Утеплення мінеральною ватою

Утеплення мінеральною ватою

У більшості випадків внутрішній простір приватного житлового помешкання або осель квартирного типу потребує допоміжних робіт на кшталт утеплення основи під ногам. Адже саме з допомогою якісно утепленої підлоги забезпечуватиметься здоровий мікроклімат всередині житла, максимальний комфорт, затишок, безпека.

Відомо, що високоякісна термічна ізоляція для підлоги повинна характеризуватися такими технічними параметрами, як низький рівень провідності тепла, екологічна безпека та надійність, легке і безпроблемне встановлення, довготривалий термін ефективного функціонування, стовідсоткова витривалість до вогню, вдала комбінація високої щільності з відмінною пружністю. Поза тим, кожного забудовника цікавитиме поєднання оптимальної вартості з перевіреним рівнем якості.

Відтак в цьому контексті вигідним вважається утеплення мінеральною ватою, пінополістиролом тощо. Проте необхідно враховувати два найважливіші моменти.

По-перше, вагому роль відіграє різновид житлового помешкання. Тобто чи маємо ми справу з приватним будинком, чи з квартирою? Якщо, приміром, слід утеплювати підлогу  у власному житлі, тоді також треба акцентувати на питаннях типу сировинних похідних (будівля зведена з цегли, деревини чи каркасним методом), наявності підвального приміщення (в такому разі обов’язково знадобиться гідроізоляційна плівка), а також кількості поверхів. Натомість коли справа стосується теплоізоляції квартирного простору, необхідно враховувати зовсім інші тонкощі та критерії.

Гідроізоляційна плівка

Гідроізоляційна плівка

По-друге, будь-який, навіть висококласний термічний ізолятор, може мати як багато позитивних моментів застосування, так і один-два негативних нюанси. Тому, власне, слід добре орієнтуватися у різновидах утеплювальних будівельних матеріалів, щоб замовити та встановити оптимальний засіб, який надійно зберігатиме Ваш житловий простір від холоду, вологості, надмірної спеки протягом довгих років експлуатації оселі.

Нижче пропонуємо виділити основні тонкощі, які стосуються продуктивного утеплення підлоги у приватному житловому помешканні та у квартирі з акцентом на базових характеристиках найбільш популярних термічних ізоляторів сьогодення.

Щодо осель квартирного типу, питання теплоізоляції основи під ногами набуває особливої актуальності тоді, коли квартира розташована на першому поверсі. В подібних ситуаціях часто відбуваються значні тепловтрати, що провокують дискомфорт, сирість, холод всередині житлового приміщення. Якщо в квартирі мешкають діти, тоді питання якісної термічної ізоляції вимагає негайного вирішення.

Поза тим, утеплювати основу під ногами у квартирному помешканні можуть заохотити надто галасливі сусіди з нижнього поверху. Адже відомо, що по-справжньому якісна теплоізоляція спроможна не лише ліквідовувати небажані втрати тепла, але й гарантувати чудову ізоляцію від надміру агресивних шумів.

В цьому контексті зазначимо, що відмінним звуковим ізолятором може виступати висококласна мінеральна продукція від популярних і перевірених брендів, наприклад, вата роквул, кнауф тощо. Ці добірні базальтові утеплювачі вирізняються стійкими, пружними та довговічними волокнистими сегментами, які здатні не спресовуватися під дією часу і ваги.

Найбільш продуктивно монтувати плити базальтового утеплювального засобу поміж лагами основи під ногами. Лаги слід встановлювати з урахуванням ширини, яка відповідає цьому ж параметру мінеральної вати. Далі слід покласти вату в ділянки з просвітами, покриваючи зверху пароізоляційною мембраною. Зверху плівкового матеріалу накладаються захисні вироби типу дощечок, фанери, а далі обирається ламінат чи лінолеум.

