Дах – фінішний етап будівництва будинкуВажко уявити надійну функціональність даху, в якому відсутній шар теплоізоляції. Відомо, що дах без утеплювача захищатиме будинок та всіх його мешканців не настільки ефективно. Тому важливо знати, чим утеплити дах, чому важливі аксесуари для покрівлі в сенсі надійного, довготривалого та безперешкодного функціонування Вашої покрівлі.

Через дах, в якому відсутній шар теплоізоляційного матеріалу, втрачається приблизно 12 % теплової енергії! Цифровий еквівалент втрати тепла залежить від різновиду самого даху: якщо в будинку є мансардне приміщення, то ризик буде меншим. Адже конструкції, які формують мансардне приміщення, виявляються своєрідним тепловим бар’єром, який здатен втримувати незначні об’єми тепла.

Крім інтенсивних тепловтрат відсутність теплоізоляційного матеріалу призводить до наступних негативних чинників:

  • підвищена вологість – незахищений утеплювачем дах частково погіршує загальний мікроклімат всієї оселі, тому що проникнення холоду через покрівлю спричиняє утворенню та накопиченню небажаної вологи;
  • погіршена стійкість до механічних ушкоджень – загалом теплоізоляційний матеріал можна порівняти з бронежилетом, який відмінно захищає власника (в нашому випадку – дах) від можливих негативних дій зовнішнього середовища (сильний дощ, град, сніг, вітер, пил, бруд тощо);
  • коротший термін експлуатації – без теплоізоляційного матеріалу, який покликаний виконувати різноманітні захисні функції, існування даху у відмінній формі триватиме не так довго, як за наявності утеплювача.

До якісних дахових теплоізоляційних матеріалів відносять керамзит, мінеральну вату, пінопласт тощо.

Керамзит – базується на екологічно чистій глині, що не піддана дії низьких та високих температур, надмірної вологості, гниття. Щоб добре утеплити дах, краще застосовувати такий варіант керамзиту, як гравій. Ефект від утеплення виявиться більш позитивним, якщо домішати до керамзиту покришений пінопласт. Влаштовувати цей вид теплоізоляції даху просто: спочатку монтується пароізоляційна плівка, далі – керамзит, потім – шар гідроізоляції, а наостанок встановлюється покрівельне покриття.

Мінеральна вата – для даху краще мінеральні плити зміцнювати допоміжною капроновою ниткою чи сталевим тонким дротом. Додаткові елементи кріплять, натягуючи між кроквами у зигзагоподібній формі. Далі на утеплювач накладається шар пароізоляції.

Пінопласт – його затребуваність спричинена такими характеристиками, як екологічність, мала вага, низький рівень теплопровідності. Монтаж також неважкий, що дозволяє здійснювати процес теплоізоляції даху самостійно.

Поза тим, не забуваймо про грамотно підібрані аксесуари для даху. Оскільки кожен елемент є важливим для гарантії безпеки, довготривалої експлуатації даху та його естетичній формі.

Звернемо увагу, що добірність покрівлі залежить від грамотного підбору всіх аксесуарів. Тобто кожен елемент має підходити один до одного як в аспекті функціонування, так і в сенсі естетики. Ось чому краще купувати аксесуари для даху (коньок, планка вітрова, планка стінова, планка нижня ринвова, планка верхня ринвова, жолоб, коньок прямий, снігозатримувач тощо) від одного виробника.

Як бачимо, фінішний етап зведення будинку суттєво залежить від правильного підбору та монтажу теплоізоляції, а також від грамотної купівлі всіх необхідних аксесуарів.