептичним засобом. Адже врахування цього етапу сприятиме якомога довшій та ефективнішій експлуатації мінеральної теплоізоляції. Насамкінець фіксуються декоративно-захисні матеріали типу вагонки, гіпсокартону, фанери тощо.

Якщо у Вашому житловому помешканні присутній плоский дах, тоді під час монтажу утеплювача слід враховувати покрівельний різновид, який може бути вентильованим або невентильованим.

Теплоізоляція вентильованої покрівлі з використанням мінеральної вати реалізовується за тим самим принципом, що і утеплення складського горищного простору. В подібних ситуаціях найбільш ефективно застосовувати мінеральну термічну ізоляцію завтовшки 20 сантиметрів, яку слід монтувати на саму горищну підлогу.

Мінеральні плити чи рулони приєднуються у механічний спосіб, з використанням дюбелів. Крім того, можна додатково застосовувати спеціальний клейовий виріб чи гарячу мастику. Задля продуктивної теплоізоляції рекомендується подбати про добірний прошарок гідроізоляційної плівки.

У випадках невентильованих покрівельних структур встановлення утеплювального засобу мінерального походження відбувається методом кріплення плит чи рулонів безпосередньо на основу під ногами.

Відтак спочатку на основу накладається прошарок пароізоляції. Поверх нього монтують мінеральні плити (найкраще, коли обирається виріб завтовшки 25 сантиметрів), по трохи зсуваючи їх з тією метою, щоб в загальному вигляді шви плит не розміщувалися в одній і тій самій лінії. Згодом нашарування мінеральної вати покривається руберойдом.

Звернемо увагу, що невентильовані покрівлі можна ізолювати з урахуванням одного шару утеплювача (тоді беруться жорсткі мінеральні плити, які характеризуються великим рівнем міцності та відносно невеликою теплоізоляцією), двох шарів базальтової вати (плити пружної структури), змішаної системи з укладанням двох нашарувань (коли застосовують два види мінеральної вати: на низ кладуть скловату, а наверх – базальтову).