Геомембрана представляє собою сучасний гідроізоляційний матеріал, який може також виконувати дренажні функції. Технічні характеристики прямо залежать від матеріалу її виготовлення. Для виготовлення зазвичай використовується поліетилен (високого або низького тиску).
– Виконана з поліетилену високого тиску, має більшу міцність і застосовується при гідроізоляції будівельних конструкцій.

– Поліетилен низького тиску надає їй високу еластичність і морозостійкість. Така геомембрана може впевнено застосовуватися при рекультивації полігонів і звалищ, на будь-яких, навіть нестійких грунтах.
Крім того, вона зазвичай має численні конусоподібні виступи із зовнішнього боку. Дані виступи відіграють двояку роль. По-перше, виступи забезпечують геомембрану дренажним ефектом. Цьому також сприяє шар нетканого геотекстилю з зовнішнього боку, який перешкоджає замулювання. По-друге, виступи дозволяють добре утримуватися на укосах близько до вертикального положення за рахунок збільшення сили тертя меду мембраною і грунтом.
Геомембрани зберігається в легко транспортабельних рулонах. При укладанні можуть використовуватися різні способи з’єднання. Зазвичай технологія укладання забезпечує надійні двохшовні з’єднання на великій протяжності полотна методом склеювання матеріалу під дією високої температури. Однак у місцях складних з’єднань використовується методика подачі розплавленого поліетилену під тиском, за рахунок чого виходить ще більш надійне з’єднання мембран між собою. Геомембрани може мати й інші патентовані способи з’єднання полотнищ, що полегшують її укладання.