Plastykovi vodostokyДля догляду за дахом будинку необхідно використовувати водостічні системи ,оскільки вони запобігають протіканню покрівлі та утворенню різноманітних деформацій на фундаменті будинку. Якісні водостічні системи повинні надійно захищати дах від вологи. В іншому випадку, при несправних водостічних системах або їх відсутності, вам доведеться зіштовхнутися із ремонтом покрівлі чи, навіть, фасаду вашого дому.
Перш ніж придбати водостічну систему, необхідно вибрати її вид. За матеріалом виготовлення всі водостічні системи поділяються на: металеві та пластикові, кожна з яких має свої переваги. Металеві водостоки із сталі виготовляють шляхом гарячого цинкування, цей матеріал покривають полімерним покриттям. Такий метод виготовлення забезпечує довготривале функціонування водостічної системи та довше зберігає її колір. Міцні металеві конструкції стійкі до деформацій, витримують великі механічні навантаження. Щільне прилягання деталь системи, робить її герметичною, що не дозволяє протіканню води. Водостічні системи із металу найкраще встановлювати із металевими покрівлями (металочерепиця, профнастил), адже з таких дахів більше ймовірне масове сходження снігу. Металеві водостічні системи міцніші за пластикові, тому краще захистять від великих снігових навантажень.
Окремим видом є металеві водостічні системи із міді, які увібрали в собі якість, довговічність та оригінальний дизайн. З’єднання їхніх деталей відбувається методом спаювання, в чому й полягає надійність такого матеріалу. Однак, слід звернути увагу, що такий процес монтажу потребує особливих умінь.
Щодо пластикових водостоків, які виготовляються з якісного полівілхлориду, то вони на сьогодні стають більш популярні. Водостічні системи із пластику досить легкі в монтажі, мають багато типів та форм жолобів і труб, а також відтінків кольорової гами. Така різноманітність дозволяє підібрати потрібний водостік, який ідеально доповнить дизайн вашого будинку. Крім того, пластикові водостічні системи, порівняно із металевими, мають більший ефект ковзання, завдяки чому у трубах накопичується набагато менше бруду. Дані водостоки легко монтуються, завдяки спеціальному клею або через гумові ущільнювачі. Недоліки пластикових водостічних систем полягають у тому, що їм властива з часом зміна кольору і форми при неправильному монтажі, крихкість та менша стійкість до ультрафіолетового випромінювання, порівняно із металевими конструкціями. Якість матеріалу, також, залежить від ціни, бо є як дешевші, так і дорожчі варіанти.
Зважаючи на всі переваги та недоліки вказаних водостічних систем, вибір полягає за вами. Проте, що б це не було: пластик чи метал – вам варто пам’ятати про правила встановлення, розміри водостоку та догляд за ним. Оскільки саме від цього буде залежати їхнє якісне функціонування та, навіть, стан всього будинку.