теплоізоляція дахуПеред тим, як розпочати процес утеплення даху, необхідно як слід підійти до вибору теплоізоляційного матеріалу. Оскільки втрати тепла відбуваються найбільш інтенсивно саме через верхню частину домівки, варто ретельно спланувати та обрати високоякісний матеріал.

Загалом утеплення мінеральною ватою є досить ефективним способом забезпечити затишне проживання в оселі. Адже мінвата – Львів рекомендує безліч фірм із надійною продукцією – володіє рядом беззаперечних переваг, які вирізняють цей утеплювач на фоні інших теплоізоляційних матеріалів.

Насамперед, згадаємо, що мінеральна вата наділена хорошими теплоізоляційними, звукоізоляційними та пожежобезпечними властивостями. Поза тим, мінвата – ціна, Львів пропонує декілька виробників якісного товару – особлива ще й тим, що має стовідсоткове природне походження. Отже, такий матеріал безперечно гарантуватиме чудову теплоізоляцію та здоровий мікроклімат у будівлі.

Мінеральна вата найчастіше представлена у двох різновидах:

  • базальтова мінеральна вата – її виготовляють із суміші твердих гірських порід базальту і габро (глибинний аналог базальту). До цього різновиду мінерального утеплювача зумисне добавляють карбонатні породи, які стимулюють регуляцію рівня кислотності. Справа в тому, що вата, яка має більший відсоток кислотності, є стійкішою до води та суттєво довговічнішою. Крім того, домішування інших компонентів до базальтової вати на кшталт бітумної, композиційної, бентонітової, синтетичної глин допомагає краще поєднувати волокнисті прошарки вати один з одним. Як наслідок – чіткіша, міцніша форма утеплювача, а, отже, – більш надійний рівень теплоізоляції даху;
  • скляна вата або скловата – це мінеральна вата, що виготовляється на основі тієї самої сировини та її залишків, що й під час виробництва скла. Скловата відрізняється від базальтової більшою товщиною і довжиною. Відтак, плитки скловати вирізняються покращеним рівнем пружності, міцності та вібростійкості. Також цей різновид мінеральної вати характеризується хорошими показниками вогнестійкості (може витримувати температурні навантаження аж до 450°C).

У процесі утеплення даху добре застосовувати целюлозну вату, яка може гарантувати якісніший рівень проведення вологи. Саме целюлозна вата здатна надійно берегти дах від накопичення вологого повітря. Проте слід враховувати декілька невеликих ускладнень під час утеплення даху мінватою: ціна матеріалу дуже помірна. Складнощі можуть виявлятися під час роботи на дахових схилах із кроквяною конструкцією. У подібних випадках варто монтувати вату зі щільною структурою, оскільки її легко розташовувати поміж самими кроквами. Також пам’ятайте, що мінеральна вата – ціна, Львів має хороший вибір постачальників відмінного товару – не повинна багато важити і бути достатньо пружною.

Цікаво, що у випадку невідповідності розмірів ватяних плит їх можна легко порізати відповідно до параметрів проміжків між кроквами. Але треба знати: товщина мінеральної вати зазвичай становить 10 см, а показники теплоізоляції поміж кроквами в ідеалі мають сягати більше, ніж 20 см. Для досягнення потрібних розмірів прокладають ще допоміжний прошарок мінеральної вати – перпендикулярно до крокв.

Після цього процес теплоізоляції даху продовжується таким чином: утеплювач вкривають мембраною з метою попередження з’яви небажаної вологи.

Загалом подібні варіації утеплення даху чудово функціонують для утеплення мансардних кімнат, а також інших житлових помешкань, що розташовані під самим дахом.