Обираючи пінопласт в якості утеплювача підлоги у квартирі, треба знати, що цей білий будівельний матеріал характеризується відмінним щільнісним показником (може витримувати значні вагові навантаження без небажаного деформування), стійкістю до води, вологи, легкістю (вага) та простим монтажем.

Таким чином, застосовуючи пінопластові плити для теплоізоляції основи під ногами в будинку квартирного типу, можна без проблем встановлювати матеріал прямо під стяжку. При цьому захищати пінопластові плити від вологості не треба. Це означає, що потреба у монтажі пароізоляційних засобів автоматично відпадає.

Важливий момент! В цій ситуації пароізоляційний захист не враховується, проте за умови, якщо білі плити монтуватимуться якомога щільніше один до одної, а можливі зазори будуть надійно заповнені спеціальною піною.

Утеплюючи підлогу в квартирі під стяжку, необхідно вибрати пінопластові плити товщиною від 4 до 5 сантиметрів та викласти їх щільно один до одної, без будь-яких щілинок чи зазорів. Поверх плит слід покласти арматурну сітку з урахуванням підстав. Далі слід застосувати стяжку, правильно її заливаючи та вирівнюючи.

Коли маємо справу з теплоізоляцією підлоги в приватному житловому помешканні, тоді рекомендується брати до уваги відразу декілька вагомих чинників. Адже на якісне утеплення основи під ногами впливатимуть фактори наявності чи відсутності підвального приміщення, кількості поверхів, питання матеріалів, з яких збудований дім тощо.

Відтак, в умовах насиченого сьогодення доволі затребуваним вважається  екструдований пінополістирол. Від має середню ціну (не надто дешевий, але й не дуже дорогий). Проте найважливішим є те, що цей різновид утеплювальних будівельних матеріалів повноцінно наділений необхідними технічними параметрами, з допомогою яких є чудова нагода надійно та ефективно захищати цокольну структуру від ймовірного промерзання. Найбільш продуктивно реалізовувати такий різновид термічної ізоляції з урахуванням всієї висоти несучої конструкції.

Чи не найпопулярнішим засобом в контексті утеплення основи під ногами в приватному будинку вважається мінеральна (найкраще – базальтова) вата. Цей затребуваний та ефективний утеплювальний продукт характеризується цілковитою витривалістю до вогню, а також до пагубних біологічних, хімічних чинників. Якісній мінеральній ваті властиві чудові показники звукоізоляції і теплоізоляції, цілком демократична вартість, простий і безперешкодний монтаж, а також оптимальний і дуже зручний формат рулонів, плит або матів.

Щодо недоліків, необхідно орієнтуватися в тому, що традиційно мінеральний утеплювач вирізняється невисоким рівнем стійкості до фізико-механічних процесів, до надмірної вологості. Тобто якщо не подбати про відмінний пароізоляційний захист, тоді мінвата втрачатиме свої добірні утеплювальні властивості.

Дуже часто у приватних житлових помешканнях підлогу утеплюють екологічно надійним та безпечним керамзитом. Зовні цей будівельний матеріал являє собою так звані камінці круглої форми, які виробляються з покришеної та випаленої глини. Керамзит вирізняється легкістю, пористою та гранульованою структурою.

Встановлюючи цей екологічно ефективний матеріал в структуру основи під ногами, Ви таким чином забезпечуєте відмінне вирівнювання підлоги, якісне утеплення, звукоізоляцію та захист від вологи. Відтак можна навіть не застосовувати додаткові гідроізоляційні нашарування.

Ефективним засобом для теплоізоляції основи під ногами всередині приватного житлового помешкання вважається так званий корковий виріб нового покоління. Його виготовляють з коркових волокнистих сегментів. Часто корковий матеріал застосовують в якості утеплювального засобу, а ще в ролі безпосереднього покриття основи під ногами. До переваг використання цього новітнього матеріалу варто віднести стовідсоткову витривалість до води, вологи, довготривалу та продуктивну експлуатацію. Серед мінусів можна виділити хіба що високу вартість.