Дах без руйнівної вологи – як?Під час довготривалого функціонування тієї чи іншої покрівельної структури з її внутрішнього боку можуть виникати небажані конденсовані утворення. Традиційно зайва вода у вигляді конденсату формується внаслідок різних кліматичних умов (проникає ззовні) або як результат активної побутової діяльності людини (наприклад, пара, що рухається знизу доверху будівлі). Насамперед, таке зволоження шкідливе тим, що спричиняє руйнівну дію на теплоізоляційний матеріал. Утеплювач починає втрачати свій початковий функціонал, вже не захищаючи якісно помешкання від зайвих втрат тепла.

Таким чином постає запитання: які методи застосовувати для захисту верхньої частини приватного помешкання, що при цьому не порушували б якісної експлуатації кожного життєво важливого сегмента?

Для того щоб позбутися або попередити заздалегідь виникнення подібних казусів у різні покрівельні нашарування необхідно вмонтовувати паро- та гідроізоляційні елементи. У статті розглянемо найбільш розповсюджені матеріали для надійного захисту даху.

Плівки поліетиленові

Будівельні вироби, які найчастіше застосовуються в якості гідроізоляції та пароізоляції покрівельного настилу. Гідроізоляційна плівка для покрівлі цієї категорії зміцнюється з використанням спеціалізованої сітки чи тканини, що гарантує плівковій структурі допоміжний рівень захисту.

У такому випадку додаткове зміцнення виконують двома різними способами: перфорований (йому притаманні високі показники проникності пари, що виникають в результаті наявності спеціальних мікроскопічних щілин на плівці. Відтак перфорований метод найбільш ефективний для гідроізоляції) та неперфорований (зазвичай актуальний для здійснення пароізоляційних заходів захисту). Проте незважаючи на спосіб, який Ви обираєте, в процесі монтажу плівки треба пам’ятати про вентиляційний зазор, що враховується над верхнім прошарком теплоізоляційного матеріалу.

Поліетиленові армовані плівки можуть бути як звичайними, так і спеціалізованими. Відмінність останніх полягає в тому, що їх ламінують тонкою фольгою з алюмінію на внутрішньому боці. Це є так званий допоміжний відбиваючий прошарок.

Плівки поліпропіленові

Є досить затребуваними на ринку сучасних будівельних матеріалів. Можуть мати або не мати антиконденсоване нашарування. Поліпропіленова пароізоляційна плівка, ціна якої зафіксована в нашому інтернет магазині, вважається популярною серед споживачів, тому що цей продукт має відносно недорогу вартість та відмінні експлуатаційні характеристики.

Відтак основними перевагами захисних матеріалів цього різновиду є високий рівень міцності та посилений ступінь витривалості до впливу ультрафіолету. Принагідно зазначимо, що сьогодні на споживчому ринку особливим попитом користується пароізоляційна плівка strotex al 90. Її унікальність полягає у якісних показниках пропускної здатності пари (300 000 μ), надмірної щільності (90 г/м2), широкому діапазоні температурної витримки (від -400 до 800 градусів за Цельсієм), довготривалій стійкості до впливу ультрафіолетового випромінювання (3 місяці). Поза тим, плівка є дуже міцною (рівень витривалості на розрив сягає параметрів 250/230 Н/5см).

Мембрани захисні

Плівкова категорія, що більше стосується гідроізоляції. Особливість захисних матеріалів цього різновиду полягає у здатності вберігати скатні покрівлі від пару та води таким чином, щоб пар вільно проходив через мембрану, а вода – ні.

Традиційно покрівельні мембрани мають у своєму складі 2-3 нашарування із синтетичними волокнами. Структура мембран повинна гарантувати надійний рівень пропускної здатності пари.

Загалом серед видового різноманіття розрізняють два найбільш поширених варіанти мембран: дифузійні (мають у складі багато дрібних щілинок. Якщо Ви обираєте дифузійну мембрану, під час монтажу слід пам’ятати про верхній та нижній вентиляційні зазори. Без їхнього врахування мембрана не буде спроможною пропускати пару в потрібному швидкісному режимі) та супердифузійні (їм притаманні вищі характеристики пропускної здатності пари. Такий різновид мембран безперешкодно встановлюється щільно до поверхні теплоізоляційного матеріалу без врахування нижніх вентиляційних зазорів. Якісна супердифузійна мембрана спроможна швидко пропускати пару, яка виринає з утеплювача. Відповідно згодом ця пара проникає у зону верхнього вентиляційного зазору. А далі вона ліквідовується, розчиняючись у потоках повітря).

Саме з допомогою грамотно продуманої структури супердифузійна мембрана якісніше та швидше вивітрює водяні пари, як слід зберігаючи теплоізоляційний матеріал. До речі, на споживчому ринку також існують одиниці товару, які можна встановлювати без врахування вентиляційних зазорів між нашаруваннями утеплювача та супердифузійною мембраною.