Краще профнастил чи металочерепицяПід час вибору покрівельного матеріалу перед покупцем постає нелегкий вибір. Який продукт зможе найкраще виконувати всі необхідні функції протягом довгих років експлуатації будівлі ще й за помірною ціною?

Серед широкого асортименту сучасних будівельних матеріалів найпопулярнішими для накриття покрівлі вважаються профнастил та металочерепиця. Однак який варіант виявиться найбільш оптимальним саме у Вашому випадку?

Пропонуємо детальніше розглянути основні характеристики цих двох покрівельних елементів, після чого процес вибору матеріалу для Вашої покрівлі не становитиме проблеми.

Розпочнемо з металочерепиці, що являє собою алюмінієві, сталеві чи мідні листи хвилеподібної форми для скатних покрівель зі спеціальним захисним полімерним покриттям. Міцність металочерепиці переважно залежить від висоти хвиль та відстані між ними. Тобто чим вищі хвилі, тим надійнішим є сам матеріал.

У цьому контексті металочерепиця – Словаччина має ряд фірм по виготовленню високоякісної продукції – залишається у виграші порівняно з профнастилом. Останній має вигляд профільованого листа з оцинкованої сталі, який одержують в результаті холодного прокату. Подібно до металочерепиці, його також формують у вигляді хвилеподібної конструкції. Таку операцію проводять з метою підвищення рівня міцності профнастилу.

Ретельніше переглянемо позитивні сторони обох різновидів покрівельних матеріалів.

Отже, профнастил (або металопрофіль) рекомендують використовувати в якості матеріалу для покрівлі, тому що:

  • його легко монтувати – з допомогою відносно простого монтажу встановлювати металопрофіль самостійно не є проблемою. Ретельного вивчення й дотримання інструкцій цілком достатньо;
  • має легку вагу – неважкі листи можна монтувати самотужки без клопіткого застосування техніки;
  • є стійким до впливів зовнішнього середовища – профнастил чудово справляється з дією дощів, снігу, сильного вітру, також із впливом ультрафіолетового випромінювання. Поза тим, металопрофіль вирізняється відмінною стійкістю до процесів корозії;
  • гарантує довготривалу експлуатацію – не завдаватиме клопотів протягом багатьох років існування;
  • є естетично привабливим – завдяки різновидності кольорової палітри можна підібрати той варіант, який Вам до вподоби.

А тепер перейдемо до металочерепиці. Чому вона є популярною серед забудовників? Відповідь – нижче:

  • відносно легкий монтаж – її також можна встановлювати самостійно без залучення додаткових засобів;
  • легка вага – мобільно, зручно та практично;
  • довгий термін експлуатації – цікаво, що гарантійний термін придатності деяких різновидів металочерепиці коливається в межах 25 років, хоча якісна експлуатація може тривати понад 50 років!
  • металочерепиця – пожежобезпечний матеріал;
  • широкий вибір різновидів товару та естетична привабливість – споживач має чудову нагоду обрати не лише колір, який йому подобається (як у випадку з профнастилом), але й фактуру (приміром, глянцева, матова, під металік тощо).

Якщо говорити про недоліки, то вартість металочерепиці більша, ніж профнастилу. Крім того, під час дощів покрівля з металочерепиці та з профнастилу створюють шумові ефекти. Для попередження шуму в обох варіантах потрібно встановлювати утеплювач, який проводитиме звукоізоляцію. Звісно, під час монтажу теплоізоляційного матеріалу не варто забувати про такий елемент, як супердифузійна мембрана, без якої відмінне функціонування утеплювача просто-таки неможливе.

Загалом обидва види покрівельних матеріалів мають спільні позитиви: легкий монтаж, довготривала експлуатація та вагова легкість.

Їхні відмінності полягають в тому, що:

  • металочерепиця може функціонувати протягом 30 років, однак після 15 років вимагатиме невеликого косметичного ремонту (фарбування ушкоджених частин. В той час як профнастил може протриматися без ремонту близько 45 років;
  • якщо говорити про естетику, то металочерепиця тут однозначно виграє;
  • для металочерепиці ухил даху має бути не менше 12 градусів, а для профнастилу – всього 7 градусів